Kultur

2017 – ett deckarår att längta efter

Artikel Kultur och Nöje I Deckarspalten tar Gunilla Wedding en tjuvtitt på deckaråret 2017.

Januari Först ut på det nya deckaråret är Anders Roslund och Stefan Thunberg som i En bror att dö för (Piratförlaget) fortsätter sitt spännande utforskande av verklighetens Militärliga och av såriga relationer mellanbröder och fäder och söner.

Ytterligare ett deckarförfattande par är aktuella i januari – Camilla Grebe och Paul Leander Engström som kommer med tredje delen i sin Moskva Noir-serie. I Den sovande spionen (Massolit) återvänder deras huvudperson Tom Blixen till Sverige efter många år i Ryssland och börjar arbeta för kraftbolaget Swekraft. Efter ett möte med en rysk tjänsteman insjuknar företagets vd i poloniumförgiftning och Tom Blixen måste till slut avvärja så väl en konflikt mellan Sverige och Ryssland som en eventuell kärnkraftskatastrof.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Häktad får ersättning

Eslöv
ESLÖV

En Eslövsbo i 30-årsåldern som suttit häktad i tre månader misstänkt för grovt narkotikabrott, men sedan släppts fri efter friande dom, får nu 75 000 kronor i ersättning för lidande. Det har Justitiekanslern, JK, beslutat.

Skurup

Blodgivartrailer på besök

Skurup
SKURUP

På måndag, den 13 juli, kommer Blodgivartrailern till Skurup mellan 13.30 och 18.30. Nya och tidigare blodgivare hälsas välkomna att ge blod. ”Det är samtidigt en livsviktig insats för vården”, slår man fast. Trailern kommer att stå uppställd på Stortorgets parkering.

Inrikes

Kvinna förolämpade kvinna i slöja – åtalas

En kvinna i 50-årsåldern i Jönköping åtalas vid Jönköpings tingsrätt för att ha förolämpat en kvinna som jobbar på apotek för att hon bar slöja. Arkivbild.
En kvinna i 50-årsåldern i Jönköping åtalas vid Jönköpings tingsrätt för att ha förolämpat en kvinna som jobbar på apotek för att hon bar slöja. Arkivbild.
Foto: Johansen, Carina
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 50-årsåldern åtalas vid Jönköpings tingsrätt för att ha förolämpat en kvinna som jobbar på apotek för att hon bar slöja, skriver P4 Jönköping.

Den åtalade kvinnan skulle i höstas hämta ut medicin på ett apotek i kommunen. Hon ska då ha kommenterat att den anställda bar slöja. Hon ska ha sagt att hon vore vackrare utan slöja och undrade om någon tvingat henne att ha på sig den.

I förhör med polisen har apotekaren sagt att hon kände sig mycket kränkt av påståendena och att hon började gråta.

Den misstänkta kvinnan nekar till brott och säger att hon inte minns något av händelsen. Men det finns flera vittnen till händelsen och också en övervakningsfilm.

Utrikes

Svenskar från södra Sverige välkomna i Norge

Svenskar från Kronoberg, Skåne och Blekinge kommer från och med 15 juli att få resa in i Norge utan krav på självkarantän. Arkivbild.
Svenskar från Kronoberg, Skåne och Blekinge kommer från och med 15 juli att få resa in i Norge utan krav på självkarantän. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Svenskar från Kronoberg, Skåne och Blekinge kommer att få resa in i Norge utan krav på självkarantän, enligt norska folkhälsoinstitutet (FHI).

Norge lättar något på sina restriktioner för resor till och från Sverige, meddelar norska folkhälsoinstitutet (FHI) på en presskonferens.

Resor till och från Kronoberg, Skåne och Blekinge får grönt ljus för norrmän. Även svenskar som kommer från nämnda län undantags från det allmänna karantänkravet om 14 dagar och får fritt resa in i landet, bekräftar FHI för TT.

De nya reglerna gäller från och med den 15 juli.

Resor från Norge till övriga svenska län avråds, och den som ändå åker får räkna med att sitta i karantän vid återkomsten. Reglerna gäller till och med den 20 augusti.

Norges utrikesdepartement skriver i ett pressmeddelande att de länder som nu godkänns är att de tillfredsställer utrikesdepartements krav på smittspridningskriterier.

Förutom de tre länen i södra Sverige är det nu också fritt fram för norrmännen att resa till Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Färöarna, Grönland, Grekland, Irland, Island, Italien, Cypern, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederländerna, Polen, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Schweiz, Tjeckoslovakien, Tyskland och Österrike.

Svenskar från övriga län måste fortsatt isolera sig i två veckor vid inresor till Norge. Det kan dock finnas en öppning. Norges justitieminister Monica Maeland förklarar dock att den som har sin partner utomlands kan få ta emot denne på besök, om ett särskilt "kärastepass" upprättas. Sedan tidigare undantas arbetsresor mellan Norge och Sverige från karantänkravet.

Johanna Cederblad/TT

Hilda Djupenström/TT

Inrikes

Artonåringar ska kunna dömas till livstid

För vekt, anser Moderaternas Johan Forssell om regeringens förslag. Arkivbild.
För vekt, anser Moderaternas Johan Forssell om regeringens förslag. Arkivbild.
Foto: Tove Eriksson/TT
Inrikes
Inrikes Artonåringar ska kunna få längre straff för grova brott och även livstid, enligt ett regeringsförslag.
Moderaterna tycker att förslaget är för vekt.

– Ställt i relation till vad som gäller i dag är det ett steg i rätt riktning, men det är inte det som en majoritet i riksdagen har beställt, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna om det utkast till lagrådsremiss som regeringen nu skickar ut för att hämta in synpunkter på.

Johan Forssell kallar förslaget för "mellanmjölk" och motiverar det med att för brott med ett minimistraff under ett års fängelse blir den så kallade straffrabatten kvar. Reduktion är den formella termen.

Dessutom, anser M, borde även straffen ha skärpts för 15–17-åringar.

– Gängen kommer i än högre utsträckning att börja använda sig av minderåriga, befarar Forssell.

"Mer skada än nytta"

Men regeringen vill inte förlänga straffen för unga under 18 år

– Skulle de omfattas också gör man mer skada än nytta, då riskerar man att skola in väldigt unga in i kriminalitet. Det vill vi inte, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Den som är 18 är däremot myndig och måste svara för sina handlingar, enligt honom.

För närvarande, enligt en princip som gällt i flera hundra år, så döms unga kriminella till kortare eller lindrigare straff än personer över 21 år. Det har utgått från rön om att unga inte på samma sätt kan inse konsekvenserna av sitt handlade eftersom de ännu inte är fullt utvecklade.

Regeringens förslag innebär att straffrabatten försvinner för 18–20-åringar 2022, om riksdagen och remissinstanser är med på det. Det ska gälla brott som ger lägst ett års fängelse.

Knytas till gäng

– Här har vi rån av normalgraden och grov misshandel, bland annat. Vi lägger ribban där, för det är brott som typiskt sett kan knytas till gängkriminalitet, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Inga undantag görs för en ung, tidigare ostraffad person.

Att snäva in straffrabatten för unga bedöms kräva 300 nya fängelseplatser och kosta 450 miljoner kronor eftersom fler kommer att tillbringa längre tid som inlåsta.

När regeringen förra året aviserade förslag om att minska reduktionen skulle förstagångsdömda fortsatt få straffrabatt. Det är borta i det utkast som myndigheter, domstolar, organisationer och andra ska tycka till om.

Inledningsvis bad regeringen även om förslag för att helt ta bort straffreduktionen. Det skulle ha kostat 1,2 miljarder kronor och varit betydligt mer omfattande.

Får effekt

– Det här får stora effekter ändå. En artonårig rånare får straffet fördubblat om han döms, och även en artonåring som begått en våldtäkt, säger justitieministern.

– Och det innebär också att det blir möjligt att döma 18–20-åringar till livstids fängelse.

Det kommer enligt förslaget inte heller att krävas starkare skäl än för äldre för att döma en ung kriminell till fängelse.

Det finns majoritet i riksdagen för att göra de förändringar regeringen föreslår. Förutom Moderaterna har Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna drivit på för en hårdare linje än den som regeringen föreslår.

Lars Larsson/TT

Justitieminister Morgan Johansson (S) går fram med förslag om att snäva in straffrabatten för unga rejält.
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Sponsor matchar fansens insamling till Brynäs

En sponsor går in med ett miljonbelopp att läggas till Brynässupportrarnas insamling. Arkivbild.
En sponsor går in med ett miljonbelopp att läggas till Brynässupportrarnas insamling. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport

Brynäs supportrar har hittills samlat in drygt 1,2 miljoner kronor till hockeyklubben, för att kunna värva den NHL- och landslagsmeriterade centern Patrik Berglund och få tillbaka backen Simon Bertilsson.

Nu kliver sponsorn Monitor ERP in med ett miljonbelopp.

"Precis som supportrarna vill jag och vi se ett bättre Brynäs IF på isen i SHL. Förra säsongen var en besvikelse och vi behöver fler spetsspelare som kan avgöra matcher", säger ägaren Jörgen Persson i ett pressmeddelande.

Inrikes

Knivhögg 19-åring – döms till 13 års fängelse

En 20-årig man i Örebro döms till fängelse efter en dödlig knivattack i mars i år. Arkivbild.
En 20-årig man i Örebro döms till fängelse efter en dödlig knivattack i mars i år. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

En 20-årig man döms till 13 års fängelse för mord, meddelar Örebro tingsrätt på fredagen.

Det var i slutet av mars i år som mannen i Örebro knivhögg en 19-årig man till döds efter en konflikt.

Enligt tingsrätten handlade bråket om en trasig bilstereo – och eskalerade när 19-åringen tillsammans med några vänner gick till 20-åringens föräldrahem för att söka upp honom.

Den nu dömde mannen har erkänt att han skadade 19-åringen, men hävdar att han inte hade för avsikt att döda honom, utan agerade i försvar.

Tingsrätten å sin sida menar att 20-åringen planerat dådet och överrumplat 19-åringen då han utan förvarning huggit honom med kniv flera gånger.

Utöver fängelsestraffet ska 20-åringen även betala skadestånd, bland annat till den avlidne 19-åringens närmast anhöriga.

Lund

Två bilar i olycka i Lund

Lund
Lund Det har inträffat en trafikolycka två bilar inblandade på Norra Ringen vid infarten mot Coop/ICA Kvantum i Lund
NÄSTA ARTIKEL