Nu ska Eslövsborna gratis kunna låna sport- och friluftsutrustning. Fritidsbanken kommer att fungera som ett bibliotek för idrottsutrustning. Emma Sallander är projektledare, Christer Jönsson är eldsjäl från föreningsvärlden och Mikael Olsson är arbetsledare på förvaltningen för arbete och försörjning. FOTO: LENNART ANDERSSON

Här kan du låna idrottsutrustning

ESLÖV På Fritidsbanken ska Eslövsborna gratis kunna låna begagnad sport- och friluftsutrustning.
Prylarna – skridskor, hockeyskydd, boulespel, tennisracket, stormkök med mera – skänks till Fritidsbanken av medborgare, företag och föreningar och en del har redan kommit in.

– Det fungerar som ett bibliotek fast med idrott s- och fritidsutrustning. Man har ett lånekort med namn och telefonnummer. Sedan har man två veckor på sig innan man lämnar tillbaka det, säger projektledaren Emma Sallander på Eslövs kommuns kultur- och fritidsförvaltning.
– Det är till för alla. Vi vill göra idrotts- och fritidsutrustning tillgänglig för invånarna och bidra till en aktiv och meningsfull fritid.
Fritidsbanken är ett nationellt koncept och finns på flera ställen i Sverige, men Eslöv blir först i Skåne. Återbruk är ett nyckelord. Inlämnat material fixas till och återanvänds.

Lånetiden är två veckor. Råkar något gå sönder så är det inte hela världen, även om det ska lämnas tillbaka ändå.
– Vi är bara glada över att sakerna har använts. Då har man använt det riktigt ordentligt och haft roligt med det, säger Emma Sallander.
Fritidsbanken har via Ebo kommit över en central lokal i den lilla gallerian bredvid Pressbyrån vid Stora Torg.
Den invigs på måndagen under sportlovsveckan och Emma Sallander utlovar generösa öppettider den veckan.

Under hösten har det insamlade förvarats på serveringen Våfflan nere vid Trollsjön. Våfflan kommer att fungera som en filial , och de som spontant vill hämta ut exempelvis frisbees och brännbollsträn ska kunna göra det där.
Fritidsbanken har ett stort bilsläp som kan användas både till att samla in och låna ut saker. Det finns tankar på att köra ut det i bostadsområden och byarna, men formerna för det är inte klara ännu.
– Först vill vi att verksamheten flyter här. Nästa steg är att vi ska ha en dialog med byarna eller med idrottsföreningar om vad som kan vara intressant för dem, säger Emma Sallander.

Utbudet i Fritidsbankens lokal vid Södergatan ändras efter vinter- eller sommarsäsong. Man kan beställa om det sökta inte finns inne.

Vad säger Intersport, som har butik 100 meter härifrån, om detta?
– De är jättepositiva. Vi hade dialogmöten i höstas. De ser det som en inköpsport som kan få fler att prova på idrott – så köper man hos dem sedan när man hittat rätt sport och utrustning.
Även förvaltningen för arbete och försörjning är med i Fritidsbanken.
– Vi kommer att stötta projektet med logistik och att stå här i butiken i alla fall under 2017, säger Mikael Olsson som är arbetsledare för förvaltningens Gröna gruppen.

Även ideella eldsjälar är med i arbetet. Som Christer Jönsson, tidigare ordförande i EAI Brottning som vid Prisgalan i februari får eldsjälspriset för sin gärning. Han är med i arbetsgruppen och planerar och sköter kontakterna med andra föreningar
– Det är en bra grej. Mycket för våra ungdomar s skull – och exempelvis ensamkommande flyktingar så att de kan komma in i idrottsverksamheten. Idrotten ger så mycket gemenskap, ger kompisar och att man kommer in i samhället, säger Christer Jönsson.
– De unga får en chans att pröva på. Vilka föräldrar går och köper ett par skridskor för 1 000 kronor för att det är is på Trollsjön tre dagar?
Emma Sallander är entusiastisk.
– Jag ser bara vinster med att låna ut idrottsutrustning gratis. Både för invånarna och miljön genom återbruket.
Inspiration har hämtats genom studiebesök på Sportoteket i Luleå och på en liknande verksamhet i Oslo.

Man samarbetar med Merab. Den som har utrustning att lämna kan göra det i kärl på fyra återvinningscentraler i kommunen. Platskärl finns också i lokalen vid torget.

Dagens fråga

Brukar du vinterbada?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev