Vem

Ett välgjort arbete, enligt miniatyrkonstnär

Mus-specialisten på Bergsgatan är monterad på ett ventilationsutrymme. Det består av nötbutiken Noix de Vie och restaurangen Il Topolino, som serverer ost och kex. Verket är signerat AnonyMouse. Foto: Lena Breitner
Artikel Vem har skapat en stadsmiljö i mössformat på Bergsgatan? Skånskan ringde upp miniatyrkonstnären Anna Lidberg, som säger att det inte är hon och att det är välgjort.

Sedan i onsdags är det folkvandring i Malmö till Bergsgatan. Där har någon eller några satt upp ett utsökt litet konstverk.

I en ventilationsöppning har någon monterat en miniatyr av en delikatessbutik och en restauran. Allt är gjort på mus-tema. Affären säljer nötter, och restaurangen serverar bara ost och kex. Affischer på fasaden berättar om möss, till exempel en musutställning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

TFF värvar från Elitettan

Sport
Söderslätt
Fotboll Irmeli Jonsson, 21-årig mittfältare från Elitettanlaget IFK Norrköping. Där har ni hårdsatsande Trelleborgs FF:s första nyförvärv inför nästa säsongs spel i division 1.

– Det ska bli väldigt spännande att fortsätta min fotbollskarriär i Trelleborgs FF. Jag vet om klubbens satsning mot högre serier och jag vill vara med på den resan, konstaterar hon på trelleborgsff.se.

– Jag hade lite problem med skador under säsongen som var men jag kommer arbeta hårt i vinter på att förbereda mig bra inför nästa säsong.

John Bauer, sportsligt ansvarig för TFF Dam:

– I Irmeli får vi en meriterad central mittfältare som är väldigt skicklig och lugn med bollen.

– Att vi får in en spelare med rutin från en högre nivå är precis vad vi behöver och jag tycker någonstans att vi med värvningen av Irmeli visar vad vi vill med kommande säsong.

Irmeli Jonsson spelade tio matcher i Elitettan under 2021 och innan tiden i Östergötland representerade hon Kvarnsvedens IK, Kopparbergs/Göteborg FC och Mariebo IK.

Totalt har det blivit nästan 70 matcher i division 1 och över 30 matcher i Elitettan för 21-åringen.

– Jag är en central mittfältare som har en bra passningsfot, tillslag och spelförståelse. Med de ambitioner klubben har tror jag verkligen att vi kommer göra en bra säsong, säger hon.

Lagfarter SkD

25-åring ny ägare till fastigheten på Källs Nöbbelöv 1798 i Teckomatorp

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av fastigheten på Källs Nöbbelöv 1798 i Teckomatorp är nu klar. Ny ägare är Viktor Fredrik Andersson, 25 år, från Kävlinge och säljare är Anders Ohlssons dödsbo. Huset har en boyta på 96 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i november 2021 och priset blev 1 200 000 kronor.

De senaste tolv månaderna har det sålts sex hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Västra Torggatan 5, som gick för 5 000 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Regeringen positiv till längre preskriptionstider

Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesminister. Arkivbild.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Avskaffa preskriptionstiden för alla brott som har livstid i straffskalan och förläng tiden för våldtäkt, rån och grov misshandel. Det föreslår en statlig utredning.
– Signalen är att lagen kan nå dig, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Preskriptionstiden ser olika ut beroende på hur grovt brottet är. Den innebär att straff inte får dömas ut om inte åtal väcks inom ett visst antal år.

I dag tog justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) emot en utredning på området. Vissa preskriptionstider, som i fall med våldtäkt mot barn, har redan slopats.

– Det här är en större generell översyn, säger utredaren och justitie­kansler Mari Heidenborg.

Utredningen föreslår förlängd preskriptionstid med upp till tio år för flera brott och även att den avskaffas där livstids fängelse finns med i straffskalan. Mord, folkmord eller terroristbrott är redan i dag undantagna. Till den listan kan bland annat grovt människorov, grov mordbrand, grovt sabotage och blåljussabotage och grovt spioneri komma att läggas.

Även medverkan och försök till dessa brott föreslås undantas från preskription.

Teknisk utveckling

Utredningen har kommit fram till att det är möjligt att höja tiden för allvarliga brott eftersom där kan polis och åklagare säkra spår. Den tekniska och forensiska utvecklingen har tagit stora kliv de senaste åren.

– Det största argumentet för att göra den här ändringen är att möjligheten att utreda brott efter lång tid har förbättras. Vi har inriktat oss på de brott där vi med fog kan anta att man med framgång kan utreda och nå en fällande dom, säger Heidenborg.

Den avskaffade preskriptionen ska också gälla retroaktivt, vilket innebär att om och när lagen träder i kraft så omfattas även brott där preskription inte gått ut.

Tiden förlängs från 15 år till 25 år för brott som är allvarliga och integritetskränkande, enligt Heidenborg. Det är brott med åtta års maxstraff, som synnerligen grov misshandel, människohandel och grov våldtäkt.

Brott med sex till åtta års maxstraff föreslås preskriberas först efter 15 år, en ökning med fem år jämfört med i dag. Där ingår brott som grov misshandel, våldtäkt och rån.

För övriga brott med lägre maxstraff behålls nuvarande preskriptionstider.

"Djupt stötande"

Utredningen föreslår också att den så kallade preskriptionen för påföljder ändras, detta efter påtryckningar från riksdagen. Den innebär nu att straff som inte har verkställts en viss tid efter dom – till exempel för att en brottsling hållit sig undan – faller bort. Här föreslås i stället att utdömda fängelsestraff aldrig ska kunna preskriberas.

I dag preskriberas cirka 100 stycken utdömda fängelsestraff per år.

– Det har jag verkligen velat göra något åt. Det är djupt stötande att man i dag kan dömas till fängelsestraff, gå under jorden, åka utomlands, hålla sig borta och sedan komma tillbaka till Sverige och då gå fri, säger Morgan Johansson.

Han välkomnar utredningen i stort.

– Signalen till gärningsmannen är att lagen kan nå dig långt in i framtiden.

Mari Heidenborg säger att man även vägt in en utveckling i samhället, straffsystemets trovärdighet och ett skifte i synen på brottsoffer i sina förslag. För ett par decennier sedan togs större hänsyn till gärningspersonen.

– Jag tror att det är samhällsutvecklingen. Tittar man 30, 40 år tillbaka var brottsoffret en ganska perifer person. Nu lägger man större vikt generellt vid brottsoffer, som har en starkare ställning i brottmålsprocessen.

Utredningen skickas nu på remiss, ett lagförslag kan läggas fram nästa år och börja gälla den 1 januari 2023.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Förslagen i korthet

I utredningen föreslås att den tid inom vilken den misstänkte ska ha häktats eller delgetts åtal för brott för att hindra preskription, ska vara:

– 25 år för brott med ett straffmaximum över åtta års fängelse, vilket innebär att preskriptionstiden för bl.a. synnerligen grov misshandel, människohandel och grov våldtäkt förlängs med 10 år,

– 15 år för brott med ett straffmaximum om högst åtta års fängelse, vilket innebär att preskriptionstiden förlängs med fem år för bl.a. grov misshandel, rån och grovt narkotikabrott, och

– 10 år för brott med ett straffmaximum om högst fem års fängelse, vilket innebär att den nuvarande preskriptionstiden behålls för vissa av de brott som i dag omfattas av denna preskriptionstid.

Preskription av fängelsestraff på livstid föreslås därför avskaffas.

Utredningen föreslår att tidsbestämda fängelsestraff inte längre ska kunna preskriberas.

Även där böter omvandlas till fängelse föreslås vidare att förvandlingsstraffet inte ska kunna preskriberas.

Källa: En översyn av den straffrättsliga regleringen om preskription SOU 2021:90

Kultur och nöje

Filmrecension: Ingen ny kultfilm

Bartolomea (Daphne Patakia) och Benedetta (Virginie Efira) hittar en ny leksak i 'Benedetta'. Pressbild.
Foto: Nonstop entertainment
Kultur och nöje
Kultur och nöje När den holländske trickstern Paul Verhoeven är i farten kan man räkna med satir, naket och chockvärde. Den här gången känns dock hans filmiska golgatavandring som en trött omväg för explicit girl-on-girl-action.

Kanske kommer det att i framtiden sitta någon seriös cineast och omvärdera "Benedetta". Detta har ju skett med Verhoevens lättklädda kalkon "Showgirls". Den sågades strax ovanför sina höga stilettklackar vid premiären, för att på senare tid ha upphöjts till kultfilm.

Men än så länge är den här historien om en nunna under 1600-talet – som först ses som en visionär för att sedan anklagas för fejkade mirakel och homosexualitet – ett kletigt voyeuristiskt spektakel. Och inte på ett bra sätt, även om det börjar lite festligt.

Benedetta (Virginie Efira) växer upp i ett franskt kloster och är en hängiven nunna. Som vuxen ser hon "sin make" Jesus i olika syner, som ofta går ut på att hon blir penetrerad av pilar eller upptäcker ormar under klänningen.

En dag dyker det misshandlade incestoffret Bartolomea (Daphne Patakia) upp och söker skydd. Hennes närvaro får Benedetta ur balans, inte minst eftersom Bartolomea fem minuter efter ankomst tar oblygt initiativ till hett sex med Benedetta. Hon kommer också på denna films verkliga show-stopper: hon täljer en dildo av en Jungfru Maria-figurin.

Är det provocerande? Möjligen för påven.

Men det är ju intressant att 83-årige Verhoeven ("Basic instinct", "Elle") tar chansen att exponera nakna kvinnokroppar som är tidsenligt slappa, håriga, smutsiga och ändå får njuta rikligt på egna villkor där i klostret. Äsch, skoja.

Det blir precis lika genant smetigt att se de släta och välsminkade Benedetta och Bartolomea ha sex som det blev i "Blå är den varmaste färgen", där den manliga blicken hade fluktfest.

Men någonting vill väl Verhoeven berätta? Eftersom han ändå gjort sig besväret att anlita Charlotte Rampling och dessutom blinkar så ihärdigt till publiken att man utgår från att det också finns något slags story här? Lite satir kanske?

Tja. Det fanns alltså maktspel och dubbelmoral hos kyrkans män och kvinnor under 1600-talet. Och folk drogs lätt med i fejkade nyheter. Ser man på.

Miranda Sigander/TT

Abbedissan (Charlotte Rampling) och nunnorna Benedetta och Bartolomea i 'Benedetta'. Pressbild.
Abbedissan (Charlotte Rampling) och nunnorna Benedetta och Bartolomea i "Benedetta". Pressbild.
Foto: Nonstop entertainment

FAKTA

Fakta: Benedetta

Genre: Erotiskt drama

Premiär: 3 december 2021

I rollerna: Virginie Efira, Charlotte Rampling, Lambert Wilson med flera

Regi: Paul Verhoeven

Speltid: 2 timmar 11 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + +

Svedala

Ny infart ska få farlig kö på Ågatan att försvinna

Via den nya infartsvägen från Ågatan, syns som ett C till vänster i bild, ska nu köande bilar slussas in på området för att inte utgöra en trafikfara för passerande bilister.
Foto: SYSAV
Svedala
SVEDALA Efter år av klagomål och incidenter längs Ågatan har Svedala kommun byggt om infarten till återvinningscentralen med förhoppning om att minska köbildning.
På onsdagen invigdes och öppnades den nya tillfartsvägen.

Fler invånare i Svedala har genererat ett hela tiden stegrat antal besökare som nyttjar Svedala återvinningscentral, de senaste fem åren i snitt drygt 86 000 besökare. Det tillsammans med att Ågatan i samhällets södra utkant också blivit mer av en genomfartsled till butiker, verksamheter och nya bostadsområden har samtidigt ökat på trafikflödet. Inte minst under coronapandemin har Svedala precis som övriga 14 anläggningar i SYSAVs område i södra Skåne märkt av detta.

Sammantaget har detta resulterat i stundtals långa och direkt trafikfarliga bilköer ut på och längs med Ågatan där stora delar av det ena körfältet blockerats. Fram till nu har endast två fordon fått plats att vänta vid bommen för att släppas in på området.

Per-Olof Lindgren (L) tekniska nämndens ordförande fick i snöblötan klippa bandet till den nya infarten till återvinnigsstationen i Svedala.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

– Det har under framför allt högsäsong varit kö vilket har upplevts som en trafikfara. Särskilt när man införde förbud att svänga vänster när man kommer från Ica-hållet har det varit mycket incidenter, berättar Ulf Lindeblad, områdeschef för SYSAV, som nu hoppas på att den c-formade nya infartsvägen ska lösa situationen.

Invigningsöppnande firades med glögg

Under hösten har Svedala kommun och SYSAV tillsammans haft fokus på problematiken. I ymnig blötsnö invigningsfikade företrädare för de båda parterna öppnandet av den nya infartsvägen som byggts som lösning på problemet.

Mathias Lindsjö, avdelningschef SYSAV tillsammans med Ulf Lindebland, områdeschef för återvinningscentralen i Svedala men även Höllviken.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Det bistra vädret till trots fick Per Olof Lindgren (L), ordförande i tekniska nämnden, uppdraget att klippa bandet till infarten som ett par timmar senare öppnades för allmänheten.

– Inte minst ur trafiksäkerhetssynpunkt är det här bra att vi nu kunnat få på plats, säger Per-Olof Lindgren.

I flera år har köerna in till återvinningscentralen blockerat ett körfält med incidenter till följd. Här en dag i våras när Skånskan var på plats.
Foto: Mattis Vindelman

Är den nya infarten lösningen på de problem som finns?

– Jag hoppas det röjer undan en del, men hur det kommer att se ut vet vi först till våren när det är högsäsong här, menar Ulf Lindeblad.

Han liksom kollegorna på återvinningscentralerna har som en del av sin arbetsdag kundernas ibland hotfulla attityd till att tillrätta visas och till exempel guidas till andra, korrekta, fack att slänga avfallet på.

– Jag förstår faktiskt inte hur man kan bli så arg så att man till och med dödshotar en person som bara gör sitt jobb, säger han.

Henrik Corneliussen, andre vice ordförande i tekniska nämnd, ordförande Per-Olof Lindgren (L), Ulf Lindebland, SYSAV områdeschef samt avdelningschef Mathias Lindsjö och Annci Svensson, servicechef Svedala kommun, var på plats när den nya infarten till Svedalas återvinningscentral öppnades.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Många som besöker återvinningen är enligt Ulf Lindeblad dessutom väldigt stressade och tycker att allt ska gå så extremt fort.

Legitimation vid bom för två år sedan

I december 2019 installerades i Svedala liksom på övriga anläggningar ett inpasseringssystem med en bom där besökaren måste legitimera sig för att komma in. Anledningen var att få bukt med återkommande stölder och våld mot personal.

– Nu har vi hundar som vaktar återvinningen nattetid vilket i princip minskat stölderna helt.

Den nya infarten har nu flyttats cirka 50 meter längs med Ågatan och bilarna leds om på en väg inne på området. Besökare uppmanas att följa skyltning på plats.

Invigningsfikan blev en hastig tillställning när snö och kyla gjorde sin entré på onsdagen.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

FAKTA

86 000 besökare varje år

Under de senaste fem åren har Svedala återvinningscentral i genomsnitt haft drygt 86 000 besök per år.

2020 lämnade Svedalaborna 8 008 ton till återvinningscentraler.

Vanligast förekommande fraktioner var ca 2 300 ton inert material som till exempel betong, asfalt, tegel och schaktmassor.

1 600 ton trädgårdsavfall.

1 300 ton brännbart avfall.

1 200 ton trä.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Spincasino.se

Sverige agerar annorlunda än omvärlden i corona-tider!

Spincasino.se Många delar av världen står och gapar över hur få åtgärder vi i Sverige har gjort i jämförelse med omvärlden när det kommer till covid-19 pandemin. Många länder har undrat om Sverige är ute efter att göra sig av med sina egna invånare och att vi kan klassas som ansvarslösa. Trots detta så fortsätter vi svenskar att ta det relativt lugnt och de allra flesta tycker inte att det är kul och vill helst att allt ska bli som vanligt, men alla hjälps åt och gör det bästa av situationen.

Svenskarna tycks lita på sina medmänniskor

Vad beror lugnet vi bär på egentligen, när resten av jorden skakar av rädsla? En teori kan vara att vi i Sverige är väldigt solidariska och hjälps åt när det gäller och har tillit till varandra. Vi har dessutom levt väldigt bra så alla generationer som lever idag har varit fria från krig och fattigdom. Länder som har misär nära i sina minnen tenderar att reagera starkare i krissituationer, vilket inte alls är konstigt.

Vi svenskar litar på att de som är sjuka håller sig hemma och gör även detsamma själva om vi har symptom. Vi hjälper våra familjemedlemmar att handla om de är sjuka och luft-kramas från 2 meters avstånd för att inte råka smitta varandra även då vi inte ens har symtom själva, bara för att vi vill skydda våra älskade familjemedlemmar i riskgrupperna. Vissa tanter sitter i dörröppningarna i hyreshusen och stickar tillsammans. Mormödrar skickar brev till sina barnbarn som barnen får svara på i väntan på att snart återförenas igen. Det är något väldigt älskvärt över vår tillit till varandra och vår tro på att “allting ordnar sig alltid” är stark även i svårare tider!

Saker att göra under karantän:

1. Lär dig något nytt - Varför inte använda tiden till något vettigt och googla eller youtuba jordens historia eller deep-diva i något som du vill lära dig mer om som t.ex matlagning, odling, pyramiderna i Egypten, kvantfysik - ja bara fantasin sätter gränser.

2. Spela spel - Varför inte ta fram gamla sällskapsspel eller spelen du spelade när du var liten? Kanske har du ett super Nintendo som ligger och skräpar och är laddad för lite Mario? Eller spela något från datorn eller satsa på att snurra några spins online.

3. Meditera - stäng av ljuden och låt ditt sinne vila, sätt dig ner, gärna i soluppgången och lyssna på ljudet från naturen. Kanske kan du höra fåglarna kvittra, en bäck som porlar. Sätt dig i stillheten och var mottaglig en stund och låt dig själv slappna av i både knopp och kropp.

4. Skaffa en ny hobby - Släpp Netflix för en stund, varför inte skaffa en ny hobby där du kan uttrycka dig? Det kan vara allt från sång, dans, konst, matlagning, sy, skapa smycken etc. Att skapa gör oss lyckliga!

5. Plantera blommor - Det är äntligen vår och det är dags att förodla alla grönsaker och örter inför sommaren. Eller varför inte plantera om och ta sticklingar på redan existerande växter i hemmet? Att sätta händerna i jord har vetenskapligt visat sig vara lugnande och helande för oss - vad väntar du på? Back to nature!

Malmö

Smitta stänger delar av Bergaskolan

Malmö
MALMÖ Coronasmitta bland eleverna i Bergaskolans förskoleklasser gör att alla 50 eleverna måste vara hemma till och med måndag.

Beslutet om att övergå till fjärr- eller distansundervisning har tagits av grundskolenämnden och gäller från onsdagen klockan 11 till och med fredagen. På måndag är eleverna i de två förskoleklasserna välkomna till skolan och fritids igen.

– Vi har åtta konstaterade fall av corona och flera som är hemma för testning. Vi befarar att smittan kommer att öka och blev därför tvungna till den här åtgärden, kommenterar Bergaskolans biträdande rektor Peter Abramo.

– Elever i förskoleklass har inga datorer och har fått material med sig hem. De som behöver kan komma och hämta mer och all överlämning sker då utomhus. Det finns också möjlighet att få stöttning via telefon.

Beslut om distansundervisning för förskoleklasser måste tas av grundskolenämnden.

– Så fort vi fick veta att beslutet var taget började personalen ringa runt till vårdnadshavarna som fick komma och hämta eleverna.

Utrikes

USA påstås ha bevis för ryska anfallsplaner

USA:s utrikesminister Antony Blinken på Natomöte i Riga.
Foto: Roman Koksarov/Pool via AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s utrikesminister säger sig ha "bevis" på att Ryssland har planer på aggressiva insatser mot Ukraina.
Utspelet gjordes under militäralliansen Natos utrikesministermöte i Riga i Lettland.

Ordkriget mellan Ryssland och Nato har intensifierats under Natomötet i Riga som pågick två dagar. Mötet avslutades på onsdagen, men många av representanterna fortsätter till Sverige för möte med Europeiska samarbets- och säkerhetsorganisationen OSSE utanför Stockholm på torsdagen.

Ekonomiska hot

På en bressbriefing i samband med Natomötet sade USA:s utrikesminister Antony Blinken att man har uppgifter om Rysslands planer:

– Vi är djupt oroade över bevis som visar att Ryssland har utformat planer på betydande aggressiva rörelser mot Ukraina, planer som inkluderar försök att destabilisera Ukraina inifrån, samt planer på stora militära insatser.

– Vi är tydliga gentemot Kreml. Vi kommer att svara med bestämdhet, vilket inkluderar en rad ekonomiska åtgärder (riktade mot Ryssland) som vi tidigare undvikit att utnyttja, skriver AFP.

Krav från Kreml

Från Moskva kom lika intensiva utspel.

Rysslands president Vladimir Putin kräver garantier om att Nato inte expanderar vidare österut, och att militäralliansen inte placerar vapen nära den ryska gränsen, skriver AP.

Putin vill också ha detaljerade samtal med västländer om Natos förhållningssätt visavi Ryssland. I uttalandet säger Putin att Moskva kan behöva "juridiska garantier för landets säkerhet".

Men Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba upprepade vid Natomötet den ukrainska hållningen att Ryssland inte kan stoppa närmare kontakter mellan Nato och Ukraina:

– -Ryssland . . . har ingen talan i sådana diskussioner", sade Kuleba på ett möte med pressen.

Utrikesminister Kuleba hävdar under Natomötet att Ryssland har samlat 115 000 soldater nära den ukrainska gränsen, bland annat på den annekterade Krimhalvön och i de två regioner i öst som är ockuperade av proryska separatister.

Grim Berglund/TT

Utrikes

Flera döda i krock till havs i Karibien

Utrikes
Utrikes

Flera personer har omkommit efter en kollision till havs i Karibien.

En polisbåt från Turks- och Caicosöarna krockade med en båt där ett okänt antal, men åtminstone tiotals, migranter fanns ombord.

Minst 64 migranter har undsatts ur havet, enligt myndigheterna i det brittiska öriket. I en sökinsats har man hittills hittat sju döda personer.

– Vi hoppades på det bästa. Vi hanterar nu dessvärre en tragedi, säger polischefen Kendall Grant.

Turks- och Caicosöarna är ett brittiskt territorium som ligger mitt i en vanlig människosmugglingsrutt mellan Haiti och Bahamas.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL