”Livet i Sverige blev värre än i Syrien”

MELLANSKÅNE En man i 50-årsåldern döms för att ha misshandlat sin son och en av sina fruar.

Enligt Lunds tingsrätt är det bevisat att mannen vid två tillfällen slagit sin ena fru i ansiktet. Han har även slagit en son i huvudet två gånger.
Förutom vittnesmål från kvinnan och sonen stödjer sig tingsrätten på uppgifter från barnets lärare och en tolk som pojken tytt sig till i skolan.
Mannen själv nekar till brott och menar att det tvärtom är han som blivit illa behandlad av frun och barnen under alla år.
Han berättar att han hamnat under en mycket stark press sedan familjen kommit till Sverige. Ofta grälas det om pengar. Ett gräl handlade om att han inte infriat sitt löfte om att barnen skulle få mobiltelefoner när de kom till Sverige. Lunds tingsrätt dömer honom för att ha misshandlat henne efter detta gräl, men själv nekar han alltså till att ha slagit henne.
Över huvud taget är hans situation nu värre än den var i Syrien, trots att de kom hit för att få ett bättre liv, menar han. Han har till exempel ingen egen inkomst, medan hustrun har det. Hon vänder barnen mot honom.
– Det ser ut som att han nu hamnat i en värre situation här i Sverige, skriver domstolen i en sammanfattning av hans vittnesmål.
Mannen menar att anklagelserna är falska och att kvinnan vill hämnas på honom för att han under deras äktenskap valt att gifta sig med ytterligare en kvinna, vilket den första hustrun inte ska ha uppskattat. Hon har väntat på denna chans att ge igen, anser han.
Mannen, som är tidigare ostraffad, döms till skyddstillsyn med krav på att han ska ha kontakt med psykiatrin.

Dagens fråga

Är det rätt att företag i välfärdssektorn tar ut vinst?

Loading ... Loading ...