Markområdet ligger nära Bara på båda sidor av Malmövägen. Bilden är tagen vid Baragården.

Ängagården köpte mera mark i Bara

BARA Nu är den stora markförsäljningen i de nordöstra delarna av Bara klar. Nya ägare av det 240 hektar stora området blir bröderna Patrik och Niklas Ingvarsson.
Svedala kommun var intresserad av marken som ett utbyggnadsalternativ för Bara men vann inte anbudsgivningen.

De nya ägarna planerar inga omedelbara förändringar av området som till stor del består av jordbruksmark.
– I dagsläget har vi inga direkta planer för att förändra någonting. Men det är positivt att komma tätortsnära och vi är givetvis öppna för diskussioner om det skulle komma upp några, kommenterar Niklas Ingvarsson.
Bröderna driver Ängagården lantbruk. Gården har 350 Holsteinkor och bedriver förutom mjölkproduktion även odling av både spannmål och oljeväxter. Köpet blev klart för en vecka sedan men själva tillträdesdagen är inte förrän i mars nästa år. Säljare är Amelie von Leithner som är dotter till Christina von Leithner som tidigare bodde på Torups slott.

Markområdet sträcker sig på båda sidor av Malmövägen i Bara. Det gränsar till både PGA-golfbanan och Torups rekreationsområde. På andra sidan sträcker det sig upp mot Bara kyrkby och Baragården.
Patrik och Niklas Ingvarsson tog över driften av Ängagården för drygt tio år sedan. Tidigare har deras far och farbror haft hand om driften.
– Vår främsta tanke är att fortsätta odla på marken. Vi fortsätter med vår produktion som tidigare.
– För oss är det praktiskt eftersom delar av marken gränsar till mark som vi redan äger. Men det är klart att det är ett attraktivt läge eftersom det ligger så nära samhället Bara.
Som nämnts finns det inga konkreta planer på att göra några förändringar i dag.
Det var Skånegårdar AB som hade hand om försäljningen och det fanns möjlighet att lämna anbud på både hela och delar av markområdet.

– Vi hade många anbudsgivare eftersom flera lämnade anbud på en del av området. Jag kommer inte exakt ihåg hur många som lämnade anbud totalt berättar Lars Skoog som är registrerad fastighetsmäklare på Skånegårdar och som haft hand om försäljningen.
– För säljaren är det givetvis smidigt med en köpare. Köparen hade också ett mycket bra upplägg som även tilltalade säljaren.
Taxeringsvärdet ligger på cirka 40 miljoner kronor. Taxeringsvärdet sätts till 75 procent av det uppskattade markvärdet så det rör sig om en affär i mångmiljonklassen. De nya ägarna vill inte berätta vad försäljningspriset blev.
Som nämnts var även Svedala kommun med och lämnade anbud. Kommunstyrelsen tog beslut om att vara med i anbudsgivningen eftersom marken ligger strategiskt bra till. Kommunens markreserv i Bara är snart slut och markområdet skulle kunna lämpa sig för både bostäder och rekreation, ansåg Svedala kommun som dock fick se sig besegrad i anbudsgivningen.

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×