Emil Ahlqvist, Allan Svensson, Åsa Gustafsson, Anki Swartz och Madeleine Dietrich är på en dramatisk fjällsemester.Foto: Jan Olsson
Maria Persson håller en tänkvärd mobilföreläsning. Foto: Jan Olsso
Bengt Dietrich. foto Jan olsson

Elegant och fartfylld underhållning

Recension

REVY
ESLÖVSREVYN 2017
Medverkande: Lotta Thorell, Allan Svensson, Anki Swartz, Joakim Wallin, Maria Persson, Emil Ahlqvist, Lena Leander-Berggren, Bengt Dietrich, Åsa Gustafsson, Johan Samuelsson, Madeleine Dietrich, Maja Gustafsson & Hanna Samuelsson Musikarrangemang: Stefan Evaldsson
Koreografi: Sofie Kjellshög
Kostym: Madeleine Dietrich
Regi: Sven Holm
Producent: Bengt Dietrich
Premiär i Medborgarhuset i Eslöv 13 januari.
ppppp

Förra årets nyårsrevy i Eslövs pampiga Medborgarhus var en rejäl fullträff. Årets upplaga är inte sämre. Snarare tvärtom. Under producenten Bengt Dietrichs och regissören Sven Holms ledning har man funnit ett koncept som på många sätt gör att revyn skiljer sig från det mesta i genren. Åtminstone i vår del av landet. Istället för uttjatad under-bältet-humor har man satsat på elegant, fartfylld underhållning med dans och musik som viktiga och tätt återkommande beståndsdelar. Vilket sannerligen inte hindrar att det är roligt mellan varven. För det är det. Fruktansvärt roligt till och med.

Att hålla en så genomgående hög kvalitet som man gör i Eslöv vore naturligtvis inte möjligt utan en vältrimmad, homogen och rutinerad ensemble. På två undantag när, såvitt vi kunde märka, var samtliga 13 agerande på scenen med även 2016. Att det ena av dessa båda undantag var den minst sagt mångsidige och folkkäre Allan Svensson gör förstås inte saken sämre. Hans medverkan är pricken över ”i”, på samma sätt som Helt-apropå-gänget var det förra gången. Lägg härtill att man samlat på sig en rad fräscha och mestadels verkligt roliga manus, varav åtskilliga är författade av revyns eget folk med Madeleine Dietrich i spetsen. Att engagera Allan Svensson var alltså ett lyckokast. Hans tajming och suveräna publikkontakt firar triumfer på löpande band. Han har också själv bidragit med ett par opus. Hans egen lektion i ”kreativ fantasi”, i vilken han gör förtvivlade försök att instruera sin dotter i hennes försök att teckna ett porträtt av sin töntige far, är en verklig höjdare.
Till den obetalbara komiken bidrar också i hög grad den stackars tålmodiga dottern, perfekt spelad av Maja Gustafsson. Svenssons ihärdiga, och totalt misslyckade, försök att berätta en rolig historia för Joakim Wallin är också något som sent ska glömmas. Revyns klart lysande stjärna på spinnsidan, vid sidan av Madeleine Dietrich, är Helt-apropå-medlemmen Lotta Thorell, som gladde publiken även förra året. Inte nog med att hon är minst sagt rolig, hon kan sjunga också. Och likhet med Allan Svensson kan hon ”sätta” en relik så det smäller om det. Kul att hon är kvar i gänget i år också! Hennes redogörelse för hur det kan gå, om man råkar glömma koderna till sina kund- och kontokort är superb. Vi var nog åtskilliga som kände igen oss.

En annan medlem i den ypperliga ensemblen som man ofta och gärna kommer att minnas, ända till dess det blir dags att fara till Eslöv igen om ett år, är Emil Ahlqvist, som förutom att han är en ypperlig skådespelare, dansör och sångare, även har bidragit med ett festligt manus. Maria Perssons utläggning om det evinnerliga mobilanvändandet, Bengt Dietrichs övningar på två hjul och vitskavalkaden i ett nummer betitlat ”Ta det med ro” är också något som sent ska glömmas.

Fast revyns verkliga höjdarnummer är nog ändå det som handlar om flyktingströmmen från Småland till Skåne. Elakt, roligt, aktuellt och tänkvärt – allt på en gång. Det skulle jag vilja se om, gång på gång! Naturligtvis dyker Donald Trump, i Allan Svenssons gestalt, upp under kvällen. Och såväl brexit som påvebesöket, dopingskandaler och poliskrisen avhandlas förstås. Fattas bara annat!
Summa summarum: 2017 års Eslövsrevy är högst se- och hörvärd. Den kan avnjutas fredagar och lördagar till och med den 4 februari.

REVY
ESLÖVSREVYN 2017
Medverkande: Lotta Thorell, Allan Svensson, Anki Swartz, Joakim Wallin, Maria Persson, Emil Ahlqvist, Lena Leander-Berggren, Bengt Dietrich, Åsa Gustafsson, Johan Samuelsson, Madeleine Dietrich, Maja Gustafsson & Hanna Samuelsson Musikarrangemang: Stefan Evaldsson
Koreografi: Sofie Kjellshög
Kostym: Madeleine Dietrich
Regi: Sven Holm
Producent: Bengt Dietrich
Premiär i Medborgarhuset i Eslöv 13 januari.
ppppp