Kultur

Nu är schackpjäserna uppställda inför Chess

Gänget som ska göra Chess på Kristianstad teater till hösten: musikalartisterna David Rix, Johan Wikström, Hanna La Fleur, Frida Modén Treichl och Patrik Martinsson. Ola Hörling är regissör, Jonas Svensson musikaliskt ansvarig och Åsa Jensen producent. – Det här är det största vi i Underhållningspatrullen gjort, säger Åsa Jensen. Foto: Pernilla Ekdahl
Artikel Kultur och Nöje Drygt 3 000 biljetter är redan sålda till Underhållningspatrullens uppsättning av Chess på svenska på Kristianstad teater nästa höst. Nu är det också klart vilka artister som ska göra rollerna i musikalen.

Den 23 september nästa år är det premiär för Chess i en version som aldrig tidigare setts på en scen. Musiken har omarbetats av Anders Eljas till att passa en 13-mannaorkester, istället för stor orkester, och Underhållningspatrullenär alltså först ut.

– Vi känner oss väldigt utvalda, säger Ola Hörling, som ser fram emot att gå göra musikalen på en mindre scen, där publiken kommer nära.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Hade heroin i en ”boll”

Malmö
Malmö En 54-årig man döms till åtta månaders fängelse för narkotikabrott efter att polisen vid gripandet av mannen fann en ”boll” innehållandes 12,5 gram heroin. Mannen som jobbat ideelt på en idrottsplats i södra Malmö var också misstänkt för att ha gömt knark bakom en varmvattenberedare på idrottsplatsen.

Det var vid en husrannskan i en tvättstuga på idrottsplatsen som tullen hittade 1 487 gram amfetamin och 305 gram heroin bakom och i en varmvattenberedare. Tidigare samma dag hade tullen gjort ett ingripande mot 54-åringen som visade sig ha nycklar till den aktuella tvättsstugan.

Jobbade ideelt

Nycklarna hade han i egenskap av att arbeta ideelt för de fotbollsklubbar som har sina lokaler på idrottsplatsen. Bland annat har han hjälpt klubbarna med att tvätta. Det var i en av de två tvättsstugorna på idrottsplatsen som tullen hittade narkotika.

Det har visat sig att det heroin som fanns i ”bollen” som tullen fann när de grep 54-åringen, i en jämförelseanalys på Nationellt fornesiskt centrum överensstämmer med det heroin som hittades i tvättsstugan. Resultatet pekar på att de kommer från samma tillverkningssats. Något som tinget menar talar för att mannen även haft med narkotikan i tvättstugan att göra.

Många har nycklar

Tingsrätten finner det styrkt att 54-åringen förvarat och transporterat 12,5 gram heroin när han greps på Fosievägen. Men det faktum att många har nycklar och tillgång till den aktuella tvättstugan gör att det inte går att utesluta att någon annan placerat knarket där.

Det finns heller inga fingeravtryck eller något DNA som knyter 54-åringen till narkotikan. Mot bakgrund av de höga beviskrav som gäller i brottmål menar tingsrätten att det inte är ställt utom allt tvivel att det är 54-åringen som är den skyldige. ”Att ha tillträde till det utrymme där en annan placerat narkotika utgör inte i sig innehav eller förvaring av narkotika”, skriver rätten.

Malmö

Triangelns nya torg klart

Vd för Malmö Citysamverkan, Pia Sandin, håller upp invigningsbandet som f.v. klipps av Andreas Schönström, ordförande Tekniska nämnden, Anna Stenkil, regionchef Vasakronan, Karl-Henrik Johansson Munk, vd Galerie Börjesson Fastigheter, Lars Idoff, vd Idoff Fastigheter och Magnus Andersson från Contentus Fastigheter.
Foto: Natalie Radlovacki
Malmö
Malmö Har du någon gång suttit och njutit av tillvaron på Triangelns torg? Troligtvis inte, men kanske nu efter att platsen genomgått en full makeover åt det bättre hållet.

– Kärleksfull återanvändning, grönska och mer öppna ytor med inslag av lekfullhet är vad jag planerade när jag ritade allt, förklarar projektledaren och landskapsarkitekten Thor Rasmussen.

Nya ytor

För tre år sedan tog projektet fart, och från februari detta året fram till nu har man byggt fram det nya torget, som kommunalråd och tekniska nämndens ordförande Andreas Schönström (S) är mycket nöjd med.

– Det har nu gått från att länge bara ha varit ett hål, till ett nytt vardagsrum. Det är en plats att slå sig ner på och bara vara. Vi kan inte få för många sådana områden i Malmö.

Det omgjorda torget sett ovanifrån.
Foto: Natalie Radlovacki

Vad som gjorts

Vd för Malmö Citysamverkan, Pia Sandin instämmer helt och tillägger att platsen är mer öppen och inbjudande än den någonsin tidigare varit.

– Mot övergångsstället på Östra Rönneholmsvägen har man gjort en öppning i muren, samt tagit bort den helt på östra sidan där den stängde av. Innan var det som en flaskhals, människor gick bara runt torget istället för att passera igenom. Nu har vi öppnat upp och även skapat fler sittplatser, samt utrymme för uteserveringar.

– Sedan finns det även en bula vid mitten, som kan användas av både barn och eventuella skejtboardare.

Stora ytor att sitta och umgås på är något av det nya som byggts fram under det senaste halvåret.
Foto: Natalie Radlovacki

Andra gången gillt

Andreas Schönström tillägger att redan på 80-talet föddes idéer gällande Triangeln, men Socialdemokraternas handlingar var inte i bästa laget. Till exempel föregicks uppförandet av köpcentrumet 1989 av en sällan skådad hård debatt.

– Vi hoppas att denna insats inte ska leda till ännu ett historisk nederlag, säger kommunalrådet skämtsamt.

Mer grönska år Malmöiterna.
Foto: Natalie Radlovacki

Finansiering och planering

För att finansiera det hela har Malmö stad betalat hälften, och resterande 50 procent delar företagen Vasakronan, MKB, Contentus Fastigheter, Galerie Börjeson Fastigheter och Idoffs Fastighet AB. Själva hjärnan bakom utformningen är som sagt Thor Rasmussen.

– En arkitekt är aldrig nöjd, men jag är det i alla fall till 95 procent, säger han med ett skratt och avslöjar att nästa projekt blir att skapa ett utegym vid Ribban som är tänkt att stå klar vinter.

Thor Rasmussen är landskapsarkitekt och projektledaren bakom det hela.
Foto: Natalie Radlovacki

Inrikes

Man hittat död efter vattenskoterolycka

En man som saknats efter en vattenskoterolycka i Lerum har hittats död. Arkivbild.
En man som saknats efter en vattenskoterolycka i Lerum har hittats död. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg
Inrikes
Inrikes

Under torsdagskvällen skedde en vattenskoterolycka i närheten av en småbåtshamn i Lerum. Två personer, en kvinna och en man, befann sig på vattenskotern när olyckan inträffade och mannen försvann i vattnet.

Kvinnan skadades lindrigt i olyckan enligt polisen. Mannen eftersöktes med helikopter och drönare och under fredagen fortsatte sökinsatsen på sjön Aspen. Vid 15-tiden hittades mannen död.

– Under sökarbetet så anträffades en kropp i vattnet och kunde därefter identifieras som den sedan i går försvunna mannen, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen.

Vad som orsakade olyckan är ännu oklart.

Sport

Ovisst läge för Kristensson

Tom Kristensson (till höger) tillsammans med kartläsaren Joakim Sjöberg.
Tom Kristensson (till höger) tillsammans med kartläsaren Joakim Sjöberg.
Foto: Tom Kristensson Motorsport
Sport
Motorsport Coronapandemin gör att årets tävlingskalender för både rally-VM och junior-VM har ställts helt på ända. En som därför går i väntans tider är Hörbysonen Tom Kristensson.

– Det är bara att vänta och se, det är inget som jag kan påverka eller göra något åt. Det viktigaste är trots allt att man runt om i världen får bukt med pandemin, säger 29-åringen i ett pressmeddelande.

I stora VM, WRC, har endast 3 av totalt 13 deltävlingar körts, Rally Monte Carlo i januari, Rally Sweden i mitten av februari och Rally Mexico i mitten av mars. De två senare blev båda avkortade, ”Svenska” på grund av dålig vinter och Mexiko på grund coronautbrottet.

Av de återstående är vårens tävlingar i Argentina, Portugal och Safari Rallyt i Kenya inställda, och den italienska deltävlingen på Sardinien är preliminärt flyttad till i början av december. Rally Finland, Rally New Zealand och Wales Rally GB är inställda.

Kvar i kalendern, ännu så länge, är Rally Turkey i slutet av september, Rallye Deutschland i mitten av oktober och Rally Japan under andra halvan av november. Om dessa kan arrangeras beror på hur läget och restriktionerna ser ut i respektive land i höst, och framför allt vilka restriktioner som då gäller.

Letar ersättningstävlingar

FIA och WRC jobbar även på att hitta eventuella ersättningstävlingar, med avkall på att man inte fullt ut uppfyller kraven för en VM-tävling. I nuläget är inget klart. Man har sagt att det skall vara sju deltävlingar totalt för att det skall kunna räknas som ett fullvärdigt VM.

För Tom Kristensson och hans kollegor i junior-VM, JWRC, skulle mästerskapet avgöras i fem av de tretton ursprungliga deltävlingarna.

Endast en har kunnat köras, Rally Sweden, där Kristensson och kartläsaren Joakim Sjöberg vann.

Jag brinner för motorsport och rally, men jag har största respekt för att detta just nu inte är det viktigaste.

– Jag brinner för motorsport och rally och såg verkligen fram emot årets säsong, men jag har största respekt för att detta just nu inte är det viktigaste, konstaterar Hörbysonen.

– Liv, hälsa och arbetssituationen för människor, och funktionerna i samhället, främst belastningen på sjukvården, är det vi måste tänka på i första hand.

– Jag tror och hoppas dock att vi skall få besked snart hur det blir i höst, och att det skall kunna bli någon tävling.

– Under tiden är det bara att fortsätta att hålla fysiken i gång, sköta körträningen genom min rallysimulator och njuta av sommaren.

Utrikes

Makabra uppgifter i rätten om Khashoggimordet

Hatice Cengiz, Jamal Kashoggis fästmö, anländer till domstolen i Istanbul.
Hatice Cengiz, Jamal Kashoggis fästmö, anländer till domstolen i Istanbul.
Foto: Emrah Gurel
Utrikes
Utrikes En rättegång har börjat i Turkiet om det uppmärksammade mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi hösten 2018.
Makabra uppgifter framkom om vad som kan ha hänt med kroppen, som aldrig hittats.

Regimkritikern Jamal Khashoggi levde i exil i USA. I oktober 2018 gick han in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig med sin turkiska fästmö, Hatice Cengiz. Han kom aldrig levande ur byggnaden.

En domstol i Istanbul inledde på fredagen en rättegång om mordet. Det är första gången anklagelser mot misstänkta i fallet prövas i en offentlig rättsprocess. 20 personer står åtalade i den turkiska rättegången. Ingen av dem närvarar dock då saudiska myndigheter vägrat utlämna dem, och relationerna mellan Turkiet och Saudiarabien är mycket ansträngda.

Bland de åtalade finns Saudiarabiens tidigare biträdande underrättelsechef och en före detta rådgivare till det saudiska kungahuset. CIA har dragit slutsatsen att det är sannolikt att självaste kronprins Mohammed bin Salman gett order om mordet, vilket han nekat till.

Många teorier har framförts om vad som hände med kroppen. Enligt turkiska källor kan mördarna ha försökt lösa upp kroppsdelarna i syra, eller ha bränt dem.

"Känsla av panik"

En av dem som vittnade på fredagen var Zeki Demir, en tekniker som arbetade åt konsulatet. Han sade att han på morddagen kallats till konsulns residens, som ligger nära konsulatet.

– Det var fem till sex personer där . .  de bad mig tända upp ugnen. Det fanns en känsla av panik i luften, sade Demir i rätten enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt åtalet har han i förhör också berättat att han sett köttstycken och att golvet kring ugnen såg ut att ha rengjorts.

Hatice Cengiz närvarar vid rättegången. Hon säger till nyhetsbyrån AFP att hon vill få veta var kroppen är samt vilka bevis som finns mot mördarna och anstiftarna.

– Jag kommer att fortsätta följa alla lagliga vägar för att ställa Jamals mördare till svars och jag kommer inte att vila innan vi får rättvisa för Jamal, säger hon.

"Bygga upp"

Även FN:s särskilde utredare Agnès Callamard är på plats. Hon säger att omständigheterna i fallet är mycket komplicerade och att det kan dröja innan riktig rättvisa kan skipas.

– Men en bra process här kan bygga upp (bevis för) något som kan hända om fem år, tio år, när omständigheterna är starkare.

En rättegång har tidigare hållits i Saudiarabien, men bakom lyckta dörrar, mot elva personer varav fem dömdes till döden. I maj förlät Khashoggis familj i Saudiarabien offentligt mördarna, vilket väntas möjliggöra för regimen att benåda de dömda.

Journalister och fotografer har samlats utanför domstolen i Istanbul.
Journalister och fotografer har samlats utanför domstolen i Istanbul.
Foto: Emrah Gurel
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Inrikes

Ledamöter i coronakommissionen utsedda

Göran Stiernstedt är en av ledamöterna i coronakommissionen. Arkivbild.
Göran Stiernstedt är en av ledamöterna i coronakommissionen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Ledamöterna i coronakommissionen har nu utsetts. De är Shirin Ahlbäck Öberg, docent och universitetslektor i statskunskap, Ann Enander, professor i ledarskap vid Försvarshögskolan, Vesna Jovic, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, Camilla Lif, präst, Torsten Persson, professor i nationalekonomi, Göran Stiernstedt, läkare och ordförande för Karolinska Institutet, samt Mats Thorslund, professor i socialgerontologi.

Kommissionen ska granska Sveriges hantering av coronakrisen. Den tillsattes av regeringen 30 juni. Ordförande är förra justitierådet Mats Melin.

Utrikes

Tregradigt system när England återöppnar

Öl i plastglas att ta med och en flaska handsprit bredvid. Snart kan engelsmännen njuta av en öl inne på en pub igen.
Öl i plastglas att ta med och en flaska handsprit bredvid. Snart kan engelsmännen njuta av en öl inne på en pub igen.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes En stor del av det engelska samhället återöppnar inom kort. och resenärer från cirka 50 länder är snart välkomna igen. Men olika regler ska gälla för olika länder – och det är inte känt om svenskar även fortsatt ska isoleras under två veckor efter ankomst.

Om en vecka, den 10 juli, behöver inte längre resenärer som anländer från till exempel Frankrike, Italien, Spanien eller Tyskland sätta sig i karantän i två veckor vid ankomst till England.

Hela listan över länder som undantas från karantän kommer under fredagen, och ännu så länge är det osäkert vad som ska gälla för svenskar.

"Oavsett om du är semesterfirare redo att resa utomlands, eller företagare som är mån om att slå upp portarna igen, är det här goda nyheter för den brittiska befolkningen och för brittiska företag", säger transportminister Grant Shapps i ett uttalande.

Rött, gult och grönt

Det nya regelverket blir indelat enligt ett "trafikljus-system" rött, gult och grönt. För resenärer från röda länder är det stopp och två veckors karantän vid ankomst. De gula länderna är sådana som har ömsesidiga överenskommelser med England. Hit räknas exempelvis Frankrike, Spanien och Italien. De gröna länderna är sådana som bedöms säkrare ur virushänseende än England. Hit räknas Nya Zeeland.

I vilken grupp Sverige placeras var oklart på fredagseftermiddagen, men exempelvis USA och Grekland kommer enligt nyhetsbyrån AFP att bli röda länder.

Undantaget från karantänsreglerna kommer dock endast att gälla vid inresa till England och inte till övriga Storbritannien, där alla utlandsresenärer även fortsättningsvis måste isolera sig i 14 dygn, inklusive hemvändande britter. Skottland, Nordirland och Wales kommer själva att bestämma hur de vill göra, meddelar regeringen.

Skottland har dock antytt att man kommer följa det engelska regelverket.

– Det kommer en lista med över 50 länder, och om man räknar in andra territorier ungefär 60, som vi publicerar senare i dag, säger Shapps till Sky News.

De resenärer som mindre än två veckor före ankomst till England har vistats i ett land som inte står med på listan kommer även fortsättningsvis att behöva sätta sig i karantän, även om man anländer via ett av de godkända länderna.

Stor öppning i helgen

Lättnaden i karantänsreglerna sammanfaller med att en stor del av det engelska samhället öppnar. På lördagen slår pubarna i England upp sina portar igen, liksom bibliotek, hårsalonger, museum, biografer, restauranger och hotell.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson manar invånarna att agera ansvarsfullt och säger att regeringen är beredd att åter stänga verksamheter, om antalet coronasmittade skulle börja öka kraftigt igen.

– När vi tar det här steget, det största steget hittills på vägen till återhämtning, uppmanar jag den brittiska allmänheten att göra det på ett säkert, säger Johnson.

Förra veckan sattes staden Leicester i karantän igen, med stängda skolor och butiker som följd, på grund av en stor ökning av coronafall.

Ny frisyr

I en intervju i London Evening Standard berättar Johnson att han själv planerar ett pubbesök och att han har bokat en tid hos frisören.

– Jag kommer att klippa mig så fort jag kan, säger Johnson, som är känd för sin blonda, bångstyriga kalufs.

I Nordirland kan mötesplatser inomhus öppna igen från och med i dag, fredag, medan Skottland väntar till den 15 juli. Wales har ännu inte satt ett datum för en liknande öppning.

Utan hänsyn taget till folkmängd är Storbritannien det europeiska land som har drabbats värst av covid-19, sett till antal bekräftat döda och smittade. Drygt 44 000 personer har avlidit i sjukdomen i Storbritannien och drygt 400 000 har konstaterats ha eller ha haft smittan.

Resenärer i tunnelbanan vid storflygplatsen Heathrow.
Resenärer i tunnelbanan vid storflygplatsen Heathrow.
Foto: Matt Dunham/AP/TT

Landskrona

Lastbil och personbil krockade i Landskrona

Landskrona
Landskrona En liten lastbil och en personbil krockade vid korsningen mellan Ringvägen och Varvsvägen i Landskrona på fredagen.

Larmet inkom 15.35, och polis och ambulans åkte till platsen.

Det uppstod inga personskador.

NÄSTA ARTIKEL