Ordförande Jack Löfving har fullt upp på Ystads LAN-evenemang. Foto: Jari Markkanen

Allt klart för LAN-spel

ystad Mellan 350 och 400 personer väntas delta i årets Ninjat winter 2017 på Ystad Studios i dag, ett drogfritt evenemang som pågår i 72 timmar.

– Vi har sålt 260 platser. De övriga kommer vid insläppet, säger Markus Guldstrand, ansvarig för tekniken.
Två lokaler på sammanlagt 1 200 kvadratmeter står redo för deltagarna med olika spel för grupper och individuellt inom e-sporten, bland annat League of Legends, Counter strike och Minecraft.
– I år lockar nog Counter strike de flesta, påpekar Markus Guldstrand.
I hall A blir det tillställningar och streaming från turneringarna och hall B får en lugnare atmosfär där ett intilliggande område kan användas för sömn och vila.

De flesta deltagare är mellan 13 och 22 år gamla, men allt fler kvinnor och familjer deltar i e-sporten.
– Antalet kvinnor ökar hela tiden och det beror på att vi har jämställda regler för könen, säger Jack Löfving, ordförande i den ideella föreningen Ninjat.
Till vardags är han filmturistutvecklare på Ystad filmstudio och Cinetekets Wallanderexpert. Han gör turer om kriminalkommissarien för turister på sommaren.

Jack Löfving berättar att det är det fjärde året i rad som föreningen arrangerar LAN.
Allt började med att en grupp diskuterade e-sport på ett nätverk som sedan utmynnade i det första evenemanget för fyra år sedan som hölls på Österportshallen. Det lockade 218 deltagare.
– I år deltar också e-spelare från Spelens hus i Malmö. De kommer att prata och visa spel och förklara hur livestreaming går till, berättar Markus Gullstrand.
Även om deltagarna tävlar framför datorer så gäller det att ha bra kondition för att kunna ha fokus på spelet. Ett spel kan kräva upp till tre timmars koncentration i ett sträck.

– Ungdomarna tycker att evenemanget ett roligt sätt att träffas på, säger Markus Guldstrand.
– Den sociala biten och gemenskapen är också viktig, påpekar Jack Löfving.
Evenemangen bjuder på frukt från Peppinge frukt och grönt, dryck från Oatly, Teleservice levererar uppkoppling på 10 gigabit och Film i Skåne sponsrar lokalerna.

Dagens fråga

Brukar du lyssna på Melodikrysset?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev