Skejtpark riskerar rivning

Lund Den skejtpark i Gastelyckans industriområde som funnits i 15 år uppbyggd av ungdomar hotas nu av rivning. Avtalet mellan fastighetsägaren Kungsleden och skejtarna är uppsagt med omedelbar verkan.

På onsdagseftermiddagen fick Lunds skejtboard- och kulturföreningen reda på att en rivning var planerad till torsdagsmorgonen.
Man samlades till krismöte och beslutade om att samlas klockan sju på morgonen på plats för att försöka hindra rivningen.
– Vi var nära 50 personer som kom till Gastelyckan och mötte rivningsfirman. De fick avbryta förberedelserna och sedan hade vi ett samtal med Tor Ohlsson från kommunen som lovade se till att vi kan ha ett möte med Kungsleden och reda ut det här, säger Johannes Packalen från Lunds skateboard- och konstförening.
– Vi tycker att Kungsleden kunde ha pratat med oss först innan de plötsligt säger upp avtalet. Vi vill göra rätt för oss och rätta till det som kan ha blivit fel, säger han.

Anledningen till att fastighetsägaren säger upp avtalet är att det inte har följts, uppger Kungsledens kommunikations- och marknadschef Marie Mannholt.
– Vi har en uppgörelse med kommunen om att de ska sköta säkerhet, underhåll och hygien på plats men vi är inte nöjda med insatsen, säger hon.
– Vi vill främja ungdomars mötesplatser men saker måste skötas på rätt sätt. Vi måste dra i nödbromsen när vi märker att bajamajor tas bort och det byggs kojor på ett sätt som medför skaderisker för barn och ungdomar.

Tor Ohlsson, enhetschef på Kultur- och fritidsförvaltningen, har fungerat som kommunens kontaktperson för skejtföreningen.
– Jag blev kontaktad för några dagar sedan av Kungsleden som vill säga upp avtalet omedelbart. Jag tog då kontakt med ungdomarna så att de kunde få en chans att agera, för i grunden tycker jag om deras initiativ, säger han.
– Fastighetsägaren anser att det byggs för mycket på tomten och att avtalet med kommunen inte följs men där är vi inte riktigt eniga. Nu hoppas jag på ett snart möte med alla inblandade och efter det får vi se, säger Tor Ohlsson.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du köpt sommarkortet?

Loading ... Loading ...