Hela rummet gungar av musikglädje när Eva Jeppson startar sången.
Det blir mycket klappande och dansande när rockkören kommer loss.
Jea Jonsson älskar att ordna och fixa för sin älskade rockkör.
Monica Axtelius och Agneta Ståhl kommer loss i en av rocklåtarna.
Sopranerna hjälper varandra till riktigt skönsjungande.
Basarna har sin egen lilla sektion.
Jörgen Litzing har fått igång sången och dansen många gånger förut.
Eva Jeppsson är en entusiasmerande körstartare.
Peter Mårtensson Eklund tillhör de yngsta i kören men gillar gammal rock.
Fler och fler rocklåtar samlas i repetoaren.
Rockkörens logga har skapats av konstnären Maj Ström.

Hela Österlen rockar loss

Reportage När orkestern drar igång schlagerlåten ”Sånt är livet” från 1961 står hela gänget beredda att börja sjunga och digga. Skånskan Söndag har besökt Tomelilla rockkör, som på bara ett år har växt till 160 glada sångare.

Varje onsdag kommer körsångarna ilande med bil och tåg från hela Österlen, sydöstra Skåne och närliggande kommuner.
Alla åldrar och yrken är representerade men majoriteten är i ”mogen” ålder. Några elever från folkhögskolan tittar också in och sjunger glatt med.
Det ska mycket till för att någon i den sångglada skaran ska missa en körkväll i biblioteket på Österlens folkhögskola i Tomelilla. Den här kvällen samlas ett hundratal förväntansfulla sångare.
– Det här är veckans höjdpunkt och något helt annat än att sjunga i en kyrkokör. Det spelar ingen roll hur det låter, bara vi vågar sjunga ut, säger körmedlemmen Agneta Ståhl, som har kört från Ystad med vännen Monica Axtelius för att vara med på veckans körövning.

Inom loppet av några minuter fylls rummet med trallande och musikälskande körsångare som hälsar på varandra med kramar och glada tillrop.
De får hjälp att starta sångerna och släppa loss i kroppen av Eva Jeppsson, som har ett förflutet som dansbandssångerska i Slits från Simrishamn.
Med en härlig energi drar hon igång 50- och 60-tals klassiker som Alma Cogans ”Tennessee waltz”, Creedence´s ”Have you ever seen the rain” och Status Quo´s ”Rocking all over the world”.
– Jag började egentligen som körmedlem men när bandledaren var bortrest en dag hoppade jag in som sångstartare. Det är fantastiskt kul med gänget som alltid ger järnet, menar Eva Jeppsson, som själv släpper på alla hämningar i låtarna.
Det är ingen som kan sitta stilla utan det rycker i benen på körsångarna och det dansas överallt i ringen där de står och sjunger.

För den rockiga rytmen står musikerna Lars Bejmar på gitarr, Hans Bendroth på trummor och Inge Dahlin på bas.
En av de fyra initiativtagarna till kören är basisten Inge Dahlin, känd från Österlenbandet Big Belly and the Juicyfruits och som pianostämmare. Han hade inspirerats en av en rockkör som hade startats i Sala och stöds av PRO.
Tillsammans med sin fru Maria och det musikälskande paret Jea Jonsson och Leif Berglund bestämde de sig för att starta en kör för alla som älskar rockmusik.
– Vårt syfte var att samla folk som tycker om att sjunga oavsett om de kan eller inte. Många har sjungit i kör förut men inga förkunskaper krävs, bara glädjen i musiken, menar Jea Jonsson.

Hon tillhör själv rockgenerationen och har alltid tyckt om att sjunga och dansa i olika sammanhang.
– Rock förenar flera generationer. Därför var det så härligt när vi kunde dra ihop folk från våra respektive nätverk och fick med oss några ungdomar från trakten, berättar Jea Jonsson.
Hon startade en Facebook-grupp och Inge Dahlin kontaktade några av medlemmarna i sitt gamla band och satte ihop en låtlista med gamla rockklassiker. De kontaktade också folkhögskolan som öppnade sitt bibliotek för kören.
Första gången hösten 2015 kom ett 60-tal sångare men bara en termin senare var rockkören uppe i 80. Nu har man 160 medlemmar och har nästan inte plats att ta emot fler sångare.
– Meningen var att vi bara skulle träffas och sjunga för att det är så roligt med körsång. Men sen har vi fått förfrågningar och uppträtt på flera ställen på Österlen. I våras spelade vi också in en cd i Christoffer Lundquists studio i Vallarum, säger Inge Dahlin.

En av de yngsta medlemmarna i kören har fått framtidsdrömmar under sina körtimmar i vad han kallar för den ”underbara rockkören”.
– Jag hade aldrig sjungit i kör förut men det blev en riktig kick att komma hit när min äldre kompis Christel drog med mig. Nu har jag planer på att gå någon musiklinje och utbilda mig till musiker, förklarar Peter Mårtensson Eklund.
Efter det välbehövliga obligatoriska fikat och det sociala snacket dyker en välkänd gäst upp: sångaren Jörgen Litzing i Big Belly. Han startar sången i några låtar och öser beröm över körsångarna.
– De har en fantastisk sångglädje och blir bara bättre och bättre för varje gång jag kommer hit. Rock´n roll är driv och det har detta gänget, säger Jörgen Litzing.

Efter klassikerna Twist & Shout av Beatles och Blue Swede shoes av Elvis avslutas körkvällen lite lugnare med Michael Saxells ”Om himlen och Österlen” och Cohens vackra ”Hallelujah”.
– Bäst att vi avslutar lugnt så ni inte kör i 120 hem, skojar Eva Jeppsson innan det är dags för medlemmarna i rockkören att köra iväg i det österlenska mörkret.
Men att rosorna på kinderna, värmen i kroppen och de leende ansiktena sitter kvar hos sångarna långt efter körövningen råder det ingen tvekan om. Tomelilla rockkör har hittat sitt sätt att stressa ner från den grå vardagen.

Fakta om körsång
Därför är körsång hälsosamt:
Hormonsystemet och immunsystemet påverkas och halten av må-bra-hormonet oxytocin ökar.
Halten av kroppens eget morfin, betaendorfin ökar.
När oxytocinet och betaendorfinet ökar i kroppen verkar de ångestdämpande och smärtlindrande.
Halten av kroppens eget testosteron ökar, vilket ger en uppbyggande effekt på vävnaderna.
Den långsamma djupandningen sänker pulsen och blodtrycket. Detta påverkar i sin tur det parasympatiska nervsystemet, som är ett anti-stress-system.
Stora muskelgrupper i kroppen stimuleras, som mellangärdet och bröstkorgens muskulatur. Även lungorna får träning.
En körövning är rena tränings- och hälsopasset.
Källa: Töres Theorell, Stressforskningsinstitutet.

Dagens fråga

Har du drabbats av inbrott eller stöld?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev