Julia Lindh är förbundsordförande i Sveriges Elevråd Svea som träffas i Hörby under fyra dagar. De gör val, kollar över stadgarna, lär sig mötespolitik och väljer vilka frågor som man ska fokusera på under närmaste året. FOTO: Lennart Andersson

Framtidens makthavare vill ha rättssäkra betyg

HÖRBY Under fyra dagar är 100-talet av landets framtida makthavare samlade i Hörby. Det är Sveriges elevråd - SVEA som har kongress. Och det där med framtiden är ingen överdrift.

– Jag tror att vi har minst en framtida riksdagsledamot här! När vi för några år sedan skickade ut en enkät till riksdagens ledamöter visade det sig att omkring 90 procent av dem som svarade hade varit aktiva i ett elevråd, berättar Julia Lindh som är förbundsordförande i Sveriges Elevråd -SVEA.
Hon är under två år heltidsarvoderad på uppdraget, med uppgift att påverka och bedriva politiskt arbete. Julia Lindh bor i Stockholm men är uppvuxen i Västergötland.

Det är representanter från 50-talet elevråd som besöker Hörby. De kom i fredags och åker hem under måndagen. Längst bortifrån är några som kommer från Skellefteå, som flög till Sturup via Stockholm.
– Vi får en chans att nätverka med varandra och träffa andra elevrådsordförande från hela landet. Men vi har även mötesskola och tar också en rad beslut. Alltifrån verksamhetsplanen för nästa år, revidering av stadgarna till val av nya styrelseledamöter, berättar Julia Lindh.
På söndagseftermiddagen diskuterades vilken som ska bli nästa fokusfråga som SVEA ska driva.
När Skånskan besökte Hörbys kommunhus var inget klart men under lördagen var två av utskotten igång med att hitta den viktigaste frågan och det som föreslogs var att betygen i den svenska skolan måste bli rättssäkra.
– De måste bli mer rättssäkra. Och vi elever måste få rätten att överklaga betygen. Betygen är de enda myndighetsbeslut som inte går att överklaga i Sverige idag, säger Julia Lindh.

Hon hänvisar till rapporter från lärare som känner att de inte har tid att ge rättvisa betyg.
– Vi ser att lärarbristen gör att betygen riskerar att bli osäkra och ojämlika. Hela det senaste året har ämnet aktualiserats ännu mer. Elever har till exempel testat att lämna in samma uppgift – och fått olika betyg! säger Julia Lindh.
Sen läroplanen 2011 har ämnet varit på tapeten och varit nära att bli vald som fokusfråga flera gånger.
Hon kan förstå om ekonomiskt pressade kommunpolitiker kan ha invändningar mot vilka kostnader det skulle föra med sig.
– Det handlar om att omfördela resurser. Helst skulle vi vilja ha ett helsäkert betygssystem. Men så är det inte i nuläget. Då måste vi kunna överklaga.

Gänget från SVEA har sovit på luftmadrasser i sovsalar på Frostaskolan där de också äter och håller till på kvällarna. De kongressar i kommunhuset.
– Det har varit en härlig stämning och Hörby verkar vara mysigt. Även om jag mest upplevt vägen mellan skolan och kommunhuset, säger Julia Lindh.

Frostaskolans elevråd är väldigt aktivt. Och det är det som lockat riksorganisationen till Hörby.
– De är otroligt drivande. Elevrådet ville att vi skulle komma hit och när vi såg möjligheterna här förstod vi att det skulle bli väldigt bra, säger Julia Lindh.
Under söndagskvällen blev det bankett med tal och underhållning och sedan disco. Under måndagen är stora valdagen – sedan åker alla hem.

Dagens fråga

Har du klimatångest?

Loading ... Loading ...

Webbkryss