Adrian Malmgren och Svalen Sörblom från Malmö Högskolas utbildning i serieteckning och visuellt berättande.
Slututställning på galleri Hybriden

Här är framtidens seriekonstnärer

Malmö Galleri Hybriden på Mitt Möllan i Malmö visar nutida seriekonst. Framtidens konstnärer tar plats under Malmö Högskolas slututställning för serieteckning och visuellt berättande.

Under måndagen visade eleverna från Malmö högskola upp sina slutprojekt. Resultatet: en salig blandning av allt ifrån färgglad fantasy till kritiska samtidsskildringar.
Adrian Malmgren ställer ut sin serie Wicked Hero, ett utopiskt samhällsporträtt där mångfald och individualism är norm. Adrian ser sina serier som ett sätt att ifrågasätta sin omvärld och skapa dialog.
– Vem som helst kan säga vad som helst. Men alla serier, eller all konst egentligen, är en reflektion av det politiska klimatet runt omkring oss. Oavsett fiction eller självbiografi.
En kombination av text och bild skapar en helhet som kan nå en bredare publik, menar Adrian.
– Serier är ett bra sätt att nå ut till människor. Ett sätt för folk att känna sig mindre ensamma.
Till skillnad från film och många andra konstformer kräver serieskapande inte samma resurser.
– Det häftiga med seriekonsten är att man inte behöver några speciella förutsättningar eller ekonomiska medel. Bara penna och papper, säger Adrian.
Malmö har blivit något av serietecknarnas Mecka. Här hittar vi flest serieskapare per capita i Sverige. Staden erbjuder utbildningar som Serieskolan på Kvarnby Folkhögskola och Malmö Högskolas utbildning i serieteckning och visuellt berättande.
Men det är en tuff bransch som väntar. Även om Internet öppnar upp många möjligheter är det ett svårt yrke att försörja sig på, berättar Adrian som har varit yrkesverksam under utbildningens gång.
– Det är tuff konkurrens och de flesta behöver en annan sysselsättning vid sidan av.

Dagens fråga

Öppnar du ytterdörren för okända?

Loading ... Loading ...