William Håkansson, 21, från Eslöv började ta eventbilder med hjälp av drönare för några år sedan. Nu är han och kompisen Robert Schmitt, 19, prisade för sin innovation att använda drönare som verktyg för att optimera lantbruket. De överlever på sitt företag Vultus och håller sedan i augusti till på ett kontor på Ideon i Lund.foto: Claes Hall
Med olika linser kan William Håkansson och Robert Schmitt utläsa olika data. Den här bilden är tagen med nära infrarött ljus och har sedan omvandlats med ett vegetationsindex (NDVI). foto: Claes Hall
Det är William Håkanssons bror Måns Jarlskog som programmerar drönarna att åka över fälten. Här bredvid konsulten Carl William Shearer.foto: Claes Hall
William Håkansson inledde sin drönarkarriär med att fota eventbilder. Nu vill han och Robert Schmitt optimera lantbruket. foto: Claes Hall
William Håkansson och Robert Schmitt är båda uppväxta på landsbygden, Håkansson utanför Eslöv och Schmitt vid Åhus. foto: Claes Hall
Drönaren flyger på olika höjdl beroende på vilken data som ska läsas ut av fotografierna. När det är ogräs som ska identifieras, behöver den flyga väldigt lågt. foto: Claes Hall
William Håkansson och Robert Schmitt blev kompisar under gymnasietiden då de tävlade tillsammans i debattering. De tävlade i bland annat Wien och Prag. De fick ett ämne och femton minuter på sig att skriva ett sju minuter långt tal.

Målet: Optimera lantbruket

ESLÖV/LUND Drönare kan utveckla lantbruket. Det menar Eslövssonen William Håkansson och hans kompis Robert Schmitt. Tillsammans driver de start up-företaget ­Vultus.

– Om fem år har vi optimerat lantbruket i Sverige och håller på att optimera lantbruket i världen, säger William Håkansson, 21, där han sitter bredvid sin kollega och kompis Robert Schmitt, 19, i ett konferensrum på Ideon i Lund.

Knappt två år har gått sedan de tog studenten. För en månad sedan vann de ”The International Growth Award” på en stor teknologimässa i Stockholm. Konkurrensem var stenhård. Bland 270 nya innovationer som visades upp, var Håkanssons och Schmitts uppfinning bland de tre som vann och tilldelades 50 000 kronor från Tillväxtverket.

Så vad är innovationen? Jo, William Håkansson och Robert Schmitt har uppfunnit ett sätt att analysera drönarbilder för att underlätta för lantbrukare att gödsla smart. En kameraförsedd drönare programmeras och skickas upp i luften för att fotografera lantbrukarens fält. De hundratals överlappande fotografierna sammanfogas i dator till en bild över fälten. Kameran tar bilder med olika linser och utifrån de olika bilderna av fälten kan William Håkansson och Robert Schmitt utläsa data som kan vara nyttig för lantbrukaren. Med hjälp av informationen kan lantbrukaren till exempel se var hen behöver gödsla mer eller mindre.

– Det är ett mer effektivt sätt att lägga gödsel och ger en högre och jämnare skörd, säger Robert Schmitt.
Med hjälp av en annan lins kan Håkansson och Schmitt se var det finns ogräs på fälten.
– I dag är det många som sprider ogräsmedel över hela fälten fastän det kanske bara är på 20 procent av fältet som det finns ogräs – ingen vinner på det, säger William Håkansson som menar att man med hjälp av datan kan få reda på exakt var ogräsmedlet behövs och därmed förbruka mindre.
Både William Håkansson och Robert Schmitt är uppväxta på landsbygden, Håkansson på en gård utanför Eslöv och Schmitt intill fälten utanför Åhus. Det var på så vis de fann intresse för lantbruksindustrin. Genom nära kontakt och dialog med lantbrukare visar sig nya idéer om användningsområden för Håkanssons och Schmitts drönar­teknik.
Vad säger då lantbrukare om de gamla klass­kompisarnas innovation? I somras var killarna på plats under Borgeby fältdagar. Responsen var god.
– Det fick oss att gå vidare i projektet, säger William Håkansson.
– Du kan inte ha ett lantbruk utan att tänka på lönsamheten och hur mycket kväve du förbrukar till exempel, fortsätter han.
– Generellt sett ser vi att industrin rör sig mot mer teknologi och vi vill spela en central roll i att optimera lantbruksindustrin, säger Robert Schmitt.

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×