Malin Fahlborg, EvaMärta Granqvist och Vian Delsoz var med och arrangerade lördagens manifestation i Hörby.
Manifestationen fortsatte inne i församlingshemmet. Där uppträdde Hörbybandet Cactai Road. Rörelsen bakom manifestationen samarbetar bland annat med Musiker mot rasism.
Bland arrangörerna bakom manifestationen finns EvaMärta Granqvist, som är bosatt i Hörby kommun. Hon har själv öppnat sitt hem för Davoud Panahi, som är en av de ensamkommande ungdomar som drabbats av åldersuppskrivning.
Flera av de ensamkommande ungdomarna framträdde själva under manifestationen. 17-årige Rahmat berättade om sin flykt från Afghanistan.
Manifestation började utanför församlingshemmet i Hörby och sedan fortsatte man in i värmen. Svenska kyrkan i Hörby var samarbetspartner under manifestationen.

Manifesterade för unga flyktingar

HÖRBY Under lördagseftermiddagen hölls en manifestation i Hörby till stöd för ensamkommande ungdomar. Under evenemanget berättade flera av ungdomarna om sin flykt och om sin situation i Sverige.

Många som samlats under manifestationen vid församlingshemmet är själva ensamkommande flyktingungdomar.
17-årige Rahmat, som flytt från Afghanistan, var en av flera ungdomar som greppade mikrofonen för att berätta om sin flykt till Sverige.
– Jag vill läsa mina texter för människorna i Sverige. De måste förstå varför regeringen inte kan skicka oss tillbaka till Afghanistan, sa han efter sitt tal.
Initiativet till lördagens manifestation har tagits från rörelsen Vi står inte ut. Rörelsen består av omkring 8 000 yrkesverksamma och volontärer som möter ensamkommande i deras vardag.
Genom manifestationen vill man göra folk uppmärksamma på ensamkommandes situation. Man kräver bland annat att det som man uppfattar som godtyckliga åldersuppskrivningarna upphör och att Sverige återgår till att följa barnkonventionen.
Under lördagen hölls liknande manifestationer på ett 20-tal andra platser runt om i landet.
EvaMärta Granqvist från Gummarp utanför Hörby är en av arrangörerna under lördagens manifestation. Hon har själv öppnat sitt hem för en ensamkommande ung kille som har drabbats av åldersuppskrivning, och som nu bor hos henne.
– För mig är det självklart. Om min egen son hade drabbats hade jag velat att andra hjälpte honom. Alla barn i världen är våra gemensamma barn.

Dagens fråga

Malmö Opera fyller 25 år. Har du sett någon opera i år?

Loading ... Loading ...

Webbkryss