Seriespalten

2016: Barnserier och självbiografier

Artikel Seriespalten Tidningens seriekrönikör Fredrik Strömberg summerar serieåret 2016.

Fredrik Strömberg

PREMIUM

Vid den här tiden på året är det kutym att summera det år som gått och jag tänkte därför ta upp några av de tendenser jag sett vad gäller serieutgivningen i Sverige under 2016.

En glädjande trend är att det utkommer allt fler svenska serier för yngre läsare, ett område som länge varit sorgligt eftersatt. I dag sker det en hel del, inte minst inom Rabén & Sjögrens satsning på barnserier, varav de flesta är gjorda av svenska skapare. Även Bonnier Carlsens ypperliga bokserie Curly Bracket – en underhållande, didaktisk bokserie om ”datalogiskt tänkande”, förlagd till en dystopisk framtid – förtjänar ett omnämnande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Alexanderssons val: Skippar guldgrenen igen

Det blir ingen skidorientering i vinter för Tove Alexandersson, som förutom orienteringen satsar på skidalpinism. Arkivbild.
Det blir ingen skidorientering i vinter för Tove Alexandersson, som förutom orienteringen satsar på skidalpinism. Arkivbild.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport I vintras satsade orienteringsstjärnan Tove Alexandersson på skidalpinism och lät skidorienteringen få vila.
Den kommande vintern blir det heller ingen skidorientering.
– Det är svårt att kombinera två sporter samma vinter, säger hon.

Hon säger att hon inte lägger ner skidorienteringen för gott, men att den nya grenen skidalpinism lockar mer just nu.

– Jag tycker att skidalpinism är väldigt roligt så det kommer jag att köra i vinter.

Hon debuterade i skidalpinism i vintras och kom femma i den första världscuptävlingen i december. Tävlingsformen går ut på att man tar sig uppför branterna med stighudar under skidorna, eller med skidorna på ryggen där det är väldigt brant.

I skidorientering är hon, precis som i orientering, sportens stora stjärna med tio VM- guld på meritlistan.

Sju veckors vila

Just nu har hon fullt fokus på orienteringen, trots att tävlingssäsongen ännu inte satt igång på grund av coronapandemin. Och det kanske inte blir någon mer tävling än SM som är planerad till hösten.

– Jag trivs väldigt bra med att bara kunna träna och få en riktigt bra grund, jag har väldigt mycket motivation för att träna, säger hon i telefon från landslagslägret i Idre.

Alexandersson tog storslam i VM i fjol, guld i alla tre distanser som hon deltog i, och prisades med Bragdguldet och Jerringpriset. I slutet av mars, ungefär samtidigt som coronaviruset tog sitt grepp om världen och orienteringstävlingar började ställas in, blev Alexandersson sjuk i två veckor. Eftersom man inte visste om det var coronaviruset hon drabbades av fick hon ta det lugnt efteråt och hjärtat kontrollerades innan hon kunde smyga i gång med träningen efter sju veckor. Först för en månad sedan kunde hon börja köra för fullt.

Bygger grund för 2021

Med tanke på viloperioden blev det naturligt att hon ägnar sommaren åt grundträning.

– Eftersom vi inte har några tävlingar har jag kunnat träna mer. Jag kör fyra högintensiva pass i veckan, antingen intervaller eller träningstävlingar. Runt om de passen är det ganska mycket längd och långa pass på tre-fyra timmar, säger Alexandersson.

– Just nu handlar det mest om att bygga en så bra grund som möjligt. Nästa säsong kommer det förhoppningsvis bli ganska många tävlingar och ganska varierade tävlingar, så det är viktigt bygga upp en bra grund i år så man blir stark på många olika saker. Både för sprint och för långdistans och olika terrängtyper och så.

Årets sprint-VM flyttas till nästa år och integreras med "skogs"-VM i Tjeckien. Det har också beslutats att sprint-EM-tävlingarna ska genomföras i samband med världscupstarten i Schweiz.

Ingela Ahlberg/TT

FAKTA

Fakta: Tove Alexandersson

Bor: Falun.

Ålder: 27 år (fyller 28 den 7 september).

Klubb: Stora Tuna OK i orientering. Alfta-Ösa i skidorientering.

Meriter: Orientering: VM: tio guld, åtta silver, två brons. EM: sex guld, tre silver, fyra brons. Skidorientering: tio VM-guld, tio EM-guld, två totalsegrar samt 21 delsegrar i världscupen. Ett VM-guld i skyrunning.

Främsta utmärkelser: Jerringpriset. Svenska Dagbladets bragdguld.

Ekonomi

Trots turbulens – vinstökning för Husqvarna

Husqvarnas vinst ökade i andra kvartalet enligt en delårsrapport. Arkivbild.
Husqvarnas vinst ökade i andra kvartalet enligt en delårsrapport. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Först en kraftig minskning av efterfrågan – sedan en stark ökning. Coronapandemin medförde ett turbulent delår för Husqvarna, som trots allt gjorde en vinstökning.
– Vi har visat en fantastisk förmåga att snabbt kunna anpassa oss, säger vd Henric Andersson.

Husqvarna fick en tuff start på kvartalet, men när marknaderna öppnade igen accelererade intresset snabbt – inte minst på grund av kundernas förändrade köpbeteende under pandemin. I allmänhet spenderade folk mindre pengar på kläder och nöjen, men desto mer på hus och hem. Något som syntes tydligt på trädgårdsutrustningstillverkaren Husqvarnas siffror.

– Det är glädjande att vi ser tillväxt inom många av våra viktigaste produktkategorier som bevattning, robot och batteriprodukter och handhållna produkter. Vi gynnas av att vi alla spenderar mer tid hemma och i våra trädgårdar, säger vd Henric Andersson, som tillträdde i april.

Snabb vändning

– Vändningen kom snabbast för våra produkter till konsumenter. Däremot har försäljningen till construction och till viss del husqvarna-divisionen påverkats i en större utsträckning av nedstängningarna, och där har återhämtningen tagit längre tid, fortsätter han.

Men helt öppet i alla led är det fortfarande inte, även om bolagets egen verksamhet har kommit i gång överallt.

– Vi bedömer det till att vara mindre än tio procent av våra återförsäljare som på något sätt har begräsningar i nuläget.

Inte orolig

TT: Är du orolig för en minskad efterfrågan framöver nu när samhället öppnar upp igen, och intresset för hem och hus kanske minskar?

– I det korta perspektivet så är trädgårdssäsongen över för oss, och vi går mer mot skogsprodukter och byggprodukter, säger Henric Andersson och förklarar att bolagets affärsfokus skiftar över säsongerna.

– Vår höst ser lite annorlunda ut än våran vår, så jag tror inte att den kommer att påverkas nämnvärt. Tittar vi på nästa år däremot så har jag svårt att se att den här trenden skulle påverka oss.

Trots ett turbulent delår tar Henric Andersson med sig en känsla av att bolaget stått starka genom krisen.

– Vi har visat en fantastisk förmåga att snabbt kunna anpassa oss efter förutsättningarna, säger han.

FAKTA

Fakta: Kvartalet i siffror

Husqvarna redovisar en vinst före skatt på 2 114 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 1 972 miljoner kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Omsättningen sjönk marginellt till 13 482 miljoner kronor, från 13 789 miljoner.

Kultur och nöje

Ny bok om "Den store Gatsby" kommer 2021

Den amerikanske författaren F Scott Fitzgerald, här fotograferad på 1920-talet. Den 1 januari 2020 löper upphovsrätten för hans romanklassiker 'Den store Gatsby' ut. Arkivbild.
Den amerikanske författaren F Scott Fitzgerald, här fotograferad på 1920-talet. Den 1 januari 2020 löper upphovsrätten för hans romanklassiker "Den store Gatsby" ut. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den 1 januari nästa år löper upphovsrätten till F Scott Fitzgeralds "Den store Gatsby" ut. Då blir det tillåtet att göra nya versioner och ombearbetningar av den klassiska romanen från 1925.

Bara fyra dagar senare kommer en ny bok som kretsar kring en av romanfigurerna i Scott Fitzgeralds klassiker: Nick Carraway, skriver The Guardian.

Den nya romanen, med titeln "Nick", är skriven av Michael Farris Smith, och är en så kallad "prequel" till "Den store Gatsby".

Boken utspelar sig innan Nick Carraway blir en del av miljonären Jay Gatsbys liv, och ska enligt förlaget "lyfta Nick Carraway ur skuggorna och in i rampljuset".

Ekonomi

Rekordstort sug efter exportfinansering

Rekordhög nyutlåning från Svensk Exportkredit i coronakrisen. Arkivbild.
Rekordhög nyutlåning från Svensk Exportkredit i coronakrisen. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi Coronakrisen har lett till en rekordstor utlåning från Svensk Exportkredit (SEK) till svenska exportörer. Nyutlåningen under det andra kvartalet uppgick till 56,5 miljarder kronor, den högsta volymen för ett enskilt kvartal i SEK:s historia.

Huvudförklaringen är enligt SEK att svenska exportföretag haft behov av att stärka sin likviditetsberedskap.

"Många svenska exportörer tar höjd för att lågkonjunkturen kan bli långvarig och har därför stärkt sin likviditetsberedskap. I kristider söker låntagare en trygg hamn, då ökar intresset för statlig finansiering vilket vi sett såväl i denna kris som under finanskrisen" skriver SEK:s vd Catrin Fransson i en kommentar.

Utlåningen från SEK var ovanligt hög även under första kvartalet, men under andra kvartalet har planeringshorisonten blivit längre vilket lett till ökad efterfrågan på krediter med längre löptider, enligt Fransson.

"Dessutom ser vi fler ljusglimtar nu, inte minst i ett ökat antal slutkundsaffärer", skriver hon.

SEK:s rörelseresultat för andra kvartalet faller dock markant till 133 miljoner kronor till följd av avsättningar för att täcka befarade kreditförluster och omvärderingar av finansiella instrument.

För första halvåret faller rörelseresultatet till 290 miljoner kronor, från 680 miljoner kronor under motsvarande period i fjol.

Ekonomi

American Airlines + Jetblue = sant

Antalet resenärer är för få för American Airlines. Arkivbild.
Antalet resenärer är för få för American Airlines. Arkivbild.
Foto: Nam Y Huh/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den första sammanslagningen inom flygbranschen som en konsekvens av coronapandemin är nu ett faktum. American Airlines och Jetblue meddelar att de ingår partnerskap för att dela flygrutter liksom lojalitetsprogram i ett led att försöka överleva. Kunder ska kunna reservera flygbiljetter via båda bolagens hemsidor och kunna flyga ena vägen med American Airlines och tillbaka med Jetblue eller tvärtom. Tidigare under dagen meddelade American Airlines att man varslar 25 000 anställda om att de kan permitteras från och med 1 oktober.

Vd Doug Parker och styrelseordförande Robert Isom säger i ett meddelande till de anställda att i och med att antalet smittade i flera delstater i USA nu ökar, så minskar efterfrågan igen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Lund

Behovet att prata är stort

Trädgårdscaféerna på gräsmattan framför församlingshuset i Södra Sandby varje onsdag har blivit en succé.
Lund
Södra Sandby – Det märks att många saknar samtal fruktansvärt mycket, säger Niclas Loive, kyrkoherde i Södra Sandby.
Trädgårdscaféerna har blivit en succé.

På grund av pandemin ligger flertalet av kyrkans verksamhet i träda. Det gäller allt från samtalsgrupper till den traditionella caféverksamheten och olika sommarkyrkoevenemang med sång och dans.

Himla enkelt

För att åtminstone kunna träffas under coronapandemin startade Niclas Loive upp trädgårdscaféer där man kan träffas utomhus, iakttagande de restriktioner som Folkhälsomyndigheten utfärdat.

– Det är himla enkelt. Vi har en bunke stolar som står travade och sedan placerar vi ut dem med lagom avstånd. Och vi har en grupp som bakar fikabröd. De pengar som kommer in går till välgörande ändamål, säger Niclas Loive.

Fortsätter till oktober

Det hela äger rum på gräsmattan framför församlingshemmet i Södra Sandby på onsdagar mellan 14.00-15.30. Ända sedan starten i maj har det kommit 30-40 personer varje gång.

– Om inte den ordinarie verksamheten kommer igång kommer vi att fortsätta in i oktober. Om det fungerar. Besökarna får klä sig efter vädret.

– Det har verkligen blivit jättepopulärt. Gästerna pratar och pratar, det nästan så att det bubblar över. Det märks att det finns ett uppdämt behov att få prata. Vi är oftast två präster på plats och vi får höra många livshistorier; personer som gått igenom mycket i sina liv.

Viss uppgivenhet

Dock börjar Niclas Loive märka av att en viss uppgivenhet smugit sig in bland besökarna, som i stort sett alla är pensionärer.

– Det har gått lång tid nu med coronan och några undrar om det aldrig ska ta slut. Många lider av att sitta isolerade och till exempel inte kunna umgås med sina barnbarn. Flera av dem säger att vårt trädgårdscafé på onsdagarna är veckans höjdpunkt.

Lund

Överklagar grannens trappbygge

Den gamla butikslokalen på Östra Mårtensgatan har byggts om till lägenhetshotell, något som stör en av grannarna som överklagat till länsstyrelsen.
Lund
Lund Värdeminskning, insyn och störande spring i en nybyggd utomhustrappa har fått en granne att överklaga ett bygglov till länsstyrelsen. Ett tidigare överklagande till kommunen fick avslag.

Det handlar om ett litet hus på Östra Mårtensgatan 18 som tidigare varit butikslokal. Ägaren av huset ville bygga om huset till fem små studentlägenheter och en penthouse-vånig med pool till sig själv.

Vad grannen, enligt överklagan, inte visste var att det handlade om en tillbyggnad av en utomhustrappa och en ny utstickande takterrass bara några meter från deras sovrum. Dessutom ger takterrassen full insyn över grannens uteplats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

SJ: Färre bokningsbara platser på tågen

SJ kommer bara att sälja 65 procent av biljetterna på tågen för att minska trängseln. Arkivbild.
SJ kommer bara att sälja 65 procent av biljetterna på tågen för att minska trängseln. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Inrikes
Inrikes Efter kritik om trängsel ombord på tågen väljer nu SJ att minska andelen bokningsbara platser, från 75 procent till 65 procent.
Dessutom ska bokningssystemet förändras, så att det blir möjligt att se vilka platser som redan är bokade.

I början av pandemin valde SJ att bara sälja hälften av platserna på sina tåg, för att minska trängseln. Men från och med den 1 juli har i stället 75 procent av platserna varit bokningsbara.

Beslutet byggde på antagandet att sommarresenärerna framför allt skulle vara familjer och mindre sällskap som ändå skulle sitta tillsammans. Utan jobbpendling och tjänsteresor förväntades singelresenärerna vara så få att de ändå skulle kunna sitta avskilt.

Klagomål om trängsel

I stället kom resenärer att klaga på trånga tåg, där de tvingats sitta bredvid främlingar under längre resor, i strid med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Under sommaren är det mer familjer och sällskap. Det är den erfarenheten vi har sedan tidigare. Men det är ingen vanlig sommar, det har varit svårt att förutspå allting. Nu har vi analyserat, dragit lärdom och gör om så det blir bättre för alla, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell.

Från och med onsdagen säljs bara upp till 65 procent av platserna på tågen. Men de avgångar där upp till 75 procent av biljetterna redan sålts kommer att gå som planerat, vilket innebär att förändringen blir synlig på tågen först om en vecka.

Lättare boka avskilt

Samtidigt försöker SJ lösa ett annat problem. Den som bokar en plats på nätet kan med hjälp av en platskarta hitta en ledig plats på tåget. Men platskartan gör ingen skillnad mellan spärrade och upptagna platser.

– Vi jobbar nu för att utveckla så att man kan se om en plats är spärrad eller bokad av någon annan, så att den som vill sitta ensam kan välja en sån plats. Men vi får återkomma om när det blir färdigt, vi hoppas på att det ska ta några veckor, säger Tobbe Lundell.

Lucas Brischetto/TT

NÄSTA ARTIKEL