Seriespalten

2016: Barnserier och självbiografier

Artikel Seriespalten Tidningens seriekrönikör Fredrik Strömberg summerar serieåret 2016.

Fredrik Strömberg

PREMIUM

Vid den här tiden på året är det kutym att summera det år som gått och jag tänkte därför ta upp några av de tendenser jag sett vad gäller serieutgivningen i Sverige under 2016.

En glädjande trend är att det utkommer allt fler svenska serier för yngre läsare, ett område som länge varit sorgligt eftersatt. I dag sker det en hel del, inte minst inom Rabén & Sjögrens satsning på barnserier, varav de flesta är gjorda av svenska skapare. Även Bonnier Carlsens ypperliga bokserie Curly Bracket – en underhållande, didaktisk bokserie om ”datalogiskt tänkande”, förlagd till en dystopisk framtid – förtjänar ett omnämnande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ytterligare 41 rapporterade dödsfall i covid-19

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog. Arkivbild.
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare 41 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Den totala dödssiffran stiger därmed till 5 411.

Ytterligare 947 fall av bekräftad covid-19 har rapporterats in det senaste dygnet. Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 70 639.

Ekonomi

Första charterflyget mot Grekland har lyft

Tuipersonal på Arlanda.
Tuipersonal på Arlanda.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Efter många turer och förvirrande besked har nu det första svenska charterplanet mot Grekland lyft – efter flera månaders flygstopp på grund av pandemin.
– Jag är inte orolig för viruset, men jag kanske borde vara det? säger resenären Lisa Ramanovich.

Det är ödsligt på Arlanda. Och framför incheckningsdiskarna har det rått förvirring under torsdagsmorgonen. De senaste dagarna har många frågetecken omgärdat det första svenska charterplanet som ska lyfta mot Grekland och Rhodos sedan reseavrådan hävts och grekerna öppnat sina gränser för turister. I måndags meddelade Grekland överraskande att inga svenska direktflyg var välkomna förrän i mitten av juli, men researrangören Tui lyckades få undantag för sina två flighter som var planerade innan dess.

Men under natten till torsdagen ändrades något och plötsligt fanns inget landningstillstånd för det plan som skulle ha lyft från Stockholm vid 7-tiden på torsdagsmorgonen. Vid 9-tiden fick dock Tui klartecken att planet kunde lyfta, dock flera timmar försenat.

– Det här har varit en väldigt speciell situation med många nya frågeställningar. Vi har utgått från de besked som vi har fått från grekiska och svenska myndigheter och agerat efter det, säger kommunikationschefen Adam Györki.

"Stressigt"

Planet mot Rhodos är nästan fullbokat. Och en av de resenärer som har varit orolig över huruvida resan ens ska bli av är Lisa Ramanovich från Bredäng i Stockholm. När det stod klart att reseavrådan skulle hävas för flera länder skyndade hon sig att boka en resa med sin mamma. Valet föll på Rhodos eftersom det var en av få resor som synkade med deras ledighet.

– Vi har fått så många olika besked om resan sedan dess. Det har verkligen varit stressigt, en del tårar och jag har varit orolig, säger hon.

– Jag är inte orolig för smittan, men jag kanske borde vara det? Men det känns som om alla som är med på det här flyget är människor som verkligen vågar åka.

Lockar med trygghet

Den här tiden på året brukar resebolagen slåss om kunderna med löften om solsäkra destinationer med turkosblått hav. Men nu ser marknadsföringen annorlunda ut hos de företag som drar i gång sina charterresor igen.

De står alla inför samma problem. Hur ska de lyckas övertyga människor om att det är säkert – och överhuvudtaget en bra idé – att resa utomlands, trots att Världshälsorganisationen har varnat för att pandemin är långt ifrån över? Nu handlar annonserna om trygghet, flexibla ombokningar och de nya rutiner som kommer att märkas av redan på flygplatsen.

För de som reser med Tuis charterflight på torsdagsförmiddagen väntar munskydd på planet, större avstånd på stranden och digitaliserad incheckning på hotellet. Dessutom kan de komma att coronatestas vid ankomsten och är det positivt väntar två veckor i karantän.

– Det är viktigt att resandet sker säkert och kontrollerat, säger Adam Györki.

"Personligt ansvar"

Bokningarna och utbudet är färre jämfört med en vanlig sommar, enligt Györki. Men intresset har ändå varit stort för säsongens första charterflyg.

TT: Hur ser ni på risken att era resenärer tar med sig viruset till resmålet?

– Det handlar mycket om personligt ansvar, är man sjuk ska man inte resa. Och i Grekland är det social distansiering som gäller, precis som i Stockholm.

TT: Är det ansvarsfullt av er som företag att anordna charterresor när viruset fortfarande sprids?

– Svenska myndigheter har sagt att det är okej att resa och lokala myndigheter har gett grönt ljus till oss. Det är vår utgångspunkt, vi tillhandahåller bara resan och följer de nya riktlinjerna. Vi vill möta den efterfrågan som finns, säger Györki.

– Europa kommer att behöva öppna upp och det kommer att behöva ske på ett ansvarsfullt sätt. Turismen är viktig för många länder.

"Känns säkert"

Jordbrukaren Magnus Tuulik från Kristinehamn bokade resan i måndags efter en titt på väderprognosen. Regnet på hemmaplan innebär att han och familjen kan njuta av en semestervecka i solen medan bevattningen sköts utan hans hjälp.

– Jag kan ändå inte koppla av hemma. Och Grekland känns säkert att åka till, vi hade inte direkt bokat en resa till Venezuela, säger han.

– Det är rätt tänkt att man måste ha munskydd på planet och så får vi väl se om vi ens blir insläppta. Det hade kanske varit säkrare att isolera sig hemma i jordkällaren på landet, men livet måste gå vidare.

Sofia Eriksson/TT

Charterresenärer vid incheckningen på Arlanda flygplats. På bilden: Jessica Svensson, Henrik Svensson, Ida (lila tröja), 6, Molly (blå tröja), 6, Leia, 8. 'Det kanske är dumdristigt att åka, men vi är friska och litar på att myndigheterna har gjort rätt bedömning' säger Jessica Svensson.
Charterresenärer vid incheckningen på Arlanda flygplats. På bilden: Jessica Svensson, Henrik Svensson, Ida (lila tröja), 6, Molly (blå tröja), 6, Leia, 8. "Det kanske är dumdristigt att åka, men vi är friska och litar på att myndigheterna har gjort rätt bedömning" säger Jessica Svensson.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Adam Györki, kommunikationschef på Tui, på Arlanda flygplats.
Adam Györki, kommunikationschef på Tui, på Arlanda flygplats.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

FAKTA

Fakta: Reseavrådan hävd för flera länder

Coronavirusets framfart i världen fick det svenska utrikesdepartementet att avråda från alla icke-nödvändiga utlandsresor. Men den 30 juni hävdes avrådan för icke nödvändiga resor till Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien. Det gällde även Monaco, San Marino och Vatikanstaten.

Anledningen till att avrådan hävdes för dessa länder är att "de har beslutat att öppna upp för resande från Sverige och övriga EU, vilket innebär att osäkerhetsfaktorer för svenskar minimerats" skriver utrikesdepartementet.

För övriga länder inom EU, EES och Schengen kvarstår reseavrådan till och med den 15 juli. För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet finns i nuläget en avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti.

Källa: Utrikesdepartementet

Höör

Redo för covid-19 trots negativ budget

Skyddande utrustning för sjukvårdspersonal.
Höörs kommun uppges ha den utrustning som krävs. Bilden är tagen på SUS i Lund.
Foto: Johan Nilsson/TT
Höör
Höör Ännu har inget större virusutbrott upptäckts i Höörs kommunala verksamhet. Företrädare vill inte slå sig för bröstet, men uppger att kommunen förberedd.

När socialchef Ewa Näslund och socialnämndens ordförande Margareta Johansson (KD) svarar på frågor sker det på behörigt avstånd, per telefon med andra ord. Frågan är hur det egentligen ser ut i kommunen, har de kommunala verksamheterna vad som krävs när det gäller virussjukdomen covid-19 och hur påverkad är kommunen i skrivande stund?

– Vi har ännu inte haft något utbrott i kommunens verksamhet och vi har inte haft någon stor frånvaro bland personalen med anledning av covid-19. Idag skulle jag säga att vi har den skyddsutrustning som vi skulle kunna komma att behöva. Vi har även den personal och utbildning som krävs, säger Ewa Näslund.

Enligt Ewa Näslund och Margareta Johansson är det känt att endast en brukare inom den kommunala verksamheten smittats men redan tillfrisknat.

Men som Skånska Dagbladet tidigare rapporterat om så har viss smittspridning kunnat konstaterats inom Höörs kommun. Det handlar då om privat vård och omsorgsföretag där över tio personer ska ha insjuknat. Företag från vilka kommunen köper ett antal platser varje år.

– I samtliga fall handlar det om personal. Vad gäller Fogdaröd köper kommunen ett antal platser där och enligt den information jag fått är det ingen smittspridning bland dessa personer, svarade Ewa Näslund till Skånska Dagbladet i samband med en tidigare artikel.

Sommaren en utmaning

En osäkerhetsfaktor som finns handlar om sommarens semester då personal är frånvarande eller byts ut. Eventuell smittspridning är även en fråga om ekonomi, åtminstone i ett eventuellt framtida scenario. Redan idag har det inneburit en kostnad.

– Vi har fått instruktioner för att ansöka om statliga medel för extra kostnader. För vår del handlar det just nu om kostnader för skyddsutrustning, säger Ewa Näslund.

Budget i obalans

Det har sedan tidigare stått klart att socialnämndens budget pekar mot ett negativt resultat för 2020. Men även om skyddsutrustningen innebär en kostnad så är det inte denna post som är huvudorsaken. Det handlar främst om att dess budget minskat kraftigt inför året.

– Det handlar även om ett antal externa LSS-placeringar som är kostsamma. Vi har under året vidtagit flera åtgärder för att få en budget i balans. Dels genom att dra ner på resor, kurser och konferenser. Något som skett naturligt i samband med covid-19, säger Ewa Näslund.

Sport

Uefas besked: Skjuter till åtta miljarder

Uefa skjuter till pengar till den europeiska fotbollen. Arkivbild.
Uefa skjuter till pengar till den europeiska fotbollen. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

Genom stödprogrammet Hattrick kommer Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) under de närmsta fyra åren att avsätta 775,5 miljoner euro, motsvarande drygt åtta miljarder svenska kronor, avsedda att investeras i utvecklingen av europeisk fotboll.

Pengarna kommer från de vinster som Uefa gjort under alla Europa-mästerskap sedan 2004, då programmet upprättades.

Programmet är uppdelat i fyraårscykler (2004-2008, 2008-2012, 2012-2016, 2020-2024).

"Hattrick-programmet är en viktig komponent i europeisk fotboll och dess betydelse har aldrig varit tydligare än under covid-19-krisen. Genom att frigöra Hattrick-medel till våra förbund har vi kunnat begränsa den ekonomiska skadan av pandemin", säger Uefa-ordföranden Aleksander Čeferin i ett uttalande.

Under Uefas paraply finns det totalt 55 fotbollsförbund.

Inrikes

Tusentals gästarbetare oroar länsstyrelse

Tusentals gästarbetare oroar länsstyrelsen i Värmland i coronatider. Arkivbild.
Tusentals gästarbetare oroar länsstyrelsen i Värmland i coronatider. Arkivbild.
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB/TT
Inrikes
Inrikes

Omkring 3 500 gästarbetare kommer med start nästa vecka till Värmland för att arbeta med underhåll av länets fabriker och bruk, rapporterar P4 Värmland. Det inkluderar gästarbetare från såväl andra delar av landet som utländsk arbetskraft – något som oroar länsstyrelsen.

– Om det kommer ett stort antal personer till Värmland finns det anledning att vara uppmärksam och vaksam, säger landshövdingen Georg Andrén till P4.

Fabrikerna och bruken i Värmland har varje sommar ett produktionsstopp för underhåll. Och för att minska oron för smittspridning av coronaviruset har länsstyrelsen i år kontaktat ett 20-tal lokala företag för att säkerställa att nödvändiga åtgärder införts.

– Det är jätteviktigt och jag tycker att jag ser ett stort ansvar från företagens sida. Det minskar oron, säger Andrén.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Utrikes

Polischef medger långsamt svar på moskéattack

Oslos polischef Beate Gangås under presskonferensen på torsdagen.
Oslos polischef Beate Gangås under presskonferensen på torsdagen.
Foto: Geir Olsen/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det dröjde omkring 20 minuter från att Oslopolisen larmades om terrorattacken mot al-Noormoskén till att man var på plats. Under tiden lyckades två moskébesökare själva övermanna attentatsmannen Philip Manshaus, innan han hann döda någon.

Nu medger Oslos polischef Beate Gangås att polisen borde ha anlänt snabbare till platsen.

– Det råder inget tvivel om att responstiden skulle ha varit kortare, säger Gangås vid en presskonferens efter att en rapport om polisens agerande presenterats under torsdagen.

– Det var flera olyckliga omständigheter som gjorde att utryckningen tog för lång tid.

Manshaus dömdes nyligen till 21 års så kallad förvaring, i praktiken ett livstidsstraff, för moskéattacken och mordet på sin 17-åriga styvsyster den 10 augusti 2019.

Muhammad Rafiq, till vänster, och Mohammad Iqbal Javed, till höger, då de hyllades av polischefen Beate Gangås i augusti i fjol för att de lyckades stoppa terrorattacken mot al-Noormoskén.
Muhammad Rafiq, till vänster, och Mohammad Iqbal Javed, till höger, då de hyllades av polischefen Beate Gangås i augusti i fjol för att de lyckades stoppa terrorattacken mot al-Noormoskén.
Foto: Oslo politidistrikt/NTB/TT

Coronaviruset

Medicinföretag bekräftar: USA har köpt lagret

Remdesivir ska förkorta sjukhustiden för covidpatienter som får syrgastillskott. Arkivbild.
Remdesivir ska förkorta sjukhustiden för covidpatienter som får syrgastillskott. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Inrikes
Inrikes Sverige får klara sig på sitt befintliga lager av covidläkemedlet remdesivir, meddelar tillverkaren Gilead.
Detta efter att USA har köpt upp nästan all medicin för nästkommande månader.

På onsdagen rapporterade brittiska The Guardian att USA hade köpt upp nästan hela lagret av remdesivir, vilket skulle resultera i att det knappt skulle finnas något kvar för resten av världen i åtminstone tre månader. Läkemedlet kan förkorta sjukhustiden för patienter med covid-19.

Tillverkaren Gilead bekräftar bilden för TT.

"Vi har ett begränsat utbud av remdesivir under de kommande tre månaderna", skriver Anette Hummelgård, medicinskt ansvarig för Gilead Sciences i Norden, i ett mejl.

Leveransen till USA bestämdes under en diskussion med den amerikanska regeringen, efter det att förekomsten av covid-19 ökat stort under den senaste tiden, berättar tillverkaren.

"Vi är medvetna om den globala skalan på pandemin och arbetar så snabbt som möjligt för att möjliggöra åtkomst runt om i världen", skriver Hummelgård i mejlet.

Donation tillräcklig

Tyskland och Storbritannien har uppgett för nyhetsbyrån AFP att de redan har ett tillräckligt lager av läkemedlet. Sverige har också en viss tillgång av remdesivir, sedan regionerna mottagit en donation från Gilead. Omfattningen av donationen är hemlig, men ska endast räcka till ett fåtal patienter. Största andelen av donationen går till Stockholmsregionen på grund av stor befolkningsmängd och många sjuka i covid-19.

"Det finns ett begränsat utbud av remdesivir till hands i många länder för användning i kliniska prövningar och donation inom ramen för beviljade licenser. Vi förväntar oss att detta utbud är tillräckligt för att möta den nuvarande efterfrågan i Sverige", skriver Anette Hummelgård.

Företaget menar dock att andra länder än USA kan få tillgång till medicinen. Då kommer länder med hög sjukdomsfrekvens att prioriteras förutsatt att läkemedlet är godkänt i landet. Gilead uppger också att företaget jobbar för att tillverka mer på kortare tid.

"Vi har kommit överens med den amerikanska regeringen att outnyttjade doser till och med september kan tilldelas för andra användningsområden, inklusive till länder utanför USA", skriver Hummelgård i mejlet.

Hårda prioriteringar

Det svenska utbudet av remdesivir kommer inte att matcha behovet, enligt Anders Sönnerborg som är professor i infektionssjukdomar och klinisk virologi vid Karolinska institutet.

– Vi hade hoppats och antagit att det skulle komma remdesivir även under juli, augusti och september i någon typ av rättvis fördelning mellan världens olika länder, säger han.

Läkemedlet ska ges till sjukhuspatienter med covid-19 som också får syrgastillskott. Men doserna kommer inte att räcka för hela gruppen och det finns heller ingen vetenskaplig vägledning över hur läkemedlet ska fördelas mellan de som får syrgas, berättar virusforskaren.

– Vi för en diskussion om hur vi ska prioritera på bästa sätt bland de få doser som har kommit till Sverige, säger han.

Doser från donationen har redan börjat användas på enstaka patienter i Sverige, berättar Maria Landgren som är läkemedelschef på Region Skåne och har haft en central roll i att fördela donationen över landet.

– Vi får se de närmaste veckorna hur stor åtgången blir och då kan vi räkna ut hur länge donationen kommer räcka. Vi får vara rädda om den mängd vi har, säger hon.

"Via media"

Remdesivir är formellt sett inte godkänt av EU, men ett sådant beslut väntas från EU-kommissionen senare i veckan.

EU för också diskussioner med Gilead om hur doser av läkemedlet gemensamt kan reserveras och fördelas bland medlemsländerna, meddelar Stefan de Keersmaecker, talesperson för EU-kommissionen.

På torsdagens pressträff berättar han också hur kommissionen fick reda på att USA köpt upp nästan all tillgång av remdesivir.

– Vi blev inte informerade av den amerikanska regeringen, vi fick reda på det via media, säger han.

Erik Nilsson/TT

Läkemedelstillverkaren Gileads huvudkontor i Foster City, Kalifornien. Arkivbild.
Läkemedelstillverkaren Gileads huvudkontor i Foster City, Kalifornien. Arkivbild.
Foto: Ben Margot/AP/TT
Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet. Arkivbild.
Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet. Arkivbild.
Foto: Stefan Zimmerman/TT

FAKTA

Fakta: Remdesivir

Remdesivir är en antiviral läkemedelssubstans, som antibiotika fast mot virus. Medicinen, som först togs fram för att motverka ebola, säljs av tillverkaren Gilead under varumärket Veklury.

Läkemedlet ska hindra coronaviruset från att föröka sig. Viruset tar sig in i kroppens celler och förökar sig genom att använda cellernas eget maskineri. Medicinen tar sig också in i cellerna för att stoppa denna process.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har rekommenderat ett så kallat villkorat godkännande av remdesivir. EMA:s utvärdering av läkemedlet bygger till stor del på en amerikansk studie som visar att läkemedlet förkortar vårdtiden, framför allt för personer med covid-19 som vårdas på sjukhus med syrgas.

Sammantaget visade studien att patienter som behandlades med remdesivir återhämtade sig efter i genomsnitt 11 dagar, jämfört med 15 dagar för patienter som fick placebo. I undergruppen av patienter med andningsbesvär återhämtade sig remdesivirgruppen efter 12 dagar, att jämföra med 18 dagar i placebogruppen.

Källa: Läkemedelsverket

Inrikes

Elen tillbaka på Gotland efter stort avbrott

Strax efter klockan 12 på torsdagen blev hela Gotland strömlöst. Arkivbild.
Strax efter klockan 12 på torsdagen blev hela Gotland strömlöst. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Inrikes
Inrikes

Strax efter klockan 12 på torsdagen blev hela Gotland strömlöst. Drygt en timme senare var strömmen åter tillbaka på ön, uppgav Geab, Gotlands Energi AB, på sin hemsida.

Felet ska ha berott på att man hade problem med förbindelselänken till fastlandet, enligt Geab, men orsaken till avbrottet ska utredas vidare.

Stora strömavbrott har inträffat upprepade gånger på Gotland de senaste åren. Framför allt drabbades ön av flera omfattande strömavbrott sommaren 2018, i samband med reparationer av en elanläggning på Gotland.

Även flera gånger under 2019 var Gotland helt utan el efter strömavbrott.

NÄSTA ARTIKEL