Sösk-samråd ska rädda vuxenutbildningarna

Sjöbo Sjöbo kommun startar samarbete med sösk-kommunerna för att kunna rädda vuxenutbildningarna. Men hur många som blir kvar är ännu oklart.

Skånskan berättade innan jul att runt hälften av Sjöbos 1088 kurser för vuxna riskerar att försvinna i år. Anledningen är att de statliga bidragen som idag täcker halva Vuxenskolan och lärlingsutbildningarnas budget kan utebli i och med de nya reglerna som börjar gälla den 1 januari.
– För att beviljas de statliga bidragen så är kravet nu att alla kommuner nu måste samarbeta med minst tre andra kommuner. Dessutom måste varje kommun bekosta en årsstudieplats för varje sådan plats som de statliga bidragen betalar. Det blir inte lätt, eftersom den budgeten vi har fått för 2017 inte täcker det, säger Kristina Petersson, rektor för Vuxenutbildningen i Sjöbo kommun.

Hur mycket kan de nya kostnaderna ligga på tror du?
– Det är svårt att säga än. Men säkert ett par miljoner kronor för varje kommun.

Kristina Petersson säger att de har jobbat intensivt för att hitta en lösning sedan de fick det korta varslet från Skolverket i november. Innan den 15 februari måste de ha lämnat in en ansökan om vilka kurser de ska bedriva för att få ta del av de statliga bidragen.
– Det är mycket kort tid. Men i förra veckan hade vi ett stormöte med representanter från de andra Sösk-kommunerna (Sjöbo, Ystad, Tomelilla och Simrishamn reds. anm.) och Skurup bildade en styrgrupp. Det känns mycket positivt att vi har fått till ett samarbete.
Men oavsett om de beviljas bidrag är det oklart hur många kurser som Vuxenutbildningen i Sjöbo kan bedriva.
– Det beror helt på hur mycket pengar vi får. Vi har redan använt en del av budgeten för de kurser som vi har dragit igång nu i januari. Därför vet jag inte hur många av de utbildningar som vi erbjudit tidigare som vi kan ha kvar. Vi måste hålla igen just nu, säger Kristina Petersson.

Är det några kurser som du ser ligger i riskzonen?
– Nej, det går inte att svara på än. Men det jag kan säga är att det finns ett arbetskraftsbehov i vissa områden där man inte kan fylla platserna. Det är ju jätteviktigt att vi kan matcha det.

De nya reglerna innebär även att varje kommun måste erbjuda högskolebehörighetsgällande kurser till alla. Tidigare var det bara arbetslösa.
– Det är också en extra kostnad som påverkar.
Kristina Pettersson hoppas att de kan behålla samma mängd kurser som tidigare.
– Arbetslösheten har minskat kraftigt på grund utav de här utbildningarna. I början av 2015 hade vi 400 arbetssökande och i slutet var det bara 200. Det var inskrivna hos oss och nu har de gått vidare ut i arbete eller fortsatt till studier på högskolan.

Vad tror du att det här nya kommunsamarbetet kan ge?
– Syftet är ju att man vill se en regional samverkan. I samarbetet ska även Arbetsförmedlingen och branscher ingå. Det är för att det ska bli tydligt att det finns ett behov av just de utbildningar som man ansöker bidrag för. Och det är ju rätt tänkt. Men sådana här samarbeten kostar ju också både tid och arbete, säger Kristina Petersson.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×