Kultur

Humorshow som vill testa gränserna

Annika Kofoed, Susanne Karlsson, Evamaria Björk och Cecilia Lindqvist står på scenen i den nyskrivna humorshowen På gränsen som får premiär på Intiman i Malmö i kväll. Foto: Emmalisa Pauly
Artikel Kultur och Nöje Anna Pettersson har tidigare satt upp Tjechovs Måsen och Molières Misantropen på Malmö Stadsteater. Nu är hon tillbaka med humorshowen På gränsen.– Reaktionen vi fått är att vi skapar nya genrer, och det är spännande, säger hon inför kvällens premiär.

På gränsen är ett samarbete mellan Malmö Stadsteater och Helsingborgs stadsteater. På scenen står två skådespelerskor från respektive scen – Susanne Karlsson och Cecilia Lindqvist från Malmö och Annika Kofoed och Evamaria Björk från Helsingborg. Kvartetten har handplockats av regissören och manusförfattaren Anna Pettersson.

– Jag föreslog dem utifrån att jag visste att de är komedienner alla fyra. Tanken är att göra en föreställning utifrån deras möjligheter att skapa humor, hela idén utgår från dem. De är drivna och skickliga skådespelerskor och det är verkligen ett privilegium att arbeta med dem, säger Anna Pettersson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Polen hoppas få USA-soldater från Tyskland

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki, i mitten, hoppas att Polen ska få ta över en del av de amerikanska soldater som väntas bli flyttade från Tyskland.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki, i mitten, hoppas att Polen ska få ta över en del av de amerikanska soldater som väntas bli flyttade från Tyskland.
Fotograf: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki säger att han hoppas att de amerikanska soldater som väntas försvinna från Tyskland när trupperna där ska minskas ska flyttas till Polen.

USA:s president Donald Trump ska i fredags ha gett Pentagon i uppdrag att dra ner på USA:s militära närvaro i den europeiska stormakten från nuvarande drygt 30 000 soldater till strax under 10 000. Beslutet ska inte ha något att göra med spänningar mellan Trump och hans tyska motsvarighet, Angela Merkel.

– Jag hoppas verkligen, som ett resultat av alla samtal vi fört, att delar av de styrkor som är stationerade i Tyskland och som flyttas därifrån av USA kan komma till Polen i stället, sade premiärminister Morawiecki till den polska radiostationen RMF24.

– Men det är upp till USA, fortsatte han.

Utrikes

26 döda i massaker i centrala Mali

Fredagens attack inträffade i byn Binedama i den centrala regionen Mopti.
Utrikes
Utrikes

I den senaste våldsvågen i det västafrikanska landet Mali har 26 människor mördats i en attack mot en by i Moptiregionen i centrala delarna av landet. De döda tillhör herdefolket Fulani. Attacken ska ha skett i fredags.

För bara några veckor sedan skedde en annan attack mot byar i området, där 12 människor ska ha dödats av män som kom på motorcyklar. Dödstalet i byarna bekräftas av FN-anställda i området. Vid det tillfället ska i stället förövarna ha varit från herdefolket Fulani.

Mali är ett land som på senare år skakats av mycket våld. Sedan militärkuppen 2012 pågår en utdragen konflikt mellan tuaregiska separatister och islamistiska terrorister som krävt tusentals människors liv och tvingat hundratusentals på flykt.

Trots ekonomiska reformer har Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder.

Skurup

En till sjukhus efter krock norr om Skurup

Skurup
Skurup Två personbilar kolliderade i korsningen mellan länsväg 102 och 784 strax norr om Skurup strax efter lunch på lördagen. En av de inblandade har färdats till sjukhus.

SOS Alarm fick in samtal om olyckan vid 13-tiden och räddningstjänst, polis och ambulans budades till platsen. Där ska två personbilar ha kolliderat.

En av personerna som varit inblandade i krocken färdades senare till sjukhus för kontroll av sina skador. Skadeläget är okänt.

Båda fordonen behöver bärgas från platsen.

Utrikes

Enorma folkmassor samlas – trots smittrisk

Människor samlas vid Parlament Square i London trots myndigheterna uppmaning att undvika folksamlingar på grund av risken att bli smittade av coronaviruset.
Människor samlas vid Parlament Square i London trots myndigheterna uppmaning att undvika folksamlingar på grund av risken att bli smittade av coronaviruset.
Fotograf: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes Runt om i världen – i länder från Mexiko till Sydkorea – går människor ut på gatorna i solidaritet med USA:s svarta befolkning. Men demonstrationerna går stick i stäv med myndigheternas varningar om att undvika folksamlingar för inte coronasmittan ska spridas.

Tusentals människor samlade på lördagseftermiddagen i centrala London för att delta i en Black lives matters-demonstration. Tv-bilder visar människor som står tätt invid varandra, trots tidigare uppmaningar från den brittiske hälsoministern Matt Hancock att undvika stora folksamlingar på grund av risken för att smittas av coronaviruset.

– Att samlas är inte bara olagligt det är också, vilket kanske är mer viktigt, ett sätt att utsätta sig själv och sin familj och andra människor för onödiga risker, säger chefen för Londonpolisen Cressida Dick, rapporterar BBC.

Nätdemonstrationer

I Australien samlades på lördagen tusentals människor med plakat och iklädda masker till stöd för Black lives matter-rörelsen och protesterna i USA mot polisvåld och rasism. I Brisbane, på Australiens östkust, ska 10 000 personer ha deltagit i protesterna, rapporterar den australiska tv-kanalen ABC News.

I Thailand gör pandemireglerna att protesterna sker på nätet, där aktivister ber människor att filma och ta bilder av sig själva iklädda – liksom i USA – svarta masker, med knytnäven höjd och utrustade med plakat där de förklarar varför de ställer sig bakom Black lives matter-rörelsen. De thailändska nätdemonstranterna kommer också att hålla en tystnad på 8 minuter och 46 sekunder – så länge som en vit polisman tryckte ner den svarte obeväpnade George Floyd mot marken med sitt knä mot hans nacke.

46-årige Floyds död var det som utlöste de senaste elva dagarnas omfattande proteströrelse i USA.

"Finns rasism i Japan"

Men runt om i världen börjar nu också det som startat i USA att omformas till protester med lokal anknytning. I Australien lyfter demonstranterna till exempel frågan om polisens behandling av landets ursprungsbefolkning och fallet med David Dungay, en aboriginsk man som dog efter att ha blivit fasthållen av fängelsevakter.

I Tokyo gäller protesterna ett fall där en kurdisk man ska ha stoppats i sin bil av polis, tvingats till marken och lämnats där skadad.

– Jag vill peka på att det finns rasism i Japan, säger den 17-åriga studenten och demonstranten Wakaba till nyhetsbyrån Reuters.

Hon demonstrerar tillsammans med sin kompis Moe, båda iklädda skoluniformer. De bär en skylt med texten "Om du inte är arg, då bryr du dig inte". Demonstrationståget ropar "Ingen rättvisa, ingen fred, ingen rasistisk polis".

Kräver rättvisa

I centrala Mexico City har banker och ambassader vandaliserats av demonstranter i en protest mot polisens våld mot en man som sedermera dog i arresten. Rörelsen kräver att myndigheterna ska ställa de ansvariga poliserna inför rätta. Tre poliser har nu gripits misstänkta för att ha orsakat dödsfallet.

I Brasilien handlar demonstrationerna också om ett dödsfall som fått stor uppmärksamhet: en svart 5-årig pojke vars mamma, som jobbar som hemhjälp, lämnat honom hos sin vita arbetsgivare medan hon skulle rasta familjens hund. Pojken föll då från nionde våningen. Brasiliansk tv har visat filmklipp från övervakningskameror där den kvinna mamman arbetar för skickar pojken ensam med hissen högt upp i huset. I Recife, staden där det hela hände, demonstrerar människor med plakat med budskapet "vidas negras importam", portugisiska för "black lives matter", rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Protester under samma paroll har även hållits på andra platser i Brasilien. De riktar sig även mot att tusentals människor, varav många svarta, varje år dödas i landet i samband med polisingripanden.

På lördagskvällen lokal tid hade protesterna också spridit sig till Sydkoreas huvudstad Seoul, där arrangörerna förväntade sig många hundra deltagare, trots coronarestriktioner.

Moa Kärnstrand/TT

I Tokyo är den polisvåld mot en kurdisk man som fått människor att ge sig ut på gatorna.
I Tokyo är den polisvåld mot en kurdisk man som fått människor att ge sig ut på gatorna.
Fotograf: AP/TT
Tusentals demonstranter samlades i Sydney på lördagen.
Tusentals demonstranter samlades i Sydney på lördagen.
Fotograf: Rick Rycroft/AP/TT
Demonstranter i Sao Goncalo i Brasilien. Protesterna i landet fick fart efter att en 5-årig svart pojke dött, vilket lyfte frågan om svartas rättigheter och möjligheter.
Demonstranter i Sao Goncalo i Brasilien. Protesterna i landet fick fart efter att en 5-årig svart pojke dött, vilket lyfte frågan om svartas rättigheter och möjligheter.
Fotograf: Silvia Izquierdo/AP/TT
I Sydney protesterade människor på lördagen till stöd för rörelsen i USA, men också mot polisbrutalitet mot den inhemska ursprungsbefolkningen. David Dungay var en aboriginsk man som dog efter att ha blivit fasthållen av fängelsevakter. Han ska, liksom George Floyd, ha ropat 'Jag kan inte andas'.
I Sydney protesterade människor på lördagen till stöd för rörelsen i USA, men också mot polisbrutalitet mot den inhemska ursprungsbefolkningen. David Dungay var en aboriginsk man som dog efter att ha blivit fasthållen av fängelsevakter. Han ska, liksom George Floyd, ha ropat "Jag kan inte andas".
Fotograf: Susanna Persson Öste/TT

FAKTA

Fakta: Black Lives Matter-rörelsen

I februari 2012 dödas den svarte 17-åringen Trayvon Martin i Sanford i Florida. Den frivillige områdesvakten George Zimmerman hade tidigare larmat polisen för att rapportera om en "skum person" som rörde sig i området. Några minuter senare hörde grannarna pistolskott. Trayvon Martin var obeväpnad.

Dödsskjutningen tände ett nationellt ursinne, som förstärktes ytterligare när George Zimmerman friades från anklagelserna om mord. Stora demonstrationer hölls på många platser i USA. På sociala medier började en hashtag florera, #blacklivesmatter, ungefär "svarta liv spelar roll". Sedan dess har initiativet vuxit och blivit en global, decentraliserad opinionsrörelse.

Dödsskjutningen av Trayvon Martin har följts av flera uppmärksammade fall där poliser har använt dödligt våld mot obeväpnade svarta personer. Ändå döms få poliser för brott. Enligt Black Lives Matter-rörelsen handlar det om ett system rotat i rasism, och att anställda inom polisväsendet skyddar varandra.

Runt 1 000 människor dödas av polisen varje år i USA, visar forskning från Bowling Green State-universitetet.

Sport

Tre tunga poäng för Wahlqvists Dresden

Linus Wahlqvist och hans Dynamo Dresden tog tre viktiga poäng i andra bundesliga. Arkivbild.
Linus Wahlqvist och hans Dynamo Dresden tog tre viktiga poäng i andra bundesliga. Arkivbild.
Fotograf: Suvad Mrkonjic/TT
Sport
Sport

Tre blytunga poäng var vad som behövdes i kampen för att hänga kvar – och tre blytunga poäng blev det. Dynamo Dresden slog bottenkollegan Wehen Wiesbaden borta i andra bundesliga med 3–2 och är nu bara en poäng bakom, men med två matcher färre spelade.

Högerbacken Linus Wahlqvist spelade hela matchen för jumbon Dresden.

Arminia Bielefeld toppar tabellen, med sex poängs försprång till tvåan Stuttgart. Klubben har inte förlorat sedan återstarten, men kan inte ha varit nöjt med 1–1 hemma mot Nürnberg, som kämpar i botten av serien. Joakim Nilsson spelade 90 minuter som mittback i Bielefeld medan anfallaren Mikael Ishak klev av efter 70 minuters spel för Nürnberg.

Målvakten Oscar Linnér satt hela matchen på Bielefelds bänk.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Rolfö målskytt i Wolfsburgs nya kross

Fridolina Rolfö blev målskytt i Wolfsburgs 5–1-seger mot Frankfurt. Arkivbild.
Fridolina Rolfö blev målskytt i Wolfsburgs 5–1-seger mot Frankfurt. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport

Fridolina Rolfö var på nytt delaktig i en storseger med hennes Wolfsburg. Den svenska landslagsstjärnan stod för Wolfsburgs andra mål i hemmamötet med Frankfurt, som slutade med en 5–1-kross mot tabellfyran.

Wolfsburg tog ledningen redan i den femte minuten genom Alexandra Popp, innan Rolfö utökade i den 37:e minuten. Hon stod i förra veckan för dubbla assist när den tyska ligan startade om och Wolfsburg slog Köln med 4–0.

Wolfsburg toppar tabellen på 52 poäng, 11 poäng före Bayern München som dock har spelat en match mindre.

Sport

H65:s tränare Ola Månsson i Fokus

Ola Månsson är först ut i nya ”Fokus”.
Sport
Handboll I den nya intervjuserien ”Fokus” på Youtube diskuterar H65:s spelare och tränare den kommande säsongen och svarar på frågor från fansen. Först ut är damelitlagets tränare Ola Månsson.

Del 1: Presentation av spelartruppen

Del 2: Frågor från fansen

Samtliga avsnitt hittar du på H65:s Youtube-kanal här.

Inrikes

Räddningsdykare får dykförbud efter covid-19

19 räddningsdykare i Stockholm har fått dykförbud efter att ha smittats av coronaviruset. Arkivbild.
19 räddningsdykare i Stockholm har fått dykförbud efter att ha smittats av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: KARIN NLSSON
Inrikes
Inrikes

En brandstation i Stockholm där räddningsstyrkorna är stationerade drabbades av ett coronautbrott och 19 av de 40 räddningsdykarna blev sjuka i covid-19.

De smittade fick även lungförändringar och har nu fått dykförbud,

– Det finns en risk när man är så många meter under vattnet som gör att lungfunktionen kan sluta fungera, säger Peter Arnevall, tillförordnad förbundsdirektör på Storstockholms brandförsvar, till P4 Stockholm.

Fler tester av de smittade har tagits och man inväntar nu testresultaten. Enligt Peter Arnevall kommer räddningsarbetet inte att påverkas.

NÄSTA ARTIKEL