Dubbelt Heleneholms IF. Mattias Ohlsson och Anna Eriksmo segrade i 2016 års upplaga av Sylvesterloppet. Foto: Michael Lindholm

Dubbelt Heleneholm i ny rekordupplaga

FRIIDROTT Sylvesterloppet blir allt populärare och i den 19:e upplagan gav sig 380 tappra själar iväg på nyårsaftonens förmiddag.
Rekordantal för fjärde året i rad.
– Kul, utbrast Mattias Ohlsson, en av två segrare från arrangerande Heleneholms IF.

De senaste åren har Sylvesterloppet växt explosionsartat och när det klassiska loppet 20-årsjubilerar 2017 pekar kurvan mot över 400 deltagare i Pildammsparken.
Snacka om succé.
– Om jag är förvånad? Inte ett dugg. Det är en rolig tävling och utmärkt avslut på löparåret. Jag har alltid sprungit på nyårsafton och det var fjärde gången jag sprang här, konstaterade Ohlsson som avverkade de 5,4 kilometerna på fina 16.53.
22-åringen passade dessutom på att notera bästa segertiden sedan 2011 då IFK Lunds Johan Larsson klockades för 15.53.
– En bra tid, jag är mycket nöjd.

Mattias Ohlsson är i normala fall 800-meterslöpare och detta var första gången han genomförde två varv.
2014 blev det triumf på halva sträckan.
– Jag har jobbat rätt mycket med min uthållighet den senaste tiden, och målet är att bli starkare till sommaren 2017. Därför var det ett bra test för konditionen, analyserade 22-åringen och log brett.
– Och 15.41 innebar också personligt rekord med 20 sekunder på fem kilometer. Så det var extra roligt.

På damsidan blev det en bejublad seger för klubbkamraten Anna Eriksmo som korsade mållinjen på 21.01.
Hennes andra förstaplats i Sylvesterloppet som hon även tog hem för två år sedan.
– Denna prestationen rankar jag högre, konstaterade 38-åringen.
– Jag sprang snabbare då, men jag är nog mer nöjd nu. Den här gången hade jag lite motstånd och tränar inte heller lika mycket löpning längre.
Eriksmo titulerar sig nämligen cyklist numera. En sport där hon representerar CK Ringen i Malmö.
– Därför gick det ändå ganska bra i dag. Jag fick lite sparring av en tjej på första varvet och kände att jag inte hade mycket till en spurt och var tvungen att göra ett ryck precis före varvningen. Sedan blev det en lucka som jag kunde hålla konstant. Men det gällde att ligga på och ta i hela tiden.

Tävlingsledaren Lars Moberg kunde summera ännu en lyckad upplaga av Sylvesterloppet som genomfördes i förhållandevis bra löparväder, sex plusgrader och uppehåll.
Deltagarrekordet då? 380 löpare innebar 17 fler än 2015.
– Helt fantastiskt att vi ökar år efter år, och särskilt anmärkningsvärt att 273 personer valt att springa den långa sträckan. Det är betydligt fler än det brukar vara, normalt sett är det jämnare fördelat, sa Moberg.

Sport i dag

Sportresultat