Uppmanade pojke lära sig svenska – varnas

MELLANSKÅNE – Är det inte bättre att du lär dig svenska istället för att sitta uppe och sörja på nätterna?
De orden, sagda lite på skoj till en tonårspojke som följt en muslimsk sorgerit och nu såg lite trött ut, gjorde att bibliotekarien i en Mellanskånsk kommun varnades och hotades med avsked om det hela upprepades.

Kommunen anser att bibliotekariens uppmaning till den unge mannen ”strider mot kommunens värdegrund där alla ska känna sig välkomna och inte ifrågasatta”.
Bibliotekarien angavs omedelbart till sina chefer av en kollega, när denne fick höra den värdegrundsstridiga formuleringen.
– Jag tycker inte alls att varningen är okej, säger bibliotekarien, som har tagit den och avskedshotet från kommunen mycket hårt.

Han vill inte ställa upp alls i en artikel och berätta om detta utan bara fortsätta arbeta och glömma det.
Bibliotekarien är ansvarig får mångfaldhetsfrågor och för mångspråkslitteratur, han driver språkcafeet och ordnar folk som kan hålla i sagostunder på många olika språk. Han har hjälpt många kommuninvånare under sina år och fått mycket uppskattning – i alla fall av deltagarna.
På en av de många språkcafeer för ungdomar som biblioteket ordnar var en av deltagarna, en tonåring, trött.
– Min kollega hade frågat varför han var trött och han svarade då att han hade varit på en ceremoni. Han kan inte svenska så bra utan förklarade på sitt språk att han sörjt i Muharram, berättar bibliotekarien för Skånska Dagbladet.

Det handlar om Aashura, en muslimsk högtid som en del troende firar till påminnelse av martyren Husayns, profeten Muhammeds barnbarn, död.
I en del muslimska länder slår deltagarna sig med kedjor och knivar tills de blöder. I Norden demonstrerar man på gatorna i de större städerna. Men bibliotekarien tror inte att den aktuella familjen hållit på med det även om pojken var trött efter att ha varit uppe länge.
– Jag sade till honom lite på skoj: Är det inte bättre att du kommer hit och lär dig läsa svenska så att du kan utbilda dig. Så att du kan hjälpa ditt land som är i nöd? säger bibliotekarien.
Han googlade också på Muharram och då kom det bland sökresultaten fram en bild på telefonen från en rit där de sörjande piskade sig med kedjor som de satt klasar med små knivar på ytterst.
– Jag visade den för min kollega.
Sedan vet han egentligen inte vad som hände.
– Jag fick inga reaktioner av pojken eller de från hans familj som också var här. Men min kollega angav mig till sin chef. På måndagen när jag kom till jobbet blev jag konfronterad.

Han fick en skriftlig varning. I den står att det kan bli avsked vid upprepning.Bibliotekarien tror ändå att familjen och pojken tycker om honom.
– Jag känner dem allihopa mycket väl sedan några år. Killen är här varje dag och jag försöker vägleda honom med språket. Jag ger honom tips om allt möjligt.
Han tycker dessutom att han agerade helt enligt bibliotekslagen med sin uppmaning. I den sägs att folkbiblioteken ska ägna särskilt uppmärksamhet åt barn och ungdomar för att främja deras språkutveckling och stimulera till läsning.

Förvaltningschefen som delat ut varningen och avskedshotet vill inte närmare gå in på händelsen.
– Vi har rett ut detta inom förvaltningen. Vi vill att det ska fortsätta vara en verksamhet där alla kan känna sig välkomna och inte ifrågasatta. Vi har lagt upp en plan framåt tillsammans med den anställde med uppföljningar som ska förebygga att detta händer igen, säger förvaltningschefen.

Men vad är det den anställde har gjort?
– Det är vad vi skriver. Det har varit ett olämpligt bemötande som vi vill markera mot.
I den skriftliga varningen understryker förvaltningschefen att det i arbetstagarens skyldigheter ingår ”att uppträda professionellt utifrån gällande regler och värdegrunden som gäller i ett anställningsförhållande.”

Dagens fråga

Lyssnar du på Sommarpratarna i P1?

  • Nej (82%, 318 Röster)
  • Ja (18%, 70 Röster)

Antal röster: 388

Loading ... Loading ...