Känslan av otrygghet är störst i Hörby centrum, visar trygghetsmätningen. I centrum är det många som oroar sig för bråkande ungdomsgäng och folk som bråkar och slåss. Arkivbild

Tioåring nedsparkad och ”skenavrättad”

HÖRBY När några småkillar var på Pokémonjakt på Nya torg angreps de av ett gäng med äldre tonårskillar. En tioårig kille blev nedsparkad och sköts sedan i bakhuvudet med en Soft Air Gun-pistol.
– Det var precis som en skenavrättning, säger en mamma som kom till undsättning efter barnens desperata nödsamtal.

Mamman till en av de attackerade småkillarna fick på lördagseftermiddagen den gångna helgen ett förtvivlat mobilsamtal från sin nioårige son. Han hade tillsammans med de andra pojkarna slagit larm efter attacken.
– Våra barn ringde hem och var helt hysteriska.
Allt hade börjat med att fem killar runt tioårsåldern var ute på byn för att spela det populära spelet Pokémon Go.

När småkillarna kom till Nya torg gick åtta äldre tonårskillar, som uppges vara mellan 14 och 16 år, till angrepp. Den nioårige sonen ska ha angripits av några killar som gick emot honom med en pinne som det såg ut att sitta spik på.
Sonen lyckades fly undan men när mamman ilade till torget efter hans larmsamtal möttes hon av flera gråtande småkillar.
Då fick hon klart för sig att en annan av killarna hade tryckts ned på marken och sedan blivit skjuten i nacken med en Soft Air Gun-pistol. Hon kunde själv se att pojken hade en hård knuta i nacken med en röd rodnad runt omkring.

– Han var jätterädd. Det var precis som en skenavrättning. Det låter ju så när man slår ner en liten pojke och sedan sätter ett vapen i nacken på honom och skjuter. Hur ska han veta att det bara var en Soft Air Gun? Det kunde ju lika gärna ha varit en vanlig pistol.
Kvinnan larmade polisen, men det ska ha dröjt nästan en och en halv timme innan polisen anlände till platsen.
– Det är för jäkligt. Vi borde ha polis här hela tiden.
Polisen bekräftar att händelsen är polisanmäld och att brottsrubriceringen gäller misshandel, men i övrigt är man från polisens sida förtegna om händelsen.
När kvinnan hunnit fram till torget kontaktade hon mamman till den tioårige pojke som skjutits i nacken.

Läs mer: Kommunalrådet: ”Det är ju oroligt på byn”

Enligt den skjutne pojkens mamma ska tonårsgänget ha sagt olika glåpord till sonen, sparkat ner honom från hans cykel, och sparkat på honom när han låg på marken.
De ska under händelsen även ha tagit ett stryptag.
– Jag tycker det är för jäkligt. Jag tycker att man som tioåring ska kunna vara utomhus en lördagseftermiddag klockan tre utan att bli attackerad, säger hans mamma.
Samma gäng har enligt mamman tidigare varit på sonen. Enligt henne har gänget tidigare försökt kräva av tioåringen att han ska utföra stölder och snatta åt gänget i butiker i Hörby. Men efter att sonen vägrat och mamman konfronterat gänget på byn har sonen blivit mer utsatt av tonårskillarna.

Hon berättar att sonen efter lördagens attack har varit rädd, att han inte vågat gå ut under dagarna efteråt och att han sover dåligt på nätterna.
Efteråt har mamman förbjudit sonen att vistas vid torget och i vissa andra delar av Hörby. Hon upplever att Hörby inte längre är en trygg plats.
– Inte som det är just nu.

Läs mer: Kräver krafttag mot busliv i centrum

Lördagens angrepp har diskuterats av Hörbybor i olika Facebookgrupper berättar mamman och tonläget har höjts efter att det blivit känt vad som hänt.
– Det här har trissat upp stämningen radikalt. Folk vill att de ska få känna på sin egen medicin och ska få känna på sin egen avrättning.
Mamman är rädd att den upptrissade stämningen i byn ska accelerera.
– Att det blir en situation som vi till sist inte kan lösa. Just nu skulle vi behöva poliser som cirkulerar här vissa tider på dygnet.

Hon har själv manat till lugn i ett Facebookinlägg som hon publicerat.
– Jag skrev att det bästa vi kan göra är att vi föräldrar har en god ton emellan varandra och att vi har ett gott samarbete.
Tillsammans med flera andra föräldrar i Hörby kommun har hon nu försökt få till stånd ett möte med kommunalrådet Susanne Meijer (S) för att ventilera sin oro och för att försöka hitta en lösning tillsammans.
– Men vi har blivit motarbetade av kommunen och av Meijer. Hon svarar inte på varken samtal eller mejl och ignorerar oss, säger mamman och skickar med en fråga till kommunalrådet:
– Min fråga till henne är ”hur kan hon göra Hörby tryggare?”.

Läs mer: Kommunalrådet: ”Det är ju oroligt på byn”
Läs mer: Hörby får inte sätta upp kameror på Nya torg
Läs mer: Kräver krafttag mot busliv i centrum

Dagens fråga

Brukar du fira namnsdagar?

Loading ... Loading ...