Recension

Elegant och fartfylld underhållning

FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
Artikel Recension ”Istället för uttjatad under-bältet-humor har man satsat på elegant, fartfylld underhållning med dans och musik som viktiga och tätt återkommande beståndsdelar. Vilket sannerligen inte hindrar att det är roligt mellan varven” skriver vår recensent Jan Olsson om Eslövs nyårsrevy.

Förra årets nyårsrevy i Eslövs pampiga Medborgarhus var en rejäl fullträff. Årets upplaga är inte sämre. Snarare tvärtom. Under producenten Bengt Dietrichs och regissören Sven Holms ledning har man funnit ett koncept som på många sätt gör att revyn skiljer sig från det mesta i genren. Åtminstone i vår del av landet. Istället för uttjatad under-bältet-humor har man satsat på elegant, fartfylld underhållning med dans och musik som viktiga och tätt återkommande beståndsdelar. Vilket sannerligen inte hindrar att det är roligt mellan varven. För det är det. Fruktansvärt roligt till och med.

Att hålla en så genomgående hög kvalitet som man gör i Eslöv vore naturligtvis inte möjligt utan en vältrimmad, homogen och rutinerad ensemble. På två undantag när, såvitt vi kunde märka, var samtliga 13 agerande på scenen med även 2016. Att det ena av dessa båda undantag var den minst sagt mångsidige och folkkäre Allan Svensson gör förstås inte saken sämre. Hans medverkan är pricken över ”i”, på samma sätt som Helt-apropå-gänget var det förra gången. Lägg härtill att man samlat på sig en rad fräscha och mestadels verkligt roliga manus, varav åtskilliga är författade av revyns eget folk med Madeleine Dietrich i spetsen. Att engagera Allan Svensson var alltså ett lyckokast. Hans tajming och suveräna publikkontakt firar triumfer på löpande band. Han har också själv bidragit med ett par opus. Hans egen lektion i ”kreativ fantasi”, i vilken han gör förtvivlade försök att instruera sin dotter i hennes försök att teckna ett porträtt av sin töntige far, är en verklig höjdare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

325 kronor per dag för äldre bilar i London

Elbilar på laddning på en gata i London. Med nya ULEZ gynnas avgasfria bilar mer än tidigare.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nu kostar det flera hundra kronor extra per dag att köra en miljösnuskig bil i stora delar av London. Miljözonen i den brittiska huvudstaden utökas kraftigt från och med denna vecka.

Området, kallat ULEZ (Ultra Low Emissions Zone), infördes 2019, men då bara i en väldigt liten del av centralaste London. Nu blir det nästan 20 gånger större, och täcker hela staden ut till den ringvägen North/South Circular. Det innebär "renare luft för miljoner Londonbor", skriver borgmästaren Sadiq Khan på Twitter.

Den som vill köra en äldre bensin- eller dieselbil i ULEZ måste betala 12:50 pund varje dag. I kombination med trängselskatten à 15 pund innebär det en extrakostnad på 325 kronor per dag för sådana bilar.

Transportmyndigheten TFL meddelar att som tumregel behöver en bensinbil vara nyare än 2005 för att slippa ULEZ-avgiften, en diesel får vara högst cirka fem år gammal.

De som har nyare och ofta dyrare fordon – som elbilar – slipper avgiften. Men Khan säger att han har svar på tal till de som invänder att åtgärderna drabbar ekonomiskt utsatta.

– Vem lider värst av giftig luft? Jo, de fattigaste Londonborna, säger han till BBC.

– 6 av 10 personer i det nya ULEZ-området äger ingen bil.

Enligt borgmästarens stab är ULEZ den största miljözonen av denna typ i Europa. Ett liknande regelverk finns förberett i Sverige, under namnet miljözon 3, men ingen kommun har ännu infört någon sådan.

Henrik Samuelsson/TT

Kultur och nöje

Animerad dokumentärfilm Danmarks Oscarsbidrag

Blir det en ny Oscarssuccé för Danmark? I dag avslöjades bidraget som ska tävla i kategorin bästa internationella långfilm. Pressbild.
Foto: Final Cut for Real
Kultur och nöje
Kultur och nöje Filmen "Flykt" av Jonas Poher Rasmussen har valts ut att tävla för Danmark i kategorin Bästa internationella film på Oscarsgalan, uppger danska filminstitutet i ett pressmeddelande.

I den animerade dokumentärfilmen berättar regissörens gymnasiekompis Amin för första gången om sin dramatiska resa som homosexuell flykting från Afghanistan till Danmark för 25 år sedan.

– "Flykt" är en vacker, gripande och nyskapande berättelse om en flykting och hans öde. Det är historien om det enorma pris som människor på flykt betalar varje dag, även när de är i säker hamn, säger Rasmussen.

Filmen, som vann det internationella jurypriset vid världspremiären på Sundance Festivalen i år, valdes ut i konkurrens med historiska dramerna "Margrethe den första" och "Skuggan i mitt öga".

– Jonas Poher Rasmussen berättar med stor inlevelse, så Amins historia är svår att skaka av sig, säger Claus Ladegaard, ordförande i Oscarskommittén och chef för det danska filminstitutet, om beslutet.

Den 8 februari tillkännages alla Oscarsnomineringar och då kommer det att visa sig om "Flykt" och Sveriges bidrag "Tigrar" kvalar in för att tävla om en statyett. Oscarsgalan äga rum i Los Angeles den 27 mars nästa år.

Förra året vann Thomas Vinterbergs "En runda till" kategorin Bästa internationella film.

Sjöbo

Två Sjöbomedaljer i hemma-DM

En simmare i aktion
Foto: Thomas Persson
Sjöbo
Sport
Simning Snacka om succé. Både Alfred Rosberg och praktskrällen Sofie Jönsson tog brons för arrangörsklubben när kortbane-DM avgjordes i Sjöbo den gångna helgen.

– Hur roligt som helst, utbrast Claes Andersson, chefstränare i Sjöbo simsällskap.

– Det hade vi absolut inte räknat med.

Alfred Rosberg, som fyllde 18 år i juli, var medaljaspirant på 200 meter frisim och överträffade till och med förväntningarna genom att simma in som trea.

Tiden blev 1.57,23. Personligt rekord med en sekund.

– En jättefin prestation av honom. Han sänkte sitt personbästa rejält och det var dessutom nära klubbrekord.

– Simningen var väldigt bra. Han var uppe i ledningen vid 100 meter efter en tuff öppning och höll nästan hela vägen hem.

– De som Alfred fick stryk av är äldre och mer rutinerade.

Rosberg kvalificerade sig även till november månads junior-SM och SM på 50 rygg.

– Och han har fortfarande chansen på 200 frisim. Det skilde inte mycket i helgen.

– Man ska komma ihåg att det är tufft att ta sig till SM.

På 400 frisim blev det en fjärdeplats efter att ha sänkt sitt personliga rekord med fem sekund. Det skilde en knapp sekund till medalj.

Jönsson skrällde

Helgens stora överraskning var att 14-åriga Sofie Jönsson tog brons på 200 medley.

Sjöbosimmaren slog händerna i kaklet på 2.27,20.

– En praktskräll. Sofie var 15:e tjej på DM inför mästerskapet och sänkte sitt personbästa med två och en halv sekund, konstaterade Claes Andersson.

– Hon noterade även pers på både dubbla och halva distansen.

En simmare i aktion
Sjöbos Sofie Jönsson tog ett överraskande brons på 200 medley.
Foto: Thomas Persson

Hampus Olsson (född 2003) satte personligt rekord på 200, 100 och 50 bröst. Det största sänkningen kom på den längsta distansen som var sju sekunder bättre än tidigare.

Nellie Björkqvist (född 2007) noterade personbästa på samtliga fjärilssträckor och även 200 medley.

Kiviks SK:s Olivia Hansson triumferade på 400 och 800 fritt samt tog silver på 100 fritt och brons på 200 fjäril. Lägg till lagkappsbrons tillsammans med Thea Brünjes, Julia Olsson och Trelleborgs Erma Duratovic på 4x50 fritt och 4x100 fritt.

Brünjes simmade även hem ett individuellt silver på 200 fjäril.

I para-DM blev det svenskt rekord både 200 rygg och 1 500 frisim för Vellinge-Näsets Ida Andersson Wulf.

Mycket beröm

Sjöbotränaren Claes Andersson kunde summera ett på alla sätt lyckat mästerskap.

–Allt gick bra, många prestationer och vi fick mycket beröm för arrangemanget, sa han.

Till helgen avgörs Ystad Grand Prix som dessutom fungerar som VM-kval.

En simmare i aktion
Nellie Björkqvist i Sjöbo.
Foto: Thomas Persson
En simmare i aktion
De EM-aktuella simmarna Oskar Hoff (bilden, Landskrona SS) och Ida Liljeqvist (Helsingborgs SS) visade upp sig i Sjöbo.
Foto: Thomas Persson

Utrikes

Flera döda i oroligheter efter kuppen i Sudan

Webbkarta
Foto: Johan Hallnäs/TT
Utrikes
Utrikes Premiärministern har satts i husarrest, regeringen har upplösts och undantagstillstånd har införts.
Militärkuppen i Sudan fördöms av omvärlden.
"Premiärminister Hamdok och alla andra ämbetsmän måste släppas omedelbart", kräver FN:s generalsekreterare António Guterres.

I gryningsräder greps premiärminister Abdalla Hamdok och andra ledande politiker från regeringsvänliga partier och sattes i husarrest av militären.

Några timmar senare meddelade generalen Abdel Fattah al-Burhan, ordförande i landets styrande råd, att övergångsstyret och regeringen var upplöst. I stället ska militären leda landet fram till demokratiska val i juli 2023, påstår generalen.

Tillgången till internet och telefoni har strypts för de flesta i landet. Dessutom har militären tagit över tv- och radiokanaler. De ordinarie tv-sändningarna ersattes patriotisk musik.

Khartums flygplats har stängts och internationella avgångar har ställts in, rapporterar tv-kanalen al-Arabiya.

Informationsdepartementet uppger i ett uttalande att premiärminister Hamdok förts till en "okänd plats" efter att ha vägrat att stödja kuppen.

Aktivister dödade

Demonstrationer bröt tidigt ut efter premiärministerns fängslande. Tusentals människor uppges ha vågat sig ut på gatorna, där de skanderade slagord, viftade med flaggor och brände däck.

Enligt informationsdepartementet har militära styrkor använt skarp ammunition för att slå ned på demonstrationerna. En centralorganisation för läkare i Sudan uppger att tre personer har dödats och 80 har skadats av militären.

De flesta våldsamheterna har utspelat sig i närheten av arméns högkvarter i Khartum.

Utöver soldater och aktivister syns även paramilitära grupper på gatorna. De uppges ha i uppgift att inskränka civilas rörelsefrihet.

Mohammed Hassan Eltaishi, civil medlem av landets styrande råd, skriver på sin officiella Facebooksida att han kommer att kämpa emot kuppen till "den sista blodsdroppen".

UD: Följer noggrant

Utrikesdepartementet har inte kännedom om att några svenskar drabbats i oroligheterna. Svenskar på plats uppmanas att följa händelseutvecklingen och hålla sig informerade.

"UD känner till att det pågår en statskupp i Khartum. UD och ambassaden följer utvecklingen mycket noggrant. Vi håller nära kontakt med övriga EU och med våra andra internationella partners om utvecklingen", skriver presstjänsten i ett mejl till TT.

I ett Twitterinlägg skriver utrikesminister Ann Linde (S) att hon är "djupt oroad" av uppgifterna om militärkuppen.

"Sverige kommer fortsatt att stödja det sudanesiska folket och den demokratiska övergången", skriver hon.

Omvärlden fördömer

FN:s generalsekreterare António Guterres kräver att samtliga som gripits i kuppen "måste släppas omedelbart".

"FN kommer att stötta det sudanesiska folket", fortsatte Guterres i ett uttalande på måndagseftermiddagen.

Arabförbundet manar Sudan att hålla sig till övergångsplanen och Afrikanska unionen (AU) säger att omedelbara förhandlingar mellan militära och civila företrädare måste äga rum.

EU:s utrikeschef Josep Borrell skriver på Twitter att han följer händelserna i Sudan med "yttersta oro".

USA:s särskilda sändebud för Afrikas horn, Jeffrey Feltman, säger att uppgifterna om en militärkupp är djupt oroande. En sådan skulle bryta mot den grundlagsdeklaration som antagits och motarbeta "det sudanesiska folkets demokratiska strävan", enligt Feltman.

Ökade spänningar

Sudan har sedan 2019 – då den hårdföre Omar al-Bashir avsattes – styrts av ett civil-militärt råd och en civil regering. Men spänningarna i övergångsstyret ökade sedan myndigheter sade sig ha stoppat ett kuppförsök i september.

Den senaste tiden har landet skakats av upprepade protester. Regeringsmotståndare vill att militären tar full kontroll över styret medan regeringsanhängare vill se en fortsatt utveckling mot demokrati och en fullt civil regering.

Militären har slagit ned på demonstrationer i Khartum med skarp ammunition.
Militären har slagit ned på demonstrationer i Khartum med skarp ammunition.
Foto: Ashraf Idris/AP/TT
Demonstrationer bröt tidigt ut mot kuppen i Khartum.
Demonstrationer bröt tidigt ut mot kuppen i Khartum.
Foto: Ashraf Idris/AP/TT
Tusentals uppges ha samlats i demonstrationerna mot militärkuppen.
Tusentals uppges ha samlats i demonstrationerna mot militärkuppen.
Foto: Ashraf Idris/AP/TT

FAKTA

Fakta: Sudan

Sudan har ett förflutet som brittisk koloni. Genom Nilen spelade landet en viktig geostrategisk roll för bland annat bevattningen i Egypten.

Sudan blev självständigt 1956, därefter följde decennier av konflikter och inbördeskrig. I juli 2011 delades landet och Sydsudan bildades. Tvister och oroligheter har fortsatt härja området.

2019 störtades den hårdföre presidenten Omar al-Bashir, som hade styrt landet sedan 1989, efter omfattande protester. al-Bashir har åtalats av internationella brottmålsdomstolen ICC för krigsbrott i provinsen Darfur.

Efter Omar al-Bashirs fall etablerades ett övergångsstyre i form av ett civil-militärt råd och en civil regering.

Det oljerika Sudan har omkring 43 miljoner invånare. Huvudstaden heter Khartum.

Källa: UI/Landguiden

Ekonomi

Tesla vinnare på New York-börsen

New York-börsen har öppnat för en ny handelsvecka. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

New York-börsen inleder en rapportintensiv handelsvecka med stigande kurser. Vid öppning lyfter S&P 500 0,2 procent medan Nasdaqs kompositindex i sin tur avancerar 0,4 procent. Dow Jones industriindex pendlar kring nollan.

Bland vinnarna märks elbilstillverkaren Tesla som stiger drygt fyra procent. Under dagen har det framkommit uppgifter om att biluthyrningsfirman Hertz ska beställa 100 000 Tesla-fordon.

Rapportveckan inleds i kväll med tungviktarna Facebook och Microsoft som båda släpper delårssiffror.

Rättad: I en tidigare version av notisen var fanns en felaktig sifferuppgift.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Inrikes

Man hotades med pilbåge

Polis larmades efter att en man hade hotat en annan man med en pilbåge. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen larmades på måndagseftermiddagen till en plats utanför småländska Eksjö där en person hade hotats med en pilbåge av en man i 70-årsåldern. Personerna ska ha känt varandra sedan tidigare.

Enligt polisen kunde pilbågen ha orsakat kroppsskada.

– Det är ett vapen som fungerar, det är en bedömning som polisen har gjort på platsen, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson för polisregion Öst.

Polisen kunde snabbt lokalisera den misstänkte mannens hem, nära brottsplatsen. Strax efter klockan 17 kunde polisen gå in i bostaden och mannen greps. Ingen skadades fysiskt vid händelsen.

Under polisinsatsen beslutade sig vakthavande befäl för att ge tillstånd för förstärkningsvapen.

– Rent polisiärt tänkte vi på en del andra tråkiga händelser som har hänt i ett grannland. Det gick genom våra huvuden här på polisstationen och säkert även hos poliserna som gjorde insatsen, säger Gustavsson.

Den gripne mannen misstänks för grovt olaga hot.

Kultur och nöje

Lundell vill göra "riktigt otäck skräckfilm"

Influeraren Joakim Lundell ska skrämma biopubliken med sin nya film. Pressbild.
Foto: Fabian Falana
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Youtubern och medieprofilen Joakim Lundell ska producera sin första biofilm – och den lär bli rejält otäck.

Lundell, som är en entusiastisk anhängare av skräckfilmsgenren, har tidigare gjort tv-program som "Spökjakt" och "Hide and seek", där svenska influerare deltar i en kurragömmalek på ett kusligt slott.

Nu ska han axla producentrollen för "Feed", som enligt produktionsbolaget Scandinavian Content Group är en uppfriskande variant av den klassiska skräckgenren "unga människor terroriseras av okänt väsen”.

"Jag är taggad på att göra en modern skräckfilm till dagens publik. De flesta svenska produktioner som kallats skräck har snarare varit relationsdramer med spökliga undertoner, det amerikaner skulle kalla ‘arthouse’. Jag vill göra en riktigt otäck skräckfilm", säger Joakim Lundell i ett pressmeddelande.

Inrikes

Erdogan backar om bestraffning av ambassadörer

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Inrikes
Inrikes Turkiets president Recep Tayyip Erdogan backar om beslutet att förklara flera ambassadörer, däribland den svenska, som icke välkomna i Turkiet.

I ett utspel på måndagen säger Erdogan att de utländska sändebuden har gjort ett gemensamt uttalande där de backar från tidigare "förtal mot vårt land", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt mediebolaget CNN Türk gjordes uttalandet efter ett regeringssammanträde på måndagen.

Erdogan tror också att de utpekade ambassadörerna har påverkats av det turkiska hotet om att förklara dem "persona non grata", icke önskvärda i landet.

– De kommer att vara mer försiktiga från och med nu, sade han enligt AFP.

"En skugga"

Bakgrunden till Turkiets ilska är de utpekade ländernas krav om att den fängslade affärsmannen och aktivisten Osman Kavala bör släppas fri.

Ambassadörerna har skrivit ett gemensamt uttalande där man sade att fängslandet "kastar en skugga" över Turkiet. Man stödjer sig mot Europadomstolens dom från 2019 och Europarådets upprepade uppmaningar om att Kavala ska friges.

Bakom uttalandet stod ambassadörerna från Sverige, USA, Tyskland, Frankrike, Kanada, Danmark, Norge, Finland, Nederländerna och Nya Zeeland.

I lördags kom så Erdogans reaktion:

– Jag har beordrat vår utrikesminister att förklara dessa tio ambassadörer som persona non grata så snart som möjligt, sade han i ett offentligt framträdande.

Att beteckna en ambassadör som "persona non grata", icke önskvärd, är det första steget i den diplomatiska processen för att utvisa ambassadörer.

Dessa tio ambassadörer har agerat på ett olämpligt vis och behöver förstå hur Turkiet fungerar, sade Erdogan då.

Ingen kontakt

Sveriges ambassadör i Ankara är Staffan Herrström. Han tillträdde för ett drygt år sedan. Herrström har hänvisat till utrikesdepartementet (UD) när det gäller frågor som rör det turkiska beslutet om att förklara ambassadörerna som icke önskvärda.

TT söker nu UD:s presstjänst och utrikesminister Ann Linde (S) för en kommentar om att Erdogan nu bytt fot i frågan.

På söndagen sade presskommunikatör Hanna Rehn på UD att man inte haft någon formell kontakt med Turkiet i frågan om svenske ambassadörens närvaro i landet.

Från flera andra länder – bland andra Finland, Norge och Danmark – kom mer eller mindre förvånade kommentarer om att man söker information från regeringen i Ankara om vad det är som gäller.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL