Kultur

2017 – ett deckarår att längta efter

Artikel Kultur och Nöje I Deckarspalten tar Gunilla Wedding en tjuvtitt på deckaråret 2017.

Januari Först ut på det nya deckaråret är Anders Roslund och Stefan Thunberg som i En bror att dö för (Piratförlaget) fortsätter sitt spännande utforskande av verklighetens Militärliga och av såriga relationer mellanbröder och fäder och söner.

Ytterligare ett deckarförfattande par är aktuella i januari – Camilla Grebe och Paul Leander Engström som kommer med tredje delen i sin Moskva Noir-serie. I Den sovande spionen (Massolit) återvänder deras huvudperson Tom Blixen till Sverige efter många år i Ryssland och börjar arbeta för kraftbolaget Swekraft. Efter ett möte med en rysk tjänsteman insjuknar företagets vd i poloniumförgiftning och Tom Blixen måste till slut avvärja så väl en konflikt mellan Sverige och Ryssland som en eventuell kärnkraftskatastrof.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Alexanderssons val: Skippar guldgrenen igen

Det blir ingen skidorientering i vinter för Tove Alexandersson, som förutom orienteringen satsar på skidalpinism. Arkivbild.
Det blir ingen skidorientering i vinter för Tove Alexandersson, som förutom orienteringen satsar på skidalpinism. Arkivbild.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport I vintras satsade orienteringsstjärnan Tove Alexandersson på skidalpinism och lät skidorienteringen få vila.
Den kommande vintern blir det heller ingen skidorientering.
– Det är svårt att kombinera två sporter samma vinter, säger hon.

Hon säger att hon inte lägger ner skidorienteringen för gott, men att den nya grenen skidalpinism lockar mer just nu.

– Jag tycker att skidalpinism är väldigt roligt så det kommer jag att köra i vinter.

Hon debuterade i skidalpinism i vintras och kom femma i den första världscuptävlingen i december. Tävlingsformen går ut på att man tar sig uppför branterna med stighudar under skidorna, eller med skidorna på ryggen där det är väldigt brant.

I skidorientering är hon, precis som i orientering, sportens stora stjärna med tio VM- guld på meritlistan.

Sju veckors vila

Just nu har hon fullt fokus på orienteringen, trots att tävlingssäsongen ännu inte satt igång på grund av coronapandemin. Och det kanske inte blir någon mer tävling än SM som är planerad till hösten.

– Jag trivs väldigt bra med att bara kunna träna och få en riktigt bra grund, jag har väldigt mycket motivation för att träna, säger hon i telefon från landslagslägret i Idre.

Alexandersson tog storslam i VM i fjol, guld i alla tre distanser som hon deltog i, och prisades med Bragdguldet och Jerringpriset. I slutet av mars, ungefär samtidigt som coronaviruset tog sitt grepp om världen och orienteringstävlingar började ställas in, blev Alexandersson sjuk i två veckor. Eftersom man inte visste om det var coronaviruset hon drabbades av fick hon ta det lugnt efteråt och hjärtat kontrollerades innan hon kunde smyga i gång med träningen efter sju veckor. Först för en månad sedan kunde hon börja köra för fullt.

Bygger grund för 2021

Med tanke på viloperioden blev det naturligt att hon ägnar sommaren åt grundträning.

– Eftersom vi inte har några tävlingar har jag kunnat träna mer. Jag kör fyra högintensiva pass i veckan, antingen intervaller eller träningstävlingar. Runt om de passen är det ganska mycket längd och långa pass på tre-fyra timmar, säger Alexandersson.

– Just nu handlar det mest om att bygga en så bra grund som möjligt. Nästa säsong kommer det förhoppningsvis bli ganska många tävlingar och ganska varierade tävlingar, så det är viktigt bygga upp en bra grund i år så man blir stark på många olika saker. Både för sprint och för långdistans och olika terrängtyper och så.

Årets sprint-VM flyttas till nästa år och integreras med "skogs"-VM i Tjeckien. Det har också beslutats att sprint-EM-tävlingarna ska genomföras i samband med världscupstarten i Schweiz.

Ingela Ahlberg/TT

FAKTA

Fakta: Tove Alexandersson

Bor: Falun.

Ålder: 27 år (fyller 28 den 7 september).

Klubb: Stora Tuna OK i orientering. Alfta-Ösa i skidorientering.

Meriter: Orientering: VM: tio guld, åtta silver, två brons. EM: sex guld, tre silver, fyra brons. Skidorientering: tio VM-guld, tio EM-guld, två totalsegrar samt 21 delsegrar i världscupen. Ett VM-guld i skyrunning.

Främsta utmärkelser: Jerringpriset. Svenska Dagbladets bragdguld.

Ekonomi

Trots turbulens – vinstökning för Husqvarna

Husqvarnas vinst ökade i andra kvartalet enligt en delårsrapport. Arkivbild.
Husqvarnas vinst ökade i andra kvartalet enligt en delårsrapport. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Först en kraftig minskning av efterfrågan – sedan en stark ökning. Coronapandemin medförde ett turbulent delår för Husqvarna, som trots allt gjorde en vinstökning.
– Vi har visat en fantastisk förmåga att snabbt kunna anpassa oss, säger vd Henric Andersson.

Husqvarna fick en tuff start på kvartalet, men när marknaderna öppnade igen accelererade intresset snabbt – inte minst på grund av kundernas förändrade köpbeteende under pandemin. I allmänhet spenderade folk mindre pengar på kläder och nöjen, men desto mer på hus och hem. Något som syntes tydligt på trädgårdsutrustningstillverkaren Husqvarnas siffror.

– Det är glädjande att vi ser tillväxt inom många av våra viktigaste produktkategorier som bevattning, robot och batteriprodukter och handhållna produkter. Vi gynnas av att vi alla spenderar mer tid hemma och i våra trädgårdar, säger vd Henric Andersson, som tillträdde i april.

Snabb vändning

– Vändningen kom snabbast för våra produkter till konsumenter. Däremot har försäljningen till construction och till viss del husqvarna-divisionen påverkats i en större utsträckning av nedstängningarna, och där har återhämtningen tagit längre tid, fortsätter han.

Men helt öppet i alla led är det fortfarande inte, även om bolagets egen verksamhet har kommit i gång överallt.

– Vi bedömer det till att vara mindre än tio procent av våra återförsäljare som på något sätt har begräsningar i nuläget.

Inte orolig

TT: Är du orolig för en minskad efterfrågan framöver nu när samhället öppnar upp igen, och intresset för hem och hus kanske minskar?

– I det korta perspektivet så är trädgårdssäsongen över för oss, och vi går mer mot skogsprodukter och byggprodukter, säger Henric Andersson och förklarar att bolagets affärsfokus skiftar över säsongerna.

– Vår höst ser lite annorlunda ut än våran vår, så jag tror inte att den kommer att påverkas nämnvärt. Tittar vi på nästa år däremot så har jag svårt att se att den här trenden skulle påverka oss.

Trots ett turbulent delår tar Henric Andersson med sig en känsla av att bolaget stått starka genom krisen.

– Vi har visat en fantastisk förmåga att snabbt kunna anpassa oss efter förutsättningarna, säger han.

FAKTA

Fakta: Kvartalet i siffror

Husqvarna redovisar en vinst före skatt på 2 114 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 1 972 miljoner kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Omsättningen sjönk marginellt till 13 482 miljoner kronor, från 13 789 miljoner.

Kultur och nöje

Ny bok om "Den store Gatsby" kommer 2021

Den amerikanske författaren F Scott Fitzgerald, här fotograferad på 1920-talet. Den 1 januari 2020 löper upphovsrätten för hans romanklassiker 'Den store Gatsby' ut. Arkivbild.
Den amerikanske författaren F Scott Fitzgerald, här fotograferad på 1920-talet. Den 1 januari 2020 löper upphovsrätten för hans romanklassiker "Den store Gatsby" ut. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den 1 januari nästa år löper upphovsrätten till F Scott Fitzgeralds "Den store Gatsby" ut. Då blir det tillåtet att göra nya versioner och ombearbetningar av den klassiska romanen från 1925.

Bara fyra dagar senare kommer en ny bok som kretsar kring en av romanfigurerna i Scott Fitzgeralds klassiker: Nick Carraway, skriver The Guardian.

Den nya romanen, med titeln "Nick", är skriven av Michael Farris Smith, och är en så kallad "prequel" till "Den store Gatsby".

Boken utspelar sig innan Nick Carraway blir en del av miljonären Jay Gatsbys liv, och ska enligt förlaget "lyfta Nick Carraway ur skuggorna och in i rampljuset".

Ekonomi

Rekordstort sug efter exportfinansering

Rekordhög nyutlåning från Svensk Exportkredit i coronakrisen. Arkivbild.
Rekordhög nyutlåning från Svensk Exportkredit i coronakrisen. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi Coronakrisen har lett till en rekordstor utlåning från Svensk Exportkredit (SEK) till svenska exportörer. Nyutlåningen under det andra kvartalet uppgick till 56,5 miljarder kronor, den högsta volymen för ett enskilt kvartal i SEK:s historia.

Huvudförklaringen är enligt SEK att svenska exportföretag haft behov av att stärka sin likviditetsberedskap.

"Många svenska exportörer tar höjd för att lågkonjunkturen kan bli långvarig och har därför stärkt sin likviditetsberedskap. I kristider söker låntagare en trygg hamn, då ökar intresset för statlig finansiering vilket vi sett såväl i denna kris som under finanskrisen" skriver SEK:s vd Catrin Fransson i en kommentar.

Utlåningen från SEK var ovanligt hög även under första kvartalet, men under andra kvartalet har planeringshorisonten blivit längre vilket lett till ökad efterfrågan på krediter med längre löptider, enligt Fransson.

"Dessutom ser vi fler ljusglimtar nu, inte minst i ett ökat antal slutkundsaffärer", skriver hon.

SEK:s rörelseresultat för andra kvartalet faller dock markant till 133 miljoner kronor till följd av avsättningar för att täcka befarade kreditförluster och omvärderingar av finansiella instrument.

För första halvåret faller rörelseresultatet till 290 miljoner kronor, från 680 miljoner kronor under motsvarande period i fjol.

Ekonomi

American Airlines + Jetblue = sant

Antalet resenärer är för få för American Airlines. Arkivbild.
Antalet resenärer är för få för American Airlines. Arkivbild.
Foto: Nam Y Huh/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den första sammanslagningen inom flygbranschen som en konsekvens av coronapandemin är nu ett faktum. American Airlines och Jetblue meddelar att de ingår partnerskap för att dela flygrutter liksom lojalitetsprogram i ett led att försöka överleva. Kunder ska kunna reservera flygbiljetter via båda bolagens hemsidor och kunna flyga ena vägen med American Airlines och tillbaka med Jetblue eller tvärtom. Tidigare under dagen meddelade American Airlines att man varslar 25 000 anställda om att de kan permitteras från och med 1 oktober.

Vd Doug Parker och styrelseordförande Robert Isom säger i ett meddelande till de anställda att i och med att antalet smittade i flera delstater i USA nu ökar, så minskar efterfrågan igen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Lund

Behovet att prata är stort

Trädgårdscaféerna på gräsmattan framför församlingshuset i Södra Sandby varje onsdag har blivit en succé.
Lund
Södra Sandby – Det märks att många saknar samtal fruktansvärt mycket, säger Niclas Loive, kyrkoherde i Södra Sandby.
Trädgårdscaféerna har blivit en succé.

På grund av pandemin ligger flertalet av kyrkans verksamhet i träda. Det gäller allt från samtalsgrupper till den traditionella caféverksamheten och olika sommarkyrkoevenemang med sång och dans.

Himla enkelt

För att åtminstone kunna träffas under coronapandemin startade Niclas Loive upp trädgårdscaféer där man kan träffas utomhus, iakttagande de restriktioner som Folkhälsomyndigheten utfärdat.

– Det är himla enkelt. Vi har en bunke stolar som står travade och sedan placerar vi ut dem med lagom avstånd. Och vi har en grupp som bakar fikabröd. De pengar som kommer in går till välgörande ändamål, säger Niclas Loive.

Fortsätter till oktober

Det hela äger rum på gräsmattan framför församlingshemmet i Södra Sandby på onsdagar mellan 14.00-15.30. Ända sedan starten i maj har det kommit 30-40 personer varje gång.

– Om inte den ordinarie verksamheten kommer igång kommer vi att fortsätta in i oktober. Om det fungerar. Besökarna får klä sig efter vädret.

– Det har verkligen blivit jättepopulärt. Gästerna pratar och pratar, det nästan så att det bubblar över. Det märks att det finns ett uppdämt behov att få prata. Vi är oftast två präster på plats och vi får höra många livshistorier; personer som gått igenom mycket i sina liv.

Viss uppgivenhet

Dock börjar Niclas Loive märka av att en viss uppgivenhet smugit sig in bland besökarna, som i stort sett alla är pensionärer.

– Det har gått lång tid nu med coronan och några undrar om det aldrig ska ta slut. Många lider av att sitta isolerade och till exempel inte kunna umgås med sina barnbarn. Flera av dem säger att vårt trädgårdscafé på onsdagarna är veckans höjdpunkt.

Lund

Överklagar grannens trappbygge

Den gamla butikslokalen på Östra Mårtensgatan har byggts om till lägenhetshotell, något som stör en av grannarna som överklagat till länsstyrelsen.
Lund
Lund Värdeminskning, insyn och störande spring i en nybyggd utomhustrappa har fått en granne att överklaga ett bygglov till länsstyrelsen. Ett tidigare överklagande till kommunen fick avslag.

Det handlar om ett litet hus på Östra Mårtensgatan 18 som tidigare varit butikslokal. Ägaren av huset ville bygga om huset till fem små studentlägenheter och en penthouse-vånig med pool till sig själv.

Vad grannen, enligt överklagan, inte visste var att det handlade om en tillbyggnad av en utomhustrappa och en ny utstickande takterrass bara några meter från deras sovrum. Dessutom ger takterrassen full insyn över grannens uteplats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

SJ: Färre bokningsbara platser på tågen

SJ kommer bara att sälja 65 procent av biljetterna på tågen för att minska trängseln. Arkivbild.
SJ kommer bara att sälja 65 procent av biljetterna på tågen för att minska trängseln. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Inrikes
Inrikes Efter kritik om trängsel ombord på tågen väljer nu SJ att minska andelen bokningsbara platser, från 75 procent till 65 procent.
Dessutom ska bokningssystemet förändras, så att det blir möjligt att se vilka platser som redan är bokade.

I början av pandemin valde SJ att bara sälja hälften av platserna på sina tåg, för att minska trängseln. Men från och med den 1 juli har i stället 75 procent av platserna varit bokningsbara.

Beslutet byggde på antagandet att sommarresenärerna framför allt skulle vara familjer och mindre sällskap som ändå skulle sitta tillsammans. Utan jobbpendling och tjänsteresor förväntades singelresenärerna vara så få att de ändå skulle kunna sitta avskilt.

Klagomål om trängsel

I stället kom resenärer att klaga på trånga tåg, där de tvingats sitta bredvid främlingar under längre resor, i strid med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Under sommaren är det mer familjer och sällskap. Det är den erfarenheten vi har sedan tidigare. Men det är ingen vanlig sommar, det har varit svårt att förutspå allting. Nu har vi analyserat, dragit lärdom och gör om så det blir bättre för alla, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell.

Från och med onsdagen säljs bara upp till 65 procent av platserna på tågen. Men de avgångar där upp till 75 procent av biljetterna redan sålts kommer att gå som planerat, vilket innebär att förändringen blir synlig på tågen först om en vecka.

Lättare boka avskilt

Samtidigt försöker SJ lösa ett annat problem. Den som bokar en plats på nätet kan med hjälp av en platskarta hitta en ledig plats på tåget. Men platskartan gör ingen skillnad mellan spärrade och upptagna platser.

– Vi jobbar nu för att utveckla så att man kan se om en plats är spärrad eller bokad av någon annan, så att den som vill sitta ensam kan välja en sån plats. Men vi får återkomma om när det blir färdigt, vi hoppas på att det ska ta några veckor, säger Tobbe Lundell.

Lucas Brischetto/TT

NÄSTA ARTIKEL