Emily Sonestedt delar upp sin arbetstid mellan Malmö, Karlshamn och tåget där emellan. Foto: Håkan Jacobsson
Emily Sonestedt delar upp sin arbetstid mellan Malmö, Karlshamn och tåget där emellan. Foto: Håkan Jacobsson

Hon vill veta om socker är skadligt

UNDERSÖKER. – Jag upplever det som att folk tror att det är så klarlagt. Men det är mycket man fortfarande inte vet.
Emily Sonestedt forskar kring hur sockerintag påverkar risken för att få hjärt-kärlsjukdomar.

Namn: Emily Sonestedt
Ålder: 36 år
Yrke: Nutritionsepidemiolog
Familj: Make, två barn på 2 och 4 år.
Bor: Villa i Karlshamn
Aktuell: Har fått 1,6 miljoner i forskningspengar av Hjärt-lungfonden. De gör att hon kan anställa en forskarhjälp, en doktorand, i tre år.

Emily Sonestedt berättar att hon ofta möter reaktionen: Varför forskar du om det? Med undermeningen att ”det vet man väl redan att socker är ju inte bra”.
– Socker har ju fått en stämpel. Men man måste ha fakta bakom, säger hon.
För hon kom fram till att visst, det har forskats en hel del om socker, speciellt i relation till diabetes. Men när det gällde hjärt-kärlsjukdomar finns det många frågor som inte är besvarade.
Hon bestämde hon sig för att försöka hitta en del av de svaren. Hon är en av de forskare som fått forskningspengar beviljade av Hjärt-lungfonden; 1,6 miljoner kronor, som delas upp på tre år.

Enligt en kort presentation vill hon undersöka om hög sockerkonsumtion kan förknippas med hjärtinfarkt och hjärtflimmer och hur sockerätande påverkar bakterieflorans sammansättning i tarmen.
Emily Sonestedt är nutritionsepidemiolog, vilket – mycket förenklat – innebär att hon går igenom mycket stora underlag statistiskt för att se hur kostvanor påverkar hälsotillståndet hos en befolkning.
Så var det inte alls hon tänkte sig framtiden när hon efter gymnasiet flyttade från uppväxtorten Falköping till Stockholm för att läsa nutrition – sambandet mellan kost och hälsa – på universitetet.
– Jag var helt inställd på att jobba molekylärt, på labb. men så läste vi en delkurs i nutritionsepidedemiologi och jag blev intresserad.
Att hon skulle bli forskare var hon dock klar över tidigt; det hade hon skrivit i sina kompisars Mina vänner-böcker långt innan hon ens nått tonåren.

Tidigt visste hon också att ville syssla med hur kosten påverkar hälsan.
– Kanske har det att göra med att jag är nötallergiker. Jag är van vid att kolla på förpackningar, har alltid varit allmänt intresserad av vad mat innehåller.
Sockerforskningen är ett – litet och lagom, tycker hon – hopp från det hon sysslade med under sin tidigare forsskarbana. Då studerade hon hur intag av fiberrik kost påverkar risken för kvinnor att få bröstcancer. Och jo, hon kom fram till att de som äter mycket bröd, frukt, bär och grönsaker löper mindre risk.

Hon har också studerat övervikt och funnit att livsstilen ser ut att spela större roll än generna när det gäller att utveckla övervikt.
Emily Sonestedt har sin arbetsplats på CRC, Clinical Research Center, på lasarettsområdet i Malmö.
– Jag gillade inte Stockholm riktigt – där är för stressigt. Jag sökte mig till Malmö.
Det finns en studie som heter Malmö Kost Cancer. Sedan början på 1990-talet har den följt 28 000 personer. Deras matvanor kartlades, olika prover togs och mätningar gjordes.
Sedan har man följt personerna under åren. Den första tanken var undersöka om det går att förutsäga vilka som löper större risk än andra att få cancer. Sedan har undersökningen utökats med en del som gäller hjärt-kärlsjukdomar.

Sedermera har man också börjat undersöka barn och barnbarn till deltagarna i den första undersökningen.
Ett liknande insamlingsarbete har utförts i tio europeiska länder, och det ger ett sammanlagt underlag på över en halv miljon människor.
Det är detta material som ligger till grund för Emily Sonestedts forskning, men det kompletteras också med nya mätningar.
Det var 2003 Emily Sunestedt flyttade till Malmö.
– Den första tiden bodde jag i Västra hamnen, precis intill Turning Torso, så jag har sett den växa upp.

Numera bor hon i Blekinge. Men innan dess hann hon med en halvårig sejour på ett forskningsinstitut i Oakland i Kalifornien, där hon forskade kring blodfetter och hjärt-kärlsjukdom.
– Jag fick arbeta med Ron Krauss, en av de främsta i världen på området. Jättehäftigt att få jobba med honom, väldigt lärorikt.
Numera bor hon i Karlshamn. Maken arbetade där och de kom fram till att det skulle bli lättare för henne att pendla till Malmö än för honom att pendla till Karlshamn.
– Jag tågpendlar tre dagar i veckan, två dagar jobbar jag hemifrån.

Att säga att det var avgörande att man numera kan åka tåg direkt från Karlshamn till sjukhuset i Malmö, när det finns en tågstation vid Triangeln, är kanske att ta i, men det gjorde definitivt alternativet mycket mer attraktivt.
Det är två timmar enkel resa.
– Men jag har arbetstid på tåget, så det blir en ganska normallång arbetsdag.
– Tåget är det bästa stället att jobba på. Där är inget som stör, jag får mycket gjort där.

När Emily Sonestedt inte jobbar tillbringar hon tiden med familjen, man och två barn på två och fyra år. Hunden ska ha sitt och så ägnar hon sig gärna åt yoga.
På semestrar håller hon sig också helst hemma.
– Vi har trädgård och nära till havet. Jag har inget behov av att åka någonstans på sommaren.
Hur är det då – får man hjärt-kärlsjukdomar av att äta socker?
Undersökningen är ju lång i från klar, men så pass kan Emily Sonestedt säga, att de som äter väldigt mycket socker löper en större risk.

Och hur är det med det egna sötsuget?

Namn: Emily Sonestedt
Ålder: 36 år
Yrke: Nutritionsepidemiolog
Familj: Make, två barn på 2 och 4 år.
Bor: Villa i Karlshamn
Aktuell: Har fått 1,6 miljoner i forskningspengar av Hjärt-lungfonden. De gör att hon kan anställa en forskarhjälp, en doktorand, i tre år.