Staffanstorp

Stöket kring hallen gör att cupen flyttas

Allt bråk och skadegörelse kring Bråhögshallen gör att Kyrkheddinge IF flyttar Bråhögscupen den 4-8 januari till Uppåkrahallen i stället.ARKIVBILD
Staffanstorp
Staffanstorp Allt stök kring Bråhögshallen i Staffanstorp den senaste tiden gör att Kyrkheddinge IF väljer att flytta Bråhögscupen den 4-8 januari till Uppåkrahallen i stället.


– Det är naturligtvis beklagligt men kan man inte garantera säkerhet och trygghet för deltagare och besökare väljer vi att flytta cupen, säger Jonny Persson som är cupgeneral och vice ordförande i arrangerande Kyrkheddinge IF.


– Vi vill inte riskera att deltagande barn eller besökare drabbas.

Enligt honom har föreningen blivit rekommenderad av Staffanstorps kommun att flytta arrangemanget i år.

Bakgrunden är de oroligheter som på kvällar och även dagtid förekommer kring bland annat Bråhögshallen men även vid biblioteket.

Som SkD tidigare berättat är det ungdomar och gäng som vid flera tillfällen varit stökiga, blivit avvisade från hallen, genomfört skadegörelse och det har även varit fråga om slagsmål, hot och misshandel.

Väktare har satts in både vid Bråhögshallen och biblioteket för att bevara ordningen och polisen har extra fokus på detta just nu men det förekommer fortfarande oroligheter och bråk.

Kommunpolis Christer Stålhandske menar ändå att Bråhögscupen hade kunnat genomföras tryggt i Bråhögshallen.


– Jag välkomnar arrangemang i Bråhögshallen. Vi har den för att den ska användas och vi hade kunnat garantera säkerheten där, säger han.

Bråhögscupen har spelats i över 20 år i Bråhögshallen i början av januari varje år och brukar locka cirka 100 lag och 2 000 besökare.

Nu ska arrangemanget för första gången genomföras på annan ort än i Staffanstorp, i Uppåkrahallen vid nya Uppåkraskolan i Hjärup.


– Det är en helt ny och fin hall men läktaren där är mindre än i Bråhögshallen. Det är det unika med just Bråhögshallen, att läktaren rymmer många, säger Jonny Persson.


– Vi räknar med att färre kommer att besöka Bråhögscupen nu eftersom det trots allt krävs lite mer att köra till Hjärup än att bara gå ner till Bråhögshallen i centrala Staffanstorp för att titta.


– Men vi hoppas givetvis vara tillbaka i Bråhögshallen om ett år igen. Det är beklagligt att några få ungas dåliga beteende ska innebära att arrangemang flyttas, tycker han.


– Men eftersom kommunen har rekommenderat oss att ha cupen i Uppåkra följer vi deras linje denna gång. Nu håller vi på att gå ut med information till alla deltagare om den nya lokalen.

Staffanstorp

Tomma skolor när barn och lärare flyttat till Gullåkra

Staffanstorp
STAFFANSTORP Staffanstorps kommun sitter just nu med två tomma skolor sedan elever och lärare på gamla Bråhögsskolan och Borggårdsskolan flyttat till nya Gullåkraskolan som officiellt invigs på fredag.

Nybyggda Gullåkraskolan kunde tas i bruk lagom till vårterminens start och det var en efterlängtad flytt för elever och pedagoger som länge hållit till i äldre, slitna lokaler i de andra skolorna.

Tomma lokaler

Konsekvensen av detta är dock att kommunen nu har två tömda, centralt belägna skolor som man måste fatta beslut om.

– Vi för just nu en dialog med kommunen om hur vi ska göra, säger Hampus Trellid, vd på Staffanstorps Centrum som ansvarar för kommunens fastigheter.

– Båda skolorna består till stor del av gamla moduler och en lösning kan vara att riva dem. Men något beslut är inte fattat. Om fastigheterna rivs är det oklart vad marken i så fall ska användas till, säger Hampus Trellid.

Kostnader

Klart är att kommunen inte är intresserad av att sitta med stora tomma skollokaler.

– Det innebär kostnader för oss eftersom vår personal måste åka dit och se till dem. Så vi behöver snabba beslut om vad som ska ske med dem, säger Hampus Trellid.

Staffanstorp

Nu säljer kommunen Esarps gamla skola

I Esarps skola finns även skolmuseum och Teodor Jönssons ateljé att beskåda.
Staffanstorp
ESARP Knappt har Staffanstorps kommun hunnit auktionera ut kvarlåtenskapen från Theodor Jönssons skingrade konstnärshem innan även fastigheten Esarps gamla skola säljs.
Skolbyggnaden finns sedan i måndags utlagd på Hemnet till försäljning för 3 600 000 kronor.

– Fastigheten sticker ut i vårt bestånd. Vårt uppdrag är att prioritera skolor och förskolor där vi har verksamhet, säger Hampus Trellid, vd på Staffanstorps Centrum.

Går med förlust

– Esarps skola ligger helt utanför vår verksamhet och passar inte in, därför säljer vi. Dessutom går den med 400 000 kronor i förlust varje år eftersom vi enbart har kostnader men inga intäkter för fastigheten, säger han.

Efter att kommunen flyttat sitt skolmuseum från Esarps gamla skola till hembygdsgården Åstradsgården i Staffanstorp stod den delen av byggnaden tom. Därefter såldes kvarlåtenskapen i Theodor Jönssons konstnärshem på auktion i mellandagarna. Även andra inventarier från skolan, som inte tillhörde konstnärshemmet, har tidigare sålts. Även Lukasgillet som haft lokaler i den gamla skolan har flyttat.

Bostäder

Tidigare har kommunen haft planer på att bygga om skolan till bostäder, men de planerna är skrotade.

– Det var 2016 som det fanns planer på bostäder i fastigheten men det gick inte att få ekonomi i det, säger Hampus Trellid.

– Vi har heller inget intresse av att driva det, vi är inget bostadsföretag.

I en del av skolbyggnaden bor också hyresgäster sedan många år. Konstnären Anders Emgård, född 1938, har sin bostad och ateljé i det gamla skolhuset i Esarp.

Hyresavtal

– De som bor där har ett hyresavtal med besittningsrätt, som är ett starkt skydd, och har således rätt att bo kvar, säger Hampus Trellid.

Hyresavtalet följer med i köpet när en ny ägare tar över.

– Nu hoppas vi på en bra affär, vi har två visningar inbokade, vi får väl se hur stort intresset är, säger Hampus Trellid.

I måndags lades annonsen om försäljning av skolan ut på Hemnet och efter bara en dag hade den haft 5 656 besök.

Hantverksby

Esarps skola ligger i en före detta hantverksby, Sånahusen i Staffanstorps kommun. Skolan byggdes 1909 i tidstypisk jugendstil. Esarps skola användes som skola fram till 1960-talet och därefter han man använt den som kommunalhus, bibliotek, fritidsgård. Här har Theodor Jönssons konstnärshem funnits liksom kommunens skolmuseum. Byalaget har använt lokalerna liksom Lukasgillet. Runt huset finns en stor uppväxt trädgård

Två visningstider av fastigheten är inlagda, torsdag 20 och måndag 24 januari 15-16.

Staffanstorp

Ansträngt läge inom skolan på grund av smittan

Staffanstorp
STAFFANSTORP Den omfattande smittspridningen av covid orsakar hög personalfrånvaro och gör att läget inom skola och förskola i Staffanstorp är ansträngt.

Många har testat positivt och är hemma på grund av det eller för att ta hand om sjuka barn eller sitter i karantän på grund av att anhörig är covidpositiv.

– Vi har ett ansträngt läge med mycket personalfrånvaro, som både orsakas av sjukdom och karantänsregler, säger utbildningschef Krister Åkesson i Staffanstorp.

Höll stängt

I fredags i förra veckan fick en förskola vara stängd på grund av för hög personalfrånvaro.

– Denna veckan har förskolorna lyckats att hålla öppet även om det är en fortsatt hög personalfrånvaro.

– Flera klasser har tillfälligt fått gå över till distansundervisning för att begränsa pågående smittutbrott och dessa är spridda mellan flera skolor, enligt Krister Åkesson.

Covidfakta

Så är covidläget där du bor

Skåne
Eslöv
Höör
Skåne Coronasmittan har ökat i flera av Skånes kommuner den senaste veckan. Så är läget där du bor just nu.
PREMIUM

Förra veckan registrerades nästan 22 000 positiva fall i Skåne.

Staffanstorp

Anmälde misshandel

Staffanstorp
STAFFANSTORP
PREMIUM

Polis larmades på måndagen vid 18-tiden till Klågerupsvägen i Staffanstorp med anledning av en misshandel. På platsen mötte patrullen en yngre kille som hävdade att han blivit slagen. Hur angreppet gått till och av vem är emellertid oklart men en anmälan om misstänkt misshandel har gjorts.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Staffanstorp

Gullåkraskolan invigs med bandklippning och tal

Gullåkraskolan
Foto: Marianne Pernbro
Staffanstorp
STAFFANSTORP På fredag den 21 januari klockan 14.30 invigs nya Gullåkraskolan i Staffanstorp officiellt.
PREMIUM

Skolan har stått klar ett tag och den 12 januari 2022 intog 515 elever samt 85 pedagoger och övriga medarbetare den nya skolan och kunde alltså börja vårterminen här.

Supermodern

Det är en stor F-6 skola, supermodern och mycket genomtänkt på 18 000 kvadratmeter som tagit emot eleverna från de två skolorna Anneroskolan och Borggårdsskolan.

Nu är det också dags att officiellt inviga skolan vilket sker på fredag utomhus med tal och bandklippning. Efter det finns möjlighet för deltagande gäster att i små, covidanpassade grupper, tillsammans med guider från skolan gå in och se hur det ser ut invändigt.

Kan byggas ut

Gullåkraskolan är en helt nybyggd F-6-skola för 550 elever och på Genvägen i Staffanstorp. SkD har redan varit på förhandsvisning i skolan som är i två våningar med stora, ljusa ytor. På första våningen har de yngre barnen sina lokaler. Här finns även expedition, elevhälsa, idrottshall, praktiskestetiska undervisningssalar, skolkök och skolrestaurang med matsal. Skolan har också NO-sal trots att den är en F-6 skola, men tanken är att den ska kunna bli en F-9 skola i framtiden.

Mycket har också satsats på en fin utemiljö, en hel del med inspiration från Uppåkra arkeologiska center. Därifrån kommer också idén till detaljerna på skolans fasad, detaljer som är upplysta kvälls- och nattetid.

Staffanstorp

Nu kan alla som vill teckna själv i konsthallen

Kultursekreterare Viktoria Munck bjuder in alla till en rofylld stund i konsthallen där du får chans att själv skissa lite.
Foto: Marianne Pernbro
Staffanstorp
STAFFANSTORP Teckningstisdag är ett nytt inslag i verksamheten som dragits igång under jubileumsåret när Staffanstorps konsthall i år fyller 25.

Till teckningstisdag är alla som vill välkomna in för en avkopplande timme i konsthallen där man får möjlighet att skissa egna bilder i lugn och ro. Blyertspennor och papper finns på plats och arrangemanget är helt gratis och någon föranmälan behövs inte, säger kultursekreterare Viktoria Munck.

– Mellan klockan 11 och 12 på tisdagar är det öppet för alla att komma in och teckna lite. Det har inte varit så många hittills men även om det kommer flera är det inte svårt att hålla avstånd nu i coronatider, konsthallen är stor och luftig.

Hälsoprojekt

Idén till teckningstisdag fick Viktoria Munck efter att konsthallen genomfört ett kultur- och hälsaprojekt under hösten.

– Vi pratade om att vi borde göra något i samma stil och att det en gång i veckan borde finnas både möjlighet och intresse för detta. Vi har under hösten haft mindre grupper med personer här som besökt oss, en del med lättare psykiska problem. Jag har visat runt och berättat lite om konsthallen och sedan har de fått en mindre uppgift, att teckna eller göra något själva.

– Många har berättat att de upplevde ett lugn här i hallen. När alla sitter ner och ritar uppstår det just en tystnad och ett lugn som känns väldigt behagligt, säger Viktoria Munck.

– Alla sitter och jobbar med sitt, pratar lite och det är luftigt, tyst och rofyllt. Det hoppas jag fler vill uppleva nu på våra teckningstisdagar.

Rofyllt

Teckningstisdagarna är ett drop in-arrangemang, man behöver alltså inte föranmäla sig. Men med tanke på risken för smittspridning följs förstås alla rekommenderade restriktioner.

– Det man ritar eller tecknar får man sedan antingen behålla själv eller gärna också lämna kvar här, så ser vi om vi kan visa det senare, säger Viktoria Munck.

Pennor och papper finns på plats i konsthallen där bord är framsatt.

– Vi har fler bord att ta fram om så skulle behövas, säger Viktoria Munck som tror på teckning som en form av friskvård.

– Att få sitta ner i lugn miljö en timme och skapa, det gör gott.

Skolbarn

Konsthallen har tidigare också låtit barn och skolklasser teckna. Så blev exempelvis skolbarns porträtt av konstnären Theodor Jönsson en egen liten utställning i samband med att hans verk visades i konsthallen.

– Just barnen är något vi kommer att försöka satsa ännu mer på framöver i vår verksamhet, säger Viktoria Munck.

Du måste inte ha någon speciell fallenhet för att rita, alla kan komma in och skissa lite på teckningstisdagarna, tycker kultursekreterare Viktoria Munck.
Du måste inte ha någon speciell fallenhet för att rita, alla kan komma in och skissa lite på teckningstisdagarna, tycker kultursekreterare Viktoria Munck.
Foto: Marianne Pernbro

Staffanstorp

Drogade förare fast i kontroll

Staffanstorp
STAFFANSTORP
PREMIUM

Två förare som körde utan giltigt körkort och dessutom var drogpåverkade fastnade i polisens kontroller under fredag och lördag.

Vid 16.30 på fredagen stoppade polisen en bilförare på Dalbyvägen i Staffanstorp. Personen, som är i 25-års åldern, hade inte något körkort och misstänktes dessutom vara drogpåverkad.

Efter midnatt på lördagen stoppades ytterligare en förare i en poliskontroll. Det var på Rörtegelvägen och personen, som är i 20-års åldern, saknade också giltigt körkort och var drogpåverkad. Båda misstänks nu för grov olovlig körning samt drograttfylla.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL