Leonard Cohen. Foto: TT
Karl Bertil Jonssons julafton på Malmö Stadsteater.Foto: Emmalisa Pauly

Hjärtat klappar för kulturen

Tips Kulturklappar för alla smaker kan man hitta bland kulturredaktionens traditionsenliga julklappstips. Här finns de klassiska hårda paketen men också ruskiga mardrömsskildringar i rörliga bilder, kärleksfullt skådespel och paket som kan räcka ända fram till sommaren. God Jul!

Evelina Stenbeck
Cd: Frida Hyvönens Kvinnor och barn är modigt och naket om destruktiva kärleksrelationer och behovet av gemenskap.
Bok: Signe Gjessings Ut i det o-lösa är samhällskritik och naturlyrik i ett unikt poetiskt universum.
Tidskrift: En prenumeration på tidskriften London Review of Books. För långa (!) resonerande och underhållande essäer om kulturen och politiken.

Sophie Lossing:
Bok: Någonstans nära lyckan av Anna Mc Partlin är en liten pärla bland romaner. Med bergsäker psykologi för Mc Partlin in läsaren i en verklighet som är så långt från lyckan man kan komma. Ändå är man varm i hjärtat när man vänt sista bladet.
Teater: Under sommaren spelades Strindbergs gamla pjäs Svanevit på Skillinge Teater. Regissören Nils Peder Holm tolkade om den förlegade pjäsen till en upplyftande käftsmäll mot ett patriarkalt samhälle. Även hans tolkning av Den unge Werthers lidande var en upplevelse. Ge någon en biljett till nästa sommars föreställningar och hoppas att kvaliteten håller.
Cd: Den nyligen bortgångna Leonard Cohen lämnar efter sig en enorm låtskatt. Det är bara att frossa bland skivor från 1967 till dags dato. Den hesa rösten med de berättande texterna kan lyssnas på igen och igen. Ja, hans låtar känns eviga och odödliga, som Hallelujah eller min favorit Anthem med den mest geniala textraden någonsin: ”There is a crack in everything that’s how the light gets in”. Bättre blir det inte.

Anna Lindblom:
Dvd-box: The night of, HBO:s kritikerrosade remake av BBC-serien Criminal Justice, är en ruskig skildring av en levande mardröm. Huvudpersonen lever ett stilla liv när han plötsligt blir anklagad för ett mord han inte har begått. Eller har han det …? Läget är ytterst förvirrat. Och ångestladdat, både för den mordanklagade och för den svettige tittaren. John Turturro briljerar i rollen som advokat.
Teater: Biljetter till Karl-Bertil Jonssons julafton, Malmö Stadsteaters busiga och egensinniga men djupt kärleksfulla tolkning av Tage Danielssons/Per Åhlins klassiker, är ett måste i julklappssäcken. Skratt och allvar blandas i en föreställning som (tyvärr) känns mer aktuell än någonsin.
Ljudboksapp: Det finns flera appar som tillhandahåller stora bibliotek av ljudböcker, så jag låter bli att nämna namnet på just den som blivit mitt ständiga sällskap när jag ska somna på kvällen. Ge bort en prenumeration till någon som påstår att hen inte har tid att läsa! Lyssna hinner alla!

Gunilla Wedding:
Humorshow: På Intiman spelas Anna Petterssons humorshow På gränsen till och med 28 januari. Här testas verkligen gränser på alla upptänkliga sätt och även om slutsatsen kring hur långt jämlikheten har kommit är deprimerande så visar man på scen hur långt man kommer med humor. Perfekt present för den du vill ge en oemotståndlig, lite obekväm och vansinnigt rolig teaterkväll.
Bok: Elena Ferrantes Neapel-kvartett har jag tjatat om ända sedan jag slukade den i somras. Det är vänskap, Italiens politiska historia, ett patriarkalt samhälle, klasskillnader, maffians framväxt och mycket mycket mer med otrolig närhet och känsla. Passar som julklappen för den som vill bli uppslukad och omskakad. De två första delarna, Min fantastiska väninna och Hennes nya namn finns på svenska, de övriga två på engelska. Ge bort alla!
Bok: Årets bästa översatta deckare blev i år Ray Celestins Yxmannen – en doftande, levande skildring av New Orleans 1919 och en mycket spännande mördarjakt ur tre perspektiv. Speciellt lämplig för jazzfantaster.

Lars-Erik Larsson:
Teater: En biljett till Det Kongeliges utomhusföreställning av Röde Orm på Moesgaard friluftsmuseum i Århus i slutet av maj och hela juni. De tidigare stora sommarsatsningarna har varit en ren fröjd för hela familjen. Och allt talar för att man i sommar kommer att överträffa sig själv.
Bok: Världen av i går av Stefan Zweig. En av det tidiga 1900-talets stora kulturpersonligheter skildrar en gyllene tid i Europas kulturhistoria och hur barbariet fick den att gå under. Bildande, intressant och tänkvärt även i dag.
Cd: Anna Netrebko: Verismo. Den glittriga subrettsopranen har mognat och ger sig in i verismens passionerade roller. Resultatet är förbluffande bra.

Christina Justesen:
Musikal: En biljett till teatern Østre Gasværk i Köpenhamn som har fått lysande recensioner i de danska tidningarna för sin nyskrivna musikal Jordens søjler, byggd på Ken Folletts bästsäljare.
Konsert: För första gången på flera årtionden kommer New York filharmonikerna till Danmark och Danmarks radios konsertsal. Ska man ge bort biljetter till konserterna i april bör man köpa dem snarast möjligt.
Bok: Författaren Jan Sonnergaard avled i november, bara 53 år gammal. Hans sista bok Frysende våde vejbaner handlar om de som var unga på 80-talet och många tycker den är hans bästa.

Clemens Altgård:
Cd: Cosmic Overdose Koko Total (3CD) (Progress Productions/Border).
Många har kanske aldrig hört talas om det svenska bandet Cosmic Overdose. På 80-talet gav de ut två album som var en blandning av psykedelisk rock och elektropunk. Helt enastående och med dadaistiska, fantasifulla texter. Nu återutges deras musik i digital form.
Bok: Bodil Malmsten Samlade dikter (Albert Bonniers Förlag). När Bodil Malmsten dog den 5 februari i år så befann hon sig mitt uppe i arbetet med att gå igenom sina samlade dikter. Helt avslutat blev det arbetet aldrig men Albert Bonniers Förlag slutförde det. Resultatet: en vackert formgiven bok som, utöver de åtta diktsamlingar Malmsten hann med att skriva, innehåller fyra fristående dikter, som också är några av hennes starkaste.
Bok: Bob Dylan Sångtexter 1961-2012 (Norstedts förlag).
Det är väl något att en kliché att ge en bok med årets Nobelpristagare i julklapp. Men i år drar jag mig inte för att göra det. En rejäl tegelsten till bok med alla Dylans lyrics på engelska blir ett tungt och föredömligt hårt paket. Den som har råd införskaffar förstås också en box med alla Dylans album. Fast det blir en betydligt dyrare affär…

Pernilla Ekdahl:
Konsert: 2002 sjöng Norah Jones ”Come away with me” och vi var många som var beredda att följa henne var som helst. Den 16 juli kan man se och höra denna jazzpopiga och alldeles underbara sångerska på Sofiero slott. Köp en biljett till någon du tycker om, och följ med själv, på denna hennes enda Sverigespelning i sommar.
Bok: I självbiografin Skamlös musik och bleknande bläck (Norstedts) skriver Elvis Costello om sina närmare 40 år i musikbranschen. Förutom att vara en fantastisk musiker är han en lysande berättare, som varit med om det mesta.
Pryl: Alla har vi väl någon i släkten eller bekantskapskretsen som pratar om att skriva en bok – ge hen en vacker anteckningsbok och en fin penna så blir kanske 2017 året då hen går från ord till handling.

Dagens fråga

Vad ska du ha för julgran i jul?

Visa resultat

Loading ... Loading ...