Kultur

2017 – ett deckarår att längta efter

Artikel Kultur och Nöje I Deckarspalten tar Gunilla Wedding en tjuvtitt på deckaråret 2017.

Januari Först ut på det nya deckaråret är Anders Roslund och Stefan Thunberg som i En bror att dö för (Piratförlaget) fortsätter sitt spännande utforskande av verklighetens Militärliga och av såriga relationer mellanbröder och fäder och söner.

Ytterligare ett deckarförfattande par är aktuella i januari – Camilla Grebe och Paul Leander Engström som kommer med tredje delen i sin Moskva Noir-serie. I Den sovande spionen (Massolit) återvänder deras huvudperson Tom Blixen till Sverige efter många år i Ryssland och börjar arbeta för kraftbolaget Swekraft. Efter ett möte med en rysk tjänsteman insjuknar företagets vd i poloniumförgiftning och Tom Blixen måste till slut avvärja så väl en konflikt mellan Sverige och Ryssland som en eventuell kärnkraftskatastrof.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Världsarvet Hagia Sofia blir moské igen

Den bysantiska katedralen Hagia Sofia ska omvandlas till moské. Arkivbild
Den bysantiska katedralen Hagia Sofia ska omvandlas till moské. Arkivbild
Foto: Emrah Gurel/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den bysantiska katedralen och museet Hagia Sofia i Istanbul ska konverteras till moské, uppger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Den rysk-ortodoxa kyrkan beklagar beslutet och Grekland säger att det är en provokation mot den civiliserade världen.

En hög turkisk domstol upphävde på fredagen den bysantiska katedralen Hagia Sofias status som museum. Domen var inte oväntad eftersom president Recep Tayyip Erdogan lovat sina väljare att omvandla kyrkan till moské.

Beslutet har väckt protester från flera håll. Den rysk-ortodoxa beklagar att inte Turkiet inte tagit hänsyn till deras syn på konverteringen. Den ekumeniske patriarken av Konstantinopel, Bartolomeus I, sade för en månad sedan att omvandlingen till en moské skulle "vända miljoner kristna runt om i världen mot islam". Även Grekland är starkt kritiskt och uppger att det är "en öppen provokation mot hela den civiliserade världen".

Den 1 500 år gamla kyrkan ingår i Unescos världsarvslista och FN-organet varnade på fredagen Turkiet för att ändra kyrkans status och vädjade om dialog. Även USA har haft invändningar.

Hagia Sofia var ursprungligen en katedral men konverterades till moské under det Ottomanska riket. Omvandlingen till museum skedde 1935 under Turkiets grundare Kemal Atatürks regim och var en viktig reform i den sekulära staten.

Den 1 500 år gamla kyrkan ingår i Unescos världsarvslista. Arkivbild
Den 1 500 år gamla kyrkan ingår i Unescos världsarvslista. Arkivbild
Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Lagfarter SkD

Mindre hus på 60 kvadratmeter sålt i Hörby

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Fastigheten på adressen Satsarp 9238 i Hörby har fått nya ägare. Köpare är Svante och Jenny Sundgren Ilmonen, 41 och 39 år, från Malmö och säljare är Rolf och Charlotte Ann-Marie Palmblad. Köpet blev klart i juni 2020 och priset blev 900 000 kronor. Huset har en boyta på 60 kvadratmeter.

I juli förra året såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Oderup 9271. Där landade priset på 2 400 000 kronor för det 115 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Nyheter

Vart ska alla studenter bo

Att hitta en studentbostad är inte lätt i Lund och Malmö. När nu ännu fler ska studera tror Linn Svärd, vice ordförande i SFS, att situationen blir ännu svårare.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Nyheter
Skåne Svårigheterna för studenter att hitta bostäder är mer eller mindre ett evigt problem på de flesta lärosäten. Inte minst i Lund och Malmö. Och när nu antagningarna inför hösten ökat befaras problemen bli större.
– Vart ska alla studenter bo, frågar sig Linn Svärd, vice ordförande i Sveriges förenade studenter (SFS).

Linn Svärd är positiv till att regeringen utökat antalet platser på Sveriges universitet och högskolor som en åtgärd för att möta den ökade arbetslösheten som framför allt väntas ske bland unga i skuggan av coronapandemin. Men då hon inte ser att några speciella insatser gjorts under året för att lösa studenternas bostadsproblem tror hon att det blir ännu svårare att hitta en bostad.

– Det säger sig självt. Fler platser ger fler studenter och ökad konkurrens om bostäderna. Jag tror tyvärr att många som antas till olika utbildningar tvingas tacka nej eftersom de inte får tag på någon bostad, eller för att de helt enkelt inte har råd, säger Linn Svärd.

Väldigt höga hyror

Hon påminner om att nybyggda studentbostäder ofta kostar sex till sju tusen kronor i månaden medan studielånet ligger runt 10 000 kronor i månaden.

– Sedan finns det förstås bostäder att hyra i andra hand, men de har oftast väldigt höga hyror.

– Ett stort problem är att kommunerna sätter upp mål som de sedan inte håller. I Stockholm till exempel satte man målet att bygga 20 000 nya bostäder i år. Än så länge har de bara byggt en procent av dem. Jag har svårt att se att det är annorlunda i andra större städer, säger Linn Svärd.

Distansundervisning

Att många på grund av coronapandemin kommer att studera på distans under hösten kan möjligen skjuta upp problemen, men de kommer tillbaka förr eller senare.

Zeynep Erdal är studentkoordinator som fungerar som en länk mellan universitetet och Malmö stad. Att Malmö hittills inte haft så stora problem med att erbjuda studenter bostäder menar hon främst beror på att studenterna kommit från regionen.

– Men nu ser vi en ny trend med fler nationella och internationella sökande till Malmö. Malmö stad och universitetet har tagit fram en handlingsplan där bland annat en studentbostadsstrategi ska tas fram till hösten. Det är ett väldigt prioriterat område, säger Zeynep Erdal

Börja söka i god tid

Men hur studentbostadssituationen i Malmö blir till hösten menar hon är svårt att sia om. Mycket hänger på coronapandemin och hur den utvecklar sig. Malmö universitet fortsätter med distansundervisning till november och möjligen är det inte blir så många nationella och internationella sökande som antas.

– Bra att veta för studenter är att inte vänta till sista minuten med att söka bostad. Både Lund och Malmö är väldigt attraktiva städer där bostadsmarknaden generellt är under stort tryck, säger Zeynep Erdal.

Sjöbo

25 tårtor skänktes till kommunens äldreboenden

Christin Andersson och Anette Sjöstedt kör en vagn lastad med tårtor och must till Sandbäcksgårdens äldreboende i Sjöbo.
Christin Andersson och Anette Sjöstedt levererade tårtor och must till Sandbäcksgårdens äldreboende i Sjöbo. – Det är en privatperson som skänkt detta till alla äldreboenden i kommunen, säger Christin Andersson.
Foto: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Sjöbo En Sjöbobo, som vill vara anonym, skänkte på fredagen 25 gräddtårtor och must till kommunens äldreboenden.

Det var i våras som mannen, som bor i Sjöbo kommun, kontaktade Berit Lundström (M), ordförande i vård och omsorgsnämnden.

– Han ville göra något för de äldre. Han menar på att det är de som har byggt upp samhället och mycket är deras förtjänst att vi har det bra i dag. Han ville ge tillbaka lite.

– Det är jättegulligt av honom och jag är jättetacksam för att han vill göra detta.

Det är även samma man som förra året ordnade så att Fogarolli åkte runt med sin kaffevagn till alla äldreboenden i kommunen och fixade finkaffe till de äldre och personalen.

– De tyckte att det var så roligt att kunna beställa de här olika kaffesorterna, säger Christin Andersson, tillförordnad förvaltningschef för vård och omsorg.

Mannen ville den här sommaren göra om samma grej – men coronapandemin ställde det till det.

– Eftersom det är besöksförbud på boendena för att skydda de äldre så gick inte det.

I stället kom han på en annan idé – tårtkalas.

Gräddtårta med jordgubbar, blåbär och röda vinbär, bland annat.
Så här såg gräddtårtorna ut som skänktes till Sjöbo kommuns äldreboenden.
Foto: Privat

25 gräddtårtor

På fredagen fick personal hämta ut 25 gräddtårtor toppade med jordgubbar, blåbär och röda vinbär från Möllans café i Sjöbo. Något namn på den hemlige beställaren fick de inte.

– Dessutom ville givaren att de äldre skulle få en presentpåse med must från Sövde musteri. Så alla kunder får en kasse med fem flaskor, säger Christin Andersson.

155 äldre serverades

På eftermiddagen dukade personalen på de fem äldreboendena i kommunen. Totalt var det 155 äldre som skulle serveras tårta och kaffe.

– Vi kommer att duka lite extra fint i smågrupper och personalen kommer också att få tårta, det ville mannen, säger Christin Andersson och fortsätter:

– Detta är något som lyser upp tillvaron för alla. Alla tycker att detta är en jättefin gest.

Äldre på ett boende äter tårta.
Så här såg det ut på Björkbackens äldreboende i Sjöbo när de åt tårta på fredagseftermiddagen.
Foto: Privat
Gert Mattisson äter tårta.
Gert Mattisson tycker att tårtan var god.
Foto: Privat
Sylvia Svensson och Christel Andersson visar presentpåsen med must.
Sylvia Svensson och Christel Andersson visar presentpåsen med must.
Foto: Privat

Sport

Jacob Johansen och Mr Ascot jagar första Derbysegern

Flera hästar gör upp om segern på upploppet.
Så nära. Barade, röd mössa längt tv, hinner inte fram för att besegra Nordic Defense i mitten. Närmare än så har varken Jacob Johansen eller Mr Ascot vara att vinna Svenskt Derby.
Foto: Stefan Olsson - www.cavok.se
Sport
galopp Jacob Johansen har vunnit Danskt Derby, han har vunnit Norskt Derby – men fortfarande saknar en seger i Svenskt Derby. På söndag har en av Sveriges främsta ryttare chansen att komplettera sin samling av titlar.

– Det vore givetvis bra att få sätta det på mitt cv, säger han på sitt lite försiktiga sätt men tillägger också:

– Jag tror att jag sitter på den bästa och klassigaste hästen.

Jacob jobbar för Lennart Reuterskiöld Jr och rider Yoker – den häst som ”Junior” bedömer som den bästa av stallets fem (!) i Svenskt Derby.

Som ryttare har Jacob fullt upp. I torsdags redan han i danska Odense, under fredagen var det fullt ös i stallet hos ”Junior” och lördagseftermiddagen/kvällen tillbringar han med att tävla på Klampenborg.

Hur laddar en ryttare upp inför en av säsongens viktigaste dagar?

– Det blir full fart hem efter tävlingarna på Klampenborg och direkt till sängen för att samla krafter inför söndagen.

Jacob har redan hunnit studera startlistan till Svenskt Derby ett bra tag, i huvudet har han ett tänkbart scenario för hur det blir ridet. Men det finns också flera alternativa upplägg.

– Det är lite lättare i de större löpen, jag känner hästarna och deras egenskaper rätt bra, säger han och ger sedan ett förvånande svar på frågan om det är Bullof Wall Street till ledningen i Svenskt Derby?

– Nej, jag tror inte det, inte från det läget (startbox 12).

Olika möjligheter

Jacob själv ser flera olika möjligheter i löpet. Han har en häst som klarar att gå i ledningen och som kan komma bakifrån.

– Det hänger lite på tempot, men jag har en häst som kan gå i hög fart och ändå ha en pollett kvar till slut. I löp med hög prissumma blir det nästan alltid hög fart och sen är det ofta någon som tappar huvudet så det blir lite speciellt.

Yoker är alltså en riktigt bra chans för Jacob att få vinna sitt första Svenskt Derby – och en seger skulle dessutom spräcka ”Derbyspöket” för Mr Ascot.

Stallpseudonymen Mr Ascot startades av Erik Söderberg redan tidigt 50–tal och 1954 hade stallet sin första Derbyhäst; Amarant som tog en andraplats – fortfarande den främsta placeringen i den klassiska löpningen för Mr Ascot.

Tog över

Erik Söderberg drev stallet fram till sin död, då tog Finn Blichfeldt – son till Sonja Söderberg som var gift med Erik Söderberg – över och fortsatte satsningen.

– Erik försökte vinna Derbyt många år, min mor har försökt och jag har försökt, men ingen av oss har lyckats, berättade Finn inför Barades start i Svenskt Derby för två år sedan.

Barade slutade då tvåa, slagen en dryg längd av Nordic Defense.

– Men Yoker är en bättre häst, klassigare, lovar Jacob Johansen.

Kanske kan både Jacob Johansen och Mr Ascot spräcka den förhatliga Derbyförbannelsen tillsammans.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoGuide.se

Nya förslag för den svenska spelmarknaden

CasinoGuide.se

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt angående restriktioner för spel online. Den 23 april hölls en presskonferens för den gällande frågan. Många länder har infört bland annat insättningstak och andra restriktioner på grund av rådande omständigheter med målet att främja ansvarsfullt spelande. Inget är ännu bestämt, men nedan går vi igenom några av förslagen som ska verka för ytterligare skydd för konsumenterna.

Nytt maxtak för insättningar

Enligt de lagar och restriktioner som just nu gäller i Sverige kan man alltid sätta sina egna spelgränser och därmed styra över hur mycket man kan sätta in per dag, vecka och månad hos varje casino. Vill man göra ändringar och höja sin spelgräns så gäller en veckas väntetid. Den nya regeln skulle innebära att alla spelare får en maxgräns om 5000 kr per vecka per casino, men självklart bör det även vara möjligt för spelare att sätta egna lägre gränser.

Maxtak för välkomstbonusar

En annan av åtgärderna som föreslås är ett begränsat tak på vilken summa man kan få i välkomstbonus när man börjar spela på nya casinon. Även i nuläget gäller att casinon endast får erbjuda en bonus på den första insättningen, alltså kan man som spelare enbart få bonus en gång per casino. Det finns i nuläget inga maxtak för hur denna bonus ska se ut, det som dock gäller är att alla bonusar måste vara tillgängliga för alla spelare. Det nya förslaget innebär ett maxtak på 100 kr i bonus på den första insättningen.

Obligatorisk tidsgräns

Ännu en del av det nya förslaget är en tidsgräns per dag. Även denna ska vara obligatorisk för alla spelare. Hur lång denna tidsgräns ska vara och fler detaljer om hur detta skulle implementeras har inte framkommit i nuläget.

Så påverkas casinospel online av de nya reglerna

De nya reglerna har målet att beskydda dig som spelare. Regler och lagar är redan tillsatta i och med den nya spellagen med den svenska spellicensen som infördes i januari 2019. De nya restriktionerna har alltså som mål att skydda svenska spelare ytterligare. De eventuella regler som sätts av regeringen gällande ansvarsfullt spelande omfattar alla spelare som spelar på svenska casinon. Det återstår att se om, samt exakt hur, de nya reglerna kommer att se ut.

Ekonomi

Stockholmsbörsen vände upp

Stockholmsbörsen steg på fredagen. Arkivbild.
Stockholmsbörsen steg på fredagen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan med en uppgång.
Vid stängning på fredagen hade det breda OMXS-indexet gått upp 0,7 procent.

Positiva industriproduktionssiffror från Italien som visar att landet är på väg att återhämta sig efter nedstängningen bidrog till att lyfta de ledande europeiska börserna. Stockholmsbörsen hängde på och stärktes efter att ha inlett dagen negativt. För handelsveckan som helhet steg indexet 0,8 procent.

Bland OMXS30-bolagen var bilsäkerhetsföretaget Autoliv ett av dem som gick bäst, upp 1,9 procent. Nya försäljningssiffror från Kina gällande personbilsindustrin som visade på en uppgång i juni gav stöd åt aktien.

Medicinteknikbolaget Getinge och tobaksbolaget Swedish Match presterade sämst av storbolagen med nedgångar på 2,5 respektive 2,1 procent.

Utanför OMXS30-listan rusade kredithanteringsbolaget Intrum 15 procent efter morgonens omvända vinstvarning. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, som släppte delårssiffror på morgonen, lyfte 1,2 procent liksom SAS som återhämtade ett tidigare fall, trots att flygbolaget stött på patrull gällande sina obligationsplaner.

På de ledande Europabörserna klättrade FTSE100-index på Londonbörsen 0,8 procent, DAX-index i Frankfurt avancerade 1,1 procent och CAC40-index i Paris i sin tur steg 1,0 procent.

Sport

Torstensson avslutar karriären

Linnea Torstensson i en match mot Frankrike 2016 då hon slutade i det svenska landslaget. Arkivbild.
Linnea Torstensson i en match mot Frankrike 2016 då hon slutade i det svenska landslaget. Arkivbild.
Foto: Ben Curtis
Sport
Sport Linnea Torstensson avslutar handbollskarriären.
Det bekräftar 37-åringen i en intervju med Aftonbladet.
– Jag är färdig. Jag är nöjd som det är och vill göra något annat, säger hon till tidningen.

Hon är en av Sveriges främsta handbollsstjärnor någonsin, men nu är det färdigspelat för Linnea Torstensson.

Den hårdskjutande vänsternian spelade sin senaste match den 11 mars, detta i den rumänska seriefinalen mot Valcea för sitt CSM Bukarest inför tomma läktare.

Ett framträdande som slutade med vinst, 23–22, och blev hennes sista på professionell handbollsnivå.

"Bonussäsonger"

– De två senaste säsongerna har varit bonussäsonger. Jag har tagit ett år i taget och känt efter. Jag tänkte sluta när jag var i Nice (2017–2019) men så kom den här chansen att få spela Champions League en gång till med Bukarest den här säsongen, säger Torstensson till Aftonbladet och fortsätter:

– Under den här säsongen har det sedan hela tiden känts rätt att jag skulle spela mina sista matcher den här våren. Tanken att köra ett år till har inte ens slagit mig.

Såväl den rumänska ligan som Champions League avbröts utan att återupptas på grund av coronapandemin. Något som tog udden av Torstenssons karriärslut.

"Bryter inte ihop"

– Jag hade börjat räkna ner hur många stora matcher jag hade kvar och njöt verkligen av den situationen. Men det är som det är, inget mer med det. Jag bryter inte ihop över det. Men det var mest att få spela klart de sista matcherna än få någon avslutning i sig, säger hon.

Torstensson slog igenom i Skövde och fick sitt genombrott i landslaget i EM 2006.

Efter tolv år som utomlandsproffs konstaterar hon att hon är "väldigt nöjd" med karriären där hon bland annat var med och tog Sveriges två enda mästerskapsmedaljer, EM-silver 2010 och EM-brons 2014.

Kultur och nöje

Dyrbar valtand stulen från Nordiska museet

En narvalstand, som värderats till 100 000 kronor, har stulits från Nordiska museet. Arkivbild.
En narvalstand, som värderats till 100 000 kronor, har stulits från Nordiska museet. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En narvalstand, värderad till 100 000 kronor, har stulits från Nordiska museet i Stockholm, skriver Dagens Nyheter. Stölden upptäcktes den 20 mars i år och polisen har utrett händelsen under våren.

Men nu är utredningen nedlagd.

– Vi har små förhoppningar om att tanden kommer att hittas, säger museets säkerhetschef Leif Hed till tidningen.

Narvalstanden var utlånad till en utställning på Nordiska museet från Naturhistoriska riksmuseet. Leif Hed tror att stölden är ett beställningsjobb och att någon har velat ha den till sin samling.

Nordiska museet kommer nu att se över sina rutiner och höja säkerhetsnivån för att förhindra framtida stölder.

NÄSTA ARTIKEL