I Brev till en seriemördare skriver regissören Manal Masri brev till serieskytten Peter Mangs för att ta reda på om det var han som sköt mot hennes bror.Foto: Mantaray film
Ur Brev till en seriemördare. Foto: Mantaray film
Manal Masri debuterar som långfilmsregissör i vår. Foto: Mantaray film

Malmöregissör gör dokumentär om skotten mot brodern

Film För tio år sedan blev Malmöregissören Manal Masris då 16-årige bror skjuten och allvarligt skadad på väg till fotbollsträningen. Så småningom riktades misstankarna mot serieskytten Peter Mangs som dock aldrig dömdes för dådet. I dokumentärthrillern Brev till en seriemördare skildrar Manal Masri familjens upplevelser och sin jakt på sanningen.
– Jag kände att det här var ett perspektiv som saknades, säger hon.

Samma dag som det blir officiellt att teaterregissören och radioproducenten Manal Masri från Malmö är aktuell med sin första långfilm, dokumentären Brev till en seriemördare om skjutningen mot hennes lillebror för tio år sedan, läggs ytterligare ett tragiskt skottdrama till alla dem som drabbat Malmö de senaste åren – en 16-åring pojke skjuts till döds på en busshållplats.
– Det är precis som för tio år sedan, allt det här med tidigare känd av polisen eller inte och invandrarbakgrund, konstaterar Manal Masri när jag ringer upp henne för att prata om Brev till en seriemördare.
– Varje gång jag läser om någon ung man som blir skjuten i Malmö så känner jag tryck över bröstet, hjärtat slår och det känns som man är tillbaka där igen, fortsätter hon. Det är jättejobbigt för man vet vad den familjen går igenom. Därför blev det också så viktigt att dela med sig av det här traumat som drabbade oss. Annars är det alltid förövarens berättelser vi läser. Jag kände att det här var ett perspektiv som saknades, som inte får plats.

Det var den 28:e november 2006 som Manal Masris lillebror, då 16-åriga Kamal Masri, sköts med fem skott på Krokbäcksstigen på väg till sin fotbollsträning. Kamal Masri överlevde men spekulationer om gängrelaterat våld och hämnd kom snabbt igång.
Flera år senare fick Kamals familj besked från polisen att de gripit en man, Peter Mangs, som misstänkt för brottet.
Skotten mot Kamal Masri finns dock inte med bland de brott som serieskytten senare döms för.
Manal Masri som är välkänd inom Malmös teatervärld bland annat som som grundare bestämde sig för att ta reda på vad som verkligen hänt och försöka förstå varför.
Det är det här arbetet som blivit dokumentärfilmen Brev till en seriemördare. Och att hon valde filmformen handlar om dess beständighet.
– Jag har arbetat med film tidigare men gick över till teater när vi grundade Foratt, berättar hon. Jag hade också påbörjat arbetet med en annan dokumentärfilm före Brev till en seriemördare. Man kan berätta saker på så olika sätt och här var filmen bästa verktyget. Jag ville dokumentera något som skulle finns där för alltid, som man kan se tillbaka på och som når många fler.

Samtidigt var det inte alls självklart att Manal Masris arbete skulle leda till en film som skulle visas offentligt. Hon berättar att hon visserligen kände att det var viktigt men att det fanns en rädsla och många funderingar kring hur redo familjen var att prata om det som hände.
– När filmen fick en distributör kände jag – shit den här kommer verkligen att komma ut nu. I och med att det är en process som tagit så lång tid så har jag inte tänkt utåt utan bara varit inne i att skapa en så bra film som möjligt och det är väl inte förrän nu nyligen som jag tänkt, jösses det här en film som ska komma ut.

Vad känner resten av familjen inför filmen nu?
– Alla har sett den och backar upp den. Det var jätteviktigt för mig att alla skulle känna att det är här viktigt. Det skulle inte fungera om någon inte ville. Vi måste stå enda i detta och det gör vi. Sedan ville vi också berätta vår historia på vårt sätt. Om inte vi gjorde det, vem skulle då göra det? Jag har jobbat inom kulturen och inom film och teater länge och är van att berätta historier, det har jag alltid gjort Men visst är det något annat att berätta sin egen historia.

Manal Masri definierar själv sin film som en thrillerdokumentär där spänningen är en viktig ingrediens.
– Jag hade den här historien och det var viktigt när jag nu skulle berätta den att hitta en form som skulle göra den förtjänt, en form som skulle vara visuellt spännande för publiken om man tänker konstnärligt. Och det blev en thriller, en thrillerdokumentär. Det är lite som krim, man får följa min resa mot att lösa det här.
Just nu pågår slutarbetet med Brev till en seriemördare. Den 24 mars är det biopremiär och en stor galapremiär i Malmö planeras naturligtvis. Manal Masri tycker att det ska bli väldigt skönt att nå dit.
– På sätt och vis blir det början för det kommer att bli mycket diskussioner och debatt och väckas mycket frågor vilket jag tycker är bra. Förhoppningsvis gör det nytta och breddar perspektivet en aning.

Läs mer: