Matilda Widell, som går i 7:an på Ekenässkolan i Eslöv, tyckte studiebesöket var mer intressant än vad hon hade förväntat sig.
Anders Robertsson, LTH, berättade om och visade robotarna på ett lättbegripligt sätt och med mycket humor.
Eleverna fick dricka och clementiner för att orka med all information.
– Håll handen här och tryck. Då händer ingenting. Men här går det lätt att styra den, instruerade doktorand Martin Karlsson eleverna.

Det senaste i high-tech visades för eleverna

lund Den europeiska robotveckan startade på måndagen.
Lunds tekniska högskola, LTH, tar under veckan mot skolklasser för att visa eleverna om det senaste inom robotforskningen. Intresset för att delta är stort.

– Det blev fulltecknat på ett dygn. Vi får prioritera de skolor som inte har varit här tidigare, säger Jonas Wisbrant, ansvarig för studiebesöken från LTH:s sida.
Under besöken delas eleverna upp i halvklasser och varje grupp förevisas på olika stationer. Forskarna anpassar svårighetsgraden efter vilken årskurs det är.
Anders Robertsson, en av forskarna som tog emot, berättade att många av projekten har direktkoppling till näringslivet. Det kan röra sig om EU-projekt eller samarbeten med olika företag.
– Vi jobbar till exempel med en husbyggarrobot som ska hjälpa en snickerifabrik i Schweiz. Den bygger stora träväggar till arkitektritade hus, säger han.
Mindre företag har ofta en lägre grad av robotisering än de stora fabrikerna. En förklaring till detta är att det fram tills i dag varit kostsamt och komplicerat att programmera robotarna.
LTH utvecklar därför ny teknik som gör att robotarna kan lära sig genom enkla instruktioner, eller med muntliga kommandon, eller en kombination av de två.
– Vi försöker också ge dem känsel. Roboten ska till exempel känna var en fönsterruta sitter och trycka lagom hårt, säger Anders Robertsson.
Christer Magnusson, lärare för den klass från Ekenässkolan i Eslöv som var på besök under måndagsförmiddagen, var nöjd.
– Jättebra det här. Kul för ungarna att se hur det fungerar i verkligheten. Sjuorna ska ganska snart söka till gymnasiet och det är bra för dem att se om det är sådant här de vill hålla på med.
Eleven Matilda Widell tyckte att studiebesöket var över förväntan.
– Det har varit jättespännande. När vi tittade på en film innan vi skulle hit verkade det inte så intressant, men det var mycket bättre, säger hon.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Ska du resa bort under julhelgen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev