Det var den 30 januari 2016 som mordet i Hjärup, som den 47-åriga kvinnan är dömd för, genomfördes. ARKIVBILD
Kvinnan nekade under hela rättegången till att ha mördat sin man, något hon nu erkänner i dokumentären ”En mördares bekännelse”. ARKIVBILD

Hustrun döms till 16 års fängelse för Hjärupsmordet

Hjärup Den 47-åriga kvinnan mördade sin make genom att först slå honom mellan 10 och 15 gånger i huvudet med yxa och hammare, och sedan tända eld på honom. Nu döms hon till 16 års fängelse för mord.

– Genom den bevisning åklagaren har redovisat – framför allt analysen av blod i förrådet och på olika klädesplagg som tillhörde henne, genom valet av mordplatsen och på grund av ett antal andra omständigheter – anser tingsrätten att åtalet är styrkt och att hon ska dömas för mord, säger lagman Göran Lundahl, rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Mordet skedde den 30 januari i år, bara någon en timme efter att den 47-åriga kvinnan och hennes 53-årige make varit på skogspromenad i Torup.

Vid 15.30-tiden tog kvinnan en bild på sig själv och maken utanför det förråd där den brutala mordscenen en stund senare skulle utspela sig.

Strax efter att bilden togs lade sig mannen, påverkad av alkohol och sömnmedel, att vila på en solstol i förrådet – något han enligt hustrun brukade göra.

Medan äldste sonen åkt för att handla mat till den planerade grillmiddagen på kvällen utförde mamman mordet.

I två olika omgångar, där hon dessemellan bytte kläder, slog hon maken med både hammare och yxa. Därefter försökte hon tända eld på honom, en brand som dock aldrig tog sig. Mannen var ännu i livet när hustrun startade branden, vilket bevisas av att det fanns sot i luftvägarna. När en granne som hörde tumultet försökte hjälpa mannen stängde kvinnan dörren till förrådet.

Den 47-åriga kvinnan nekade under hela rättegången till att ha begått mordet. Hon menade att hon varken gett maken sömntabletter eller utövat något våld mot honom.

Den tekniska undersökningen visade att makens blod fanns i stor omfattning på hennes kläder, både de hon bar på sig när hon greps och det ombyte som hittades i en soppåse. Även fettvävnad från mannen återfanns på kläderna.

Blodstänk hittades också på ryggen, vilket tyder på att hon höjt en blodbestänkt yxa eller hammare över axeln mellan slagen.

Kvinnan menade att blodet hamnat måste ha fastnag på kläderna vid andra tillfällen, när hon hjälpt sin make då han fallit i samband med att han var berusad.

Men tingsrätten anser att sättet på vilket blodet stänkt på kvinnans kläder visar att de hamnat där till följd av våld genom slag.

Åklagaren visade att kvinnan hade dragit på sig stora skulder, samtidigt som maken hade nästan lika mycket på ett sparkonto. Dessa skulle enligt äktenskapsförordet tillfalla kvinnan om maken skulle gå bort. Vid en skilsmässa skulle hon däremot själv få stå med skulderna.

Hustrun beskrev under rättegången äktenskapet som ett fängelse. Maken ska ha utövat psykisk terror mot både henne och barnen.

Kammaråklagare Mathias Larsson hade krävt livstids fängelse. Tingsrätten menar att omständigheterna visserligen är mycket försvårande – att kvinnan haft tid att besinna sig – men tar också hänsyn till makens beteende mot henne och barnen och dömer 47-åringen till 16 års fängelse.

Kvinnan ska också betala 125 000 kronor i skadestånd till de efterlevande.

Läs mer:

Se polisens rekonstruktion av mordet

Utdraget lidande och stor hänsynslöshet

Misstänkt mord efter brand i förråd

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss