Elever måste bussas när luften förbättras

MALMÖ Runt 3 000 Malmöelever måste tillfälligt byta skola de kommande åren när kommunen ska installera ny och bättre ventilation.
Först ut är mellan- och högstadieelever på Linnéskolan, som får starta sin vårtermin på nybyggda Glasbruksskolan.

Arbetena på Linnéskolan är redan igång. Skolans mellan- och högstadieelever börjar först i morgon skolan efter jul- och nyårsledigheten men får då göra det på Glasbruksskolan.
– De får gå i väldigt fina ersättningslokaler. Glasbruksskolan är en ny skola som öppnade i augusti, säger Nedim Buric. chef för lokalplanering på grundskoleförvaltningen.
Linnéskolan är som sagt först ut för en omfattande upprustning av föråldrade och underkända ventilationssystem i sammanlagt åtta skolor, en upprustning som ska pågå till hösten 2022.

Den mest omfattande renoveringen kommer att ske på Bergaskolan.
– Till volymen är det den största ja, säger Nedim Buric.
Efter Linnéskolan ska ventilationen i tur och ordning rustas upp på sju skolor till en uppskattad kostnad av 289 miljoner kronor. Självdrag ska ersättas av modern så kallad FXH-ventilation, med värmeåtervinning.
I höst byggs ventilationen om på Klagshamnskolan och Karl Johansskolan. Eleverna får istället gå på Broskolan respektive Glasbruksskolan.

I höst startar även första ombyggnadsetappen på Bergaskolan (evakueringsskola Gottorps- och Sundsbroskolan), etapp två under vårterminen 2018, med Glasbruksskolan som tillfällig läroanstalt.
Vårterminen 2018 börjar arbetena på Fridhemsskolan, där eleverna omlokaliseras till Hyllievångsskolan, och på Ängsslättsskolan (ersättning Broskolan).

Hösten 2019 är det dags för Österportsskolan, med en nybyggd skola i Elinelund som ersättning. Hösten 2021 ska Bulltoftaskolan byggas om och eleverna får tillfälligt gå i en ny skola på Mölledalsområdet.

Utöver de 289 miljonerna tillkommer kostnader för att omlokalisera alla elever, framför allt kostnader för att bussa låg- och mellanstadielelever. Grundskoleförvaltningen har grovt räknat med cirka 6 000 kronor per elev, sammanlagt runt 20 miljoner, i första hand kostnad för att bussa de yngre eleverna till de tillfälliga skolorna.
I morgon onsdag får politikerna i kommunstyrelsen ärendet på sitt bord, med förslag att godkänna tidplan och kostnader för övriga skolor efter Linnéskolan.

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×