Pingstförsamlingens Andreas Wessmann och Tobias Ellbrant hade mycket att stå i på torsdagsförmiddagen.
Så såg det ut utanför pingstkyrkan förra året. Arkivbild
Efter rivningen av Sorgenfrilägret i november protesterade många EU-migranter utanför stadshuset.
Per Kristiansson tog emot asylsökande i Johanneskyrkan förra året. Kyrkan var sedan nattöppen till påsk.

Pingstkyrkan öppnar natthärbärget igen

MALMÖ Även i vinter ska pingstkyrkan driva natthärbärge för EU-migranter för kommunens räkning.
På torsdagen var arbetet i full gång utanför Stadionkyrkan för att få allt klart innan kvällen.

Förra året inkvarterades nattgästerna inne i kyrkan, i år får de bo i bostadsmoduler nära entrén mot Stadiongatan.
Orsaken är det förra året blev diskussion om bygglovet för härbärget. Stadsbyggnadskontoret ansåg att härbärget skulle ur brandskyddssynpunkt skulle betraktas som hotell. De rödgröna politikerna i stadsbyggnadsnämnden gav dock klartecken.
– Så för att inte bråka om det i år så fann vi en lösning med moduler där varje modul är en egen brandcell, säger Andreas Wessmann, pastor i Malmö pingstförsamling.

På torsdagsförmiddagen var han och boendeansvarige Tobias Ellbrant i full färd med att förbereda för kvällens första 40 nattgäster. Som förra året listas de av kommunen och stadsmissionens dagverksamhet Crossroads och får för 15 kronor kvällsmat, en säng, frukost och en påse med förnödenheter som duschtvål, shampoo och underkläder.
Nytt för i år är att gästerna kan få sova fler nätter i sträck än förra året, tre eller fyra dagar, istället för att få besked en dag taget.
– Det blev en del merarbete för oss, de boende och för Crossroads. Efter ett tag märkte man att det ungefär samma människor som bodde här så vi hade kunnat ha samma sängkläder och folk kunde ha fått ha sin packning här, säger Tobias Ellbrant.

Området kommer, trots att brandsäkerheten inte kräver det i år, att ha nattpersonal. Runt 40 volontärer kommer att jobba här i vinter. Organisationen Läkare i världen kommer också att finnas på plats.
Antalet besökare på dagverksamheten Crossroads har i höst minskat jämfört med samma period förra året, med runt 30 procent, tror samordnaren Adriana Holmberg-Milea.

Hur många EU-migranter som vistas i Malmö går däremot inte att säga. Det är långt ifrån alla som besöker Crossroads.
– Det kan finnas lika många i stan. Många bor på gatan eller sover i bilar och vi hör nästan varje dag om att folk blir väckta av polisen och måste flytta på sig.
Crossroads kommer att vara öppen nattetid som värmestuga om det väntar extra dåligt i vinter eller temperaturen kryper ner under minus fem grader.
Svenska kyrkan stred i vintras med stadsbyggnadskontoret om det krävdes bygglov eller inte för nattöppna Johanneskyrkan.
Om kyrkan också ska öppnas under denna vinter återstår att se. Kyrkan hävdade envist att de inte drev något slags natthärbärge.
”Det har inte varit ett härbärge där vi har erbjudit sängplatser, frukost och toalett, utan en plats för bön, vila och skydd, hävdade kyrkoherde Anders Ekhem i SkD.

Kyrkan kommer att erbjuda någonting, säger nu prästen Per Kristiansson. Vad är dock inte bestämt ännu.
– Men det är klart att vi med oro ser på hur Malmö stad tänker öppna Crossroads först om det är lägre än minus fem grader. Det är väldigt märkligt. Om det varit minus fyra grader i några dagar och det sen regnar? undrar Per Kristiansson.
Stadsbyggnadskontoret hotade kyrkan med en sanktionsavgift på 160 000 konor, en avgift som kyrkan slapp betala eftersom den nattliga verksamheten upphörde innan påsken.

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...