– Fråga inte bara tonåringarna hur det har varit i skolan, utan också hur de har haft det på nätet. Det är oerhört viktigt för de lever mycket på Internet, säger Louise Wester, som benämner sig själv ritande kommunikatör. FOTO: Joakim Stierna
Ordens betydelse förändras över tid.
Tonårslexikon

Ny nyckel till att förstå tonåringar

LUND Du är så bae. Är du helt bränd eller? FML. Det blir snart helt cakey!
Inte många vuxna förstår det språk tonåringar använder i dag, och den värld de lever i.
Louise Wester och Johanna Szenmenkar försöker överbrygga detta gap med sin efterlängtade uppföljare till det första tonårslexikonet som gavs ut 2013.

– Vi vuxna pratar ofta om det negativa med tonårskulturen, men jag vill slå ett slag för den andra sidan. Det finns hur mycket som helst som är roligt och spännande, säger Louise Wester.

Om man som vuxen tar sig tid att verkligen lyssna på tonåringarna utan att förfäras eller döma (och lovar att inte själv börja använda orden eller uttrycken), öppnar de sig plötsligt, berättar och förklarar.
– Jag tror att okunskap från vår sida är det som leder till irritation och skapar helt onödiga konflikter, fortsätter Louise Wester.
Samtidigt ger det de unga självförtroende att få dela med sig. De blir plötsligt de som vet någonting, som har något intressant att komma med, om man som vuxen bara ger dem chansen.

Det första tonårslexikonet togs fram med hjälp av eleverna i en nia på Östra Tornskolan. När den var färdig stängde Louise Wester och hennes medarbetare projektet. Utgåvan på 2 500 exemplar sålde slut på nolltid.
– Men sedan dess är det så många som har frågat efter lexikonet. Det finns ett stort behov av det, säger Louise Wester.
Denna gången tog hon och Johanna Szenmenkar ett lite större grepp. Tre klasser – en i Nacka, en i Kungsbacka och en i Lund, allt för att fånga upp mer lokala ord, uttryck och fenomen, involverades. Ungdomarna har fått vara bollplank, idésprutor och korrekturläsare. Det färdiga lexikonet, innehållande 600 ord, har tryckts i 5 000 exemplar. Det finns att köpa i bokhandeln både på stan och på nätet.
Louise Wester berättar att tonårsspråket har förändrats en hel del sedan 2013.
– Det går inte i rasande tempo. Mycket sätter sig och fortsätter, men det kommer hela tiden nya fenomen, speciellt på nätet. Vissa andra saker har försvunnit eller används inte så mycket.

Ibland har hon varit helt oförstående för vad de unga berättat för henne. Vissa uttryck bygger på att man vet hur olika nätfenomen, som Snapchat eller Pokémon go, fungerar.
Andra gånger kan det vara de unga som inte förstår äldre ord och uttryck. Louise Wester berättar hur undrande hennes son var när hon sa ”sjön suger” under en segeltur.
Det första lexikonet var ett helt ideellt projekt. Överskottet gick till Kvinnojouren. Nyutgåvan är kommersiell, men Louise Wester uppger att den inte har skrivits för intäkterna, utan för att bidra med någonting.

– Det är en rolig bok, med mycket humor och värme. Det finns också en djupare mening med den – att skapa en brygga mellan vuxna och ungdomar, att förstå hur deras system fungerar.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Brukar du jobba på helgerna?

Loading ... Loading ...