Kyra Wretfors Friis, Sigrid Ekdahl, Hedda Ekdahl, Nora Levin, Elias Lind, Nils Burenhult och Olof Ekdahl fastnar direkt för Selmas saga och sugs in i berättelsen. Foto: Pernilla Ekdahl

Barnpanelen: Det känns som om man är där

Årets julkalender, Selmas saga, fångar direkt intresset hos tidningens barnpanel, som fått chansen att förhandstitta på några avsnitt.
– Jag brukar kolla efter snö, det är det viktigaste i en julkalender. Snö och en gran, och det finns ju snö, säger Kyra Wretfors Friis, som gillar det hon ser.

Sju barn ingår i årets panel. Förutom Kyra Wretfors Friis som med sina sju år är yngst, medverkar klasskompisarna Elias Lind, Nils Burenhult, Sigrid Ekdahl och Olof Ekdahl, som alla är nio år, samt Hedda Ekdahl och Nora Levin som är elva. Alla är rutinerade tittare och förväntningarna är högt ställda efter flera år av framgångsrika julkalendrar i SVT.

Selmas saga inleds med att Selma Traskvist får veta att familjen inte har råd att bo kvar i sitt hus. Upprörd ger hon sig hemifrån men hamnar mitt i en storm.
När hon försöker hitta skydd leder ett magiskt irrbloss henne till Vetenskapsakademien, där Efraim von Trippehatt är i färd med att övertyga medlemmarna om att sponsra hans expedition på jakt efter tomtens rike. ”Har man bara ett rent hjärta kan jultomten uppfylla ens inre önskan”, slår von Trippelhatt fast innan han blir utskrattad av Vetenskapsakademien.
– Berättelsen är bra, den verkar funka för alla åldrar. Den börjar bättre än förra året, säger Sigrid Ekdahl, efter första avsnittet.
– Den är spännande och har en rolig början. Det verkar lovande, säger Elias Lind, 9 år.
– De har väldigt fina kläder, säger Kyra Wretfors Friis.

Efter andra avsnittet är intresset från panelen fortfarande på topp.
– Jag tycker att man kommer in i själva tv:n. Det känns som man är där och det är bra, säger Olof Ekdahl, 9 år.
– Jag tror denna kalender passar mer för alla. Förra årets var mer för barn i årskurs 3-6. Men det är lite konstigt, för det känns både som dåtid och nutid, säger Nora Levin, 11 år.
– Jag tycker den blir mer och mer spännande för varje avsnitt, säger Nils Burenhult, 9 år.

Efter två avsnitt, och ett rejält intag av skumtomtar, pepparkakor och julmust, har det börjat krypa lite i benen på barnen, som alla är överens om att ett avsnitt till räcker. Men när det är slut ropar alla i kör: ”Ett till!”
Och efter fjärde avsnittet är det till slut undertecknad som får sätta stopp för tittandet, ett beslut som möts av kraftiga protester.
– Det känns som att det kommer vara svårt att vänta varje dag på nästa avsnitt, eftersom det är spännande och alla avsnitt slutar med en cliffhanger, säger Hedda Ekdahl, 11 år, som får lite Harry Potter-vibbar av serien.

Vad sätter då panelen för betyg på Selmas saga?
– 5, säger Sigrid Ekdahl.
Övriga panelmedlemmar ger den mellan 3 och 4,5 i betyg, så snittbetyget blir 4 till slut.

Om de kommer att följa årets julkalender på tv?
– Ja, så klart, säger Elias Lind med eftertryck, och får medhåll av de andra.

 

Läs mer: Polisen har ett år på sig att lämna
Läs mer: 80 nya hyresrätter när polisen flyttar