Lyrikspalten

Bergh säger något om Malmö i dag

Artikel Lyrikspalten I veckans lyrikspalt skriver Evelina Stenbeck om Malmö, Öresundsbron och Jonas Berghs diktsamling Jag letar efter halsband.

I Jonas Berghs diktsamling Jag letar efter halsband gestaltas ett för många välbekant Malmö. Kvällsdopp på Ribban, cykla hem i motvind med blöta badkläder på pakethållaren. Cykla till södra Malmö och dofta på arabiska bakverk och lyssna till torgförsäljarna på Möllevången. Simma längder på Hylliebadet. Följande rader ger i sin knapphet en tydlig bild av hur det känns att gå den korta sträckan från Hyllie station till Emporia: ”tårarna i ögonen i vinden / här rusar tågen / allting blåser”.

När Öresundsbron invigdes för snart 17 år sedan var den en symbol för ett språng ut i världen. Från Köpenhamns centralstation kan man ta tåget ner mot kontinenten, hette det. I dag benämner Bergh samma bro med orden ”flyktens tågspår”. Gränskontrollerna på Kastrup och Hyllie har blivit en symbol för ett samhälle som söker avstånd, som vill isolera sig från världens problem. Inte bara för de av oss som bor i Skåne – även i den stockholmsbaserade poeten Marie Silkebergs nya diktsamling Atlantis dyker gränskontrollerna upp som ett järtecken i tiden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Norge dubblar stimulansstödet till kulturen

Den norske kulturministern Abid Raja har presenterat ett fördubblat stimulansbidrag till kultursektorn.
Foto: Ole Berg-Rusten
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Efter en storm av klagomål från det norska kulturlivet fördubblar landets kulturdepartement stimulansstödet från 421 miljoner kronor till 842 miljoner, uppger NRK. Den norske kulturministern Abid Raja, från liberala Venstre, har tidigare sagt att han vill att det ska löna sig att genomföra kulturarrangemang i stället för att ställa in, något som också fått arrangörer att genomföra till exempel konserter i förvissning om att de skulle få stöd.

Därför väckte det ramaskri när det visade sig att många av dem trots uppmaningen fick avslag. Utan mer pengar hade kulturministern blivit tvungen att avgå, säger Jørgen Roll, administrativ chef för Oslo konserthus till NRK:

– Så kan man inte uppföra sig under ett valår.

Det norska Kulturrådet har också blivit uppmanade av kulturministern att på nytt behandla de ansökningar som fick avslag.

– Jag ska inte komma med bortförklaringar, men pandemin gör det mesta oförutsägbart. Ingen kunde förutse hur våren skulle bli, säger den norske kulturministern.

Malmö

Knarkpåverkad tog sikte på polis

Polisen lyckades preja den 34-årige föraren på Gustav Adolfs torg.
Foto: Polisen
Malmö
Malmö När polisen vinkade in den 34-årige föraren vid en trafikkontroll på Hamngatan trampade han i stället på gasen. Polisen fick hoppa åt sidan för att inte träffas av fordonet. Nu ställs 34-åringen inför rätta för en rad brott.

– Flytta dig din jävla hora, sa föraren till polisen som stod framför hans bil.

Samtidigt fortsatte han att köra mot henne så att hon fick hoppa åt sidan. Enligt kollegors vittnesmål var han helt likgiltig till om han skulle köra på henne. Hon lyckades slå sönder sidorutan på mannens bil innan han styrde ut på Norra Vallgatan.

Efter en kortare biljakt, där föraren bland annat kör mot trafiken, lyckas polisen få stopp på honom på Gustav Adolfs torg. Han hade då kört i över hundra kilometer i timmen. Ett flertal medtrafikanter fick väja för honom.

Tacklade omkull

Vid övergångsstället utanför Burger King tvingades fotgängare springa för livet när han kom, i mer än 70 kilometer i timmen.

Polisen fick stopp på mannens bil genom att preja in den i en skylt på Gustav Adolfs torg. Föraren hoppade då ur och sprang i sick-sack för att undkomma de jagande poliserna, men de lyckades tackla omkull honom och förse 34-åringen med handfängsel.

Mannen ställs nu inför rätta för flera brott. Han misstänks bland annat för försök till grovt våld mot tjänsteman, grov vårdslöshet i trafik och rattfylleri. Händelsen inträffade den 18 juli förra året. Mannen förnekar brott.

Kävlinge

Fuskade med rabattkuponger

Kävlinge
Löddeköpinge Ica Maxi på Center Syd har polisanmält en 38-årig Kävlingebo för bedrägeri. Kvinnan har lyckats handla för kopierade rabattkuponger till ett värde av cirka 150 kronor. Det var personalen som avslöjade henne.

Ekonomi

Tysk optimism om coronaplan

Tysklands finansminister Olaf Scholz räknar med att landets författningsdomstol inte ska stoppa EU:s stora coronastöd.
Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi En tysk domstolsgranskning kan skjuta EU:s stora coronastöd i sank. Men finansminister Olaf Scholz är inte orolig.

EU-kommissionen gör sig redo att börja låna upp till 1,5 biljoner kronor om året fram till 2026 för att fördela till de coronadrabbade medlemsländerna.

Först måste dock alla länder formellt ha godkänt det beslut om EU:s så kallade egna medel som ligger till grund för upplåningen. 17 länder, däribland Sverige, har gjort eller är på väg att göra sitt. Bland de tio som återstår finns Tyskland, där lagligheten bakom beslutet först måste behandlas av landets författningsdomstol.

Finansminister Olaf Scholz räknar ändå med ett välvilligt besked.

– Erfarenheten från liknande fall gör mig väldigt optimistisk om att ratificeringen av egnamedel-beslutet kan klaras av omgående, säger Scholz enligt nyhetsbyrån Reuters.

Hålls uppdaterade

Även svenska kollegan Magdalena Andersson (S) är relativt lugn.

– Det är klart att det är ett osäkerhetsmoment och finans-Olaf håller oss uppdaterad om läget. Men en allmän bedömning är väl att det inte kommer att påverka, säger Andersson på en pressträff via webben.

Läget för coronastödet var ett av ämnena på fredagens webbhållna möte mellan Andersson och Scholz och de övriga EU-ländernas finansministrar. Varje land manas att till den 30 april ha skickat in en plan på vad man vill använda sitt coronastöd till.

Samtal om planer

Planerna tas fram efter intensiva samtal med EU-kommissionen under våren. Det gäller även för Sverige, trots att de svenska satsningar som omfattas är sådant som regeringen lade fram redan i höstas.

Andersson säger sig ändå uppskatta kommissionens "noggrannhet".

– Det är klart att det är viktigt att kommissionen gör det här arbetet så vi vet att pengarna gör nytta i Europa, så de inte går till allehanda spännande, men kanske inte så nyttiga projekt, säger finansministern.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: EU:s coronastöd

EU-länderna enades under fjolåret om ett gigantiskt coronastöd på 750 miljarder euro i 2018 års priser för att få fart på ekonomin igen efter coronapandemin. Merparten ligger i en fond som kallas RRF – faciliteten för återhämtning och motståndskraft – bestående av 312,5 miljarder euro i bidrag och 360 miljarder i lån.

Pengarna till stödet ska tas fram genom att EU-kommissionen tar upp lån som medlemsländerna gemensamt går i borgen för. Lånen ska sedan betalas tillbaka gemensamt av EU fram till år 2058.

För att få ut pengarna behöver varje medlemsland lägga fram detaljerade planer till EU-kommissionen, som granskar att åtgärderna är i linje med de principer man enats om för bland annat grön omställning och digitalisering.

Inrikes

Knäckebröd återkallas efter giftfynd

Leksands Knäckebröd återkallar flera sorters knäckebröd sedan mögelgiftet ochratoxin A hittats. Arkivbild.
Foto: Ulf Palm/TT
Inrikes
Inrikes

Förhöjda halter av mögelgiftet ochratoxin A har hittats i flera av Leksands Knäckebröds produkter, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Nu återkallas sorterna Brungräddat knäcke rund, Brungräddat knäcke trekant, Minirut brungräddat, Rundrut normalgräddat samt Rundrut brungräddat. Bäst före-datumen är 22-01-09 och 22-01-10.

Företaget uppmanar alla kunder som har köpt produkterna att slänga knäckebröden och kontakta kundtjänst för ersättning.

Ochratoxin A kan bildas av mögelsvampar och kan förekomma i bland annat spannmål, kaffe och vin.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Inrikes

Man häktad för mord på kvinna i Linköping

En man har häktats för mordet vid järnvägsstationen i Linköping under torsdagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Mannen som misstänks för torsdagens mord på en kvinna i Linköping har häktats, rapporterar Corren.

Linköpings tingsrätt fann honom på sannolika skäl misstänkt för mord. Under fredagens häktningsförhandling förnekade han brott, men vidgick enligt advokaten vissa omständigheter.

Den mordmisstänkte 40-åringen ska genomgå en psykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning.

Enligt vice chefsåklagare Malin Axelsson var mannen och kvinnan bekanta med varandra.

Kvinnan blev angripen nära Resecentrum i Linköping strax före klockan 11 på torsdagen. Polisen grep 40-åringen kort därpå. På eftermiddagen kom dödsbudet från sjukhuset.

Åtal ska vara väckt senast 14 maj.

Inrikes

Lättnad hos regionerna efter dagens besked

Historiskt stor satsning på infrastruktur i regeringens nya proposition. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Nya stambanan för höghastighetståg ska byggas, meddelar miljö- och klimatminister Per Bolund (MP), och lovar också att detta inte ska påverka Norrbotniabanan. Flera regionpolitiker är lättade, men inte regionrådet i Stockholm.

– Det känns fantastiskt bra, och nu känner jag mig helt tryggad att hela Norrbotniabanan ska byggas, säger Rickard Carstedt (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i region Västerbotten.

Rickard Carstedt har fått olika besked om när första sträckan från Umeå till Skellefteå ska färdigställas, senaste budet var år 2030.

– Nu är Trafikverket tveksamma till att man når till Skellefteå 2030, men vi menar att man måste kunna skärpa det där något, år 2027-2028 bör banan vara i Skellefteå.

Även de kommuner som berörs av att nya stambanor för höghastighetståg planeras välkomnar satsningen. Regeringens plan är att först bygga tre delsträckor: Göteborg–Borås, Hässleholm–Lund och Ostlänken mellan Linköping och Järna.

Ulf Olsson (S), ordförande i Borås kommunstyrelse, ser positivt på dagens besked.

– Jag tycker att det känns väldigt bra, dels att det är en sådan pass kraftig ökning av resurserna till infrastruktur men också att man är tydlig med att man ska bygga nya stambanor som vi regionalt har kämpat för.

"De svarade tydligt på frågan"

Regeringens proposition om 799 miljarder kronor ska först till omröstning i riksdagen, sedan får Trafikverket i uppdrag att ta fram en nationell plan som ska bli färdig 2022. Först när den presenteras kommer konkreta besked om vad som kommer byggas och när.

Jönköping kommer kopplas samman med den nya stambanan först i ett senare skede när de tre delsträckorna byggts ihop, givet att utbyggnaden sker.

– Jag tycker att de svarade tydligt på frågan att arbetet ska verkställas med stambanan, att det är rimligt att arbetet kommer igång igen och att det ska utgå från de förhandlingar som är gjorda. Det är positiva besked, säger Ann-Marie Nilsson (C), som är ordförande i Jönköpings kommunstyrelse.

Stockholms regionråd oroad

Region Stockholm däremot hade velat se en tjugoprocentig ökning av infrastrukturbudgeten, likt den plan regeringen la fram, men att höghastighetstågen ska finansieras utanför statsbudgeten.

– De (höghastighetstågen) är med och trängs med alla andra satsningar som behöver göras och därför finns en stor risk att det finns för lite pengar till ny infrastruktur, säger Gustav Hemming (C), tillväxt och samhällsplaneringsråd, och fortsätter:

– Jag är känner en oro att det här är en budget som kommer att innebära att tendensen att Stockholmsregionen får mindre och mindre av infrastrukturinvesteringarna kommer att fortsätta.

Av de sammanlagt 799 miljarder kronorna som regeringen föreslår ska gå till att underhålla och utveckla vägar och järnvägar åren 2022–2033, är förslaget att 437 miljarder ska gå till nyinvesteringar i till exempel nya stambanor.

Tea Oscarsson/TT

Sjöbo

Förskolan deltog i stor sångmanifestation

Barnen på Lövestads förskola samlades under torsdagen för att delta i manifestationen.
Foto: Max Holmgren
Sjöbo
Lövestad ”Du har rätt till din röst – rösträtt”. Så lät det när barnen på Lövestads förskola sjöng för att uppmärksamma just rösten.

Fredagen den 16 april var det Världröstdagen – dagen då rösten uppmärksammades i hela världen. Samma dag gjorde förskolor runt om i landet sina röster hörda genom en stor manifestation. Klockan 10.00 sjöng tusentals barn från Turning Torso i söder till snödrivorna i Norrbotten signaturmelodin för det nationella projektet Rösträtt – sång på förskola.

Anna-Carin Fogelqvist är projektledare för nationella rösträtt - sång på förskolan.
Foto: Max Holmgren

Ett projekt vars huvudsyfte är att uppmärksamma sångens betydelse för barn.

– Det är så viktigt att barn får möjlighet att börja sjunga tidigt. Därför vill vi inspirera både barn och pedagoger till att sjunga mer i den dagliga verksamheten, säger Anna-Carin Fogelqvist, projektledare nationella Rösträtt - sång på förskolan.

Lövestads förskola deltog

"Du har rätt till din röst - rösträtt"sjöng barnen.
Foto: Max Holmgren

En av alla skolor som deltog i uppropet var Lövestads förskola. Förutom rösträtt-låten fick barnen under fredagen sjunga bland annat sjunga ”Här kommer Pippi Långstrump” och ”Blinka lilla stjärna”.

– Jag tyckte det var roligast att sjunga ”Blinka lilla stjärna”, konstaterade Smilla Landström Stjernfeldt, 4 år.

Smilla Landström Stjernfeldt, 4 år, tyckte bäst om att sjunga "Blinka lilla stjärna". Här står hon tillsammans Caroline Henriksson, förskolelärare på Lövestads förskola.
Foto: Max Holmgren

Att Lövestads förskola skulle vara med och delta i projektet var en självklarhet, menar förskolans pedagoger.

– Barnen har fått öva på alla sånger och tycker att det är jätteroligt, säger barnskötare Cristin Artursson.

Barnskötare Cristin Artursson och förskolelärare Madelene Nyman sjöng tillsammans med barnen.
Foto: Max Holmgren

Någon som också är positiv till projektet är Paula Brante, barn- och ungdomskulturutvecklare i Sjöbo kommun.

– Idag går ofta konstnärliga uttryck mot att vi ska vara så bra på dem. Bara då är det värt att fortsätta med kultur. Jag tycker att den bilden är fel. Man ska fortsätta för att det är kul och för att vi mår bra av det, säger hon och fortsätter:

– Därför tycker jag att detta initiativ är så fint.

Paula Brante, barn- och ungdomskulturutvecklare i Sjöbo kommun, var också på plats på Lövestads skola under fredagen.
Foto: Max Holmgren

Dubbeltydigt budskap

Förutom att sången premieras finns även ytterligare ett budskap i raderna ”Du har rätt till din röst – rösträtt”, menar Anna-Carin Fogelqvist.

– Det handlar också om demokrati. Att man som barn har rätt till delaktighet och medbestämmande. Det står i barnkonventionen att barn ska ha rätt att tycka till i alla frågor som berör dem, så ser det tyvärr inte riktigt ut i samhället, säger hon.

I dag är 13 regioner runt om i Sverige anslutna till Rösträtt - sång på förskolan. Projektet är ett nationellt samarbetsprojekt inom YAM Sweden (Regional Musik Sveriges verksamhet för barn och unga) och en del av rörelsen Sjungande barn – Kungliga Musikaliska Akademien. Projektsamordnare är Unga Musik i Syd Utvecklingscentrum.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL