Mus-specialisten på Bergsgatan är monterad på ett ventilationsutrymme. Det består av nötbutiken Noix de Vie och restaurangen Il Topolino, som serverer ost och kex. Verket är signerat AnonyMouse. Foto: Lena Breitner
Bakom konstverket på Bergsgatan står AnonyMouse, som har tusentals följare men bara följer tre konton som alla handlar om miniatyrer.
Ett av de tre kontona som AnonyMouse följer är Stockholmskonstnären Anna Lidbergs. Hon är specialicerad på miniatyrer och tycker att Malmökonstverket är mycket välgjort.

Ett välgjort arbete, enligt miniatyrkonstnär

Malmö/Stockholm Vem har skapat en stadsmiljö i mössformat på Bergsgatan? Skånskan ringde upp miniatyrkonstnären Anna Lidberg, som säger att det inte är hon och att det är välgjort.

Sedan i onsdags är det folkvandring i Malmö till Bergsgatan. Där har någon eller några satt upp ett utsökt litet konstverk.
I en ventilationsöppning har någon monterat en miniatyr av en delikatessbutik och en restauran. Allt är gjort på mus-tema. Affären säljer nötter, och restaurangen serverar bara ost och kex. Affischer på fasaden berättar om möss, till exempel en musutställning.
Konstverket är signerat AnonyMouse.
De flesta som besöker konstverket oroas för att det inte ska bli kvar så länge. Vem som står bakom verkar inte engagera så många.
Men journalister är ju ett nyfiket släkte, så vi granskade instagramkontot AnonyMouse_mmx, som redan har flera tusen följare. Bilderna började läggas upp 17 oktober, då många miniatyrer var färdiga. Första bilden från Bergsgatan kom upp i onsdags.
AnonyMouse följer bara tre konton, och alla handlarom miniatyrer. En av dem är Anna Lidberg, konstnär bosatt i Stockholm och specialicerad på miniatyrer. Hon skrattar när vi ringer upp henne.
– Du är inte den första som tänker så, berättar hon.
Massor av människor har skickat länkar till henne och hon har märkt att AnonyMouse_mmx följer henne. Men det är inte hon, säger hon.

Har du sett bilderna? Vad tycker du om dem?
– Jag tycker de är jättefina, säger Anna Lidberg. Miniatyrer kan lätt bli klumpiga, men de här är väldigt välgjorda och underfundiga.

Vet du vem det är?
– På rak arm kan jag inte säga att det är någon jag känner, men jag vet ju inte, säger Anna Lidberg.
Själv måste hon tillbaka till ateljén. Just nu håller hon på med en radiostudio i miniformat. Det är inte helt enkelt att få till mixerbord och mikrofoner i miniformat. Arbetsverktygen är pincett och små filar.
Konstverket ska auktioneras ut till välgörande ändamål.
– Jag ska vara med i Musikhjälpen i nästa vecka, berättar hon. Jag ska krypa in i en studio i Örebro.
I onsdags fotograferade AnonyMouse_mmx sitt konstverk på Bergsgatan med orden:
”Noix and il topolino at dusk. Thank you soooo much for the new likes and followers! It means the world to us! Without spoiling too much we can tell you that we’re working on a new scene, and in 2017 you’re going to be able to see plenty more!”
Kanske blir det roligare att få se nästa konstverk än att få veta vem eller vilka som står bakom.

Dagens fråga

Kommer du att följa MFF:s bortamöte mot Wolfsburg

Loading ... Loading ...