Kvinnan nekade under hela rättegången till att ha mördat sin man, något hon nu erkänner i dokumentären ”En mördares bekännelse”. ARKIVBILD

Hustrun gav ingen förklaring till mordet

HJÄRUP Den för mord åtalade 47-åriga hustrun och trebarnsmamman som misstänks ha slagit ihjäl sin man och sedan hällt bensin över och tänt eld på honom, tog för första gången till orda själv när rättegången mot henne fortsatte i Lunds tingsrätt på tisdagen.

Liten och späd, delvis dold bakom sitt långa hår men med klar och tydlig röst berättade hon vad som enligt henne hände i villan i Hjärup den 30 januari när hennes man hittades död i förrådet.
Och hon vidhåller allt hon tidigare sagt i förhören. Hon förnekar brott.

Den 47-åriga kvinnan misstänks för att ha drogat sin 53-årige man med sömnmedel och sedan med yxa och hammare ha slagit ihjäl honom när han vilade liggande i förrådet. Därefter misstänks hon ha hällt bensin över honom och tänt eld.
Kvinnan ringde själv SOS Alarm och polis och räddningstjänst fann mannen död.
På en direkt fråga från kammaråklagare Mathias Larsson om vad hon trodde hade inträffat i förrådet förklarade den åtalade hustrun att det kan hon inte svara på.
– Antingen har någon velat honom illa eller så har han skadat sig genom en olyckshändelse, sade hon och förnekade bestämt att hon hållit i hammare eller yxa.
De många blodstänk som konstaterats på hennes egna kläder har hon ingen förklaring till annat än att de kan ha kommit dit när hon i panik försökte lyfta och dra den skadade mannen ur förrådet.
En annan förklaring till blodfläckar skulle, enligt hustrun, kunna vara att mannen blött näsblod samma morgon som han dog.
Hon berättade nu till åklagarens förvåning även om andra tillfällen, ett så långt tillbaka som i september 2015 och ett annat någon vecka innan mordet, då mannen varit onykter och ramlat och slagit sig.
– Skulle jag räkna alla gånger jag plåstrat om honom hade jag behövt almanacka, sade hon.

Att blod på kläder som polisen hittat i en soppåse vid villan skulle kunna ha kommit dit så tidigt som i september, ifrågasatte kammaråklagare Mathias Larsson.
– Har de kläderna inte tvättats sen i september tills de hittades efter mordet? undrade han.
– Det var hemmakläder som låg i min garderob och bara bars hemma, så ja, det är inte omöjligt, svarade kvinnan.

Hur de hamnat i soppåsen hade hon ingen förklaring till.
– Jag hade kläderna på mig på morgonen och bytte vid lunchdags. Då lade jag kläderna på sängen.
Enda förklaringen hon kunde tänka sig var att maken skulle ha lagt dem i soporna eftersom han inte gillade kläderna.
Kvinnan berättade också hur dagen då mordet inträffade varit. Att makarna tillsammans gått en skogspromenad på morgonen, lagat lunch och ätit med barnen och sedan plockat undan och planerat inför kvällen då de skulle grilla.
Mannen hade värk och ville ha en värktablett, och hustrun gav honom ett glas vatten. Hon säger sig dock inte ha sett honom ta några tabletter.
Kvinnan tvättade sen bilen, de tog en selfie som lades ut på facebook och mannen jobbade i trädgården, men eftersom han hade alkoholproblem och druckit ända sedan morgonen var han onykter och ramlade.
– Jag hjälpte honom upp och tyckte han skulle vila sig och han lade sig i förrådet, berättade kvinnan.

Där gick hon sen enligt egen berättelse in och ut några gånger innan hon gick in till barnen, skickade iväg äldste sonen för att köpa kött och gjorde sig klar att gå ut med hunden.
– Det var då jag såg något i förrådet och upptäckte att det var rök eller eld. Min man låg på sidan på golvet och det rök eller glödde i hans kläder och i ett täcke. Jag försökte lyfta och dra ut honom men orkade inte och jag ringde SOS. Sen försökte jag släcka elden med vattenslangen och en granne kom, berättade kvinnan.
När hon upptäckte elden blev hon svårt chockad, sade hon.
– Jag handlade nog inte rationellt och jag ville inte att barnen skulle se sin pappa, förklarade hon i rätten när åklagaren pressade henne om varför hon gått in i förrådet med vattenslangen för att släcka elden men hållit emot när grannen försökte rycka upp dörren.
Åklagaren kom under tisdagens förhandling även in på ekonomin och kvinnans stora skulder, men hon menade att de skulle lösas eftersom mannen lovat sätta över 100 000 kronor till henne på måndagen. Mordet inträffade på lördagen och samma natt anhölls kvinnan misstänkt för mord på sin man.

Läs mer:

Ett äktenskap som var ett fängelse

Dödades med yxa och hammare

Det var hustrun som ringde SOS Alarm

Åklagaren: Motivet kan ha varit pengar

Åtal inom kort för Hjärupsmord

Mordmisstänkt häktad även för brand

Misstänkt mord efter brand i förråd

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss