Malmöartisten Monika Hoffman kommer med en julskiva. Snowbound släpps den 1 december. Foto: Yvonne Erlandsson
Monika Hoffman gillar julen och inte minst tomten. Foto: Johan Ekenberg

En jazzig jul med Monika Hoffman

Nöje Varje jul brukar Malmö-artisten Monika Hoffman mysa till sina favoritsånger och länge har hon funderat på att göra en julskiva. I år blev det av. Den 1 december kommer Snowbound, en platta där både låtarna och de medverkande musikerna ligger nära hjärtat.

Pianisten Tim Ray besökte Malmö i samband med att Monika Hoffman släppte sin första soloplatta – Let’s run away – och firade detta med en hyllad konsert på Victoriateatern. Då satt Tim Ray vid pianot och många i publiken hänfördes av hans spel. Men långt innan pianisten kom till Malmö hade han och Monika Hoffman gjort upp julplaner.
– Ja, vi började planera redan i maj. I höstas var han här bara en vecka och vi visste inte hur vi skulle få ihop inspelningen tidsmässigt.

Lösningen blev att jobba via Skype. På var sin sida Atlanten satt Monika Hoffman och Tim Ray och sjöng respektive spelade och gick igenom arrangemangen.
– Man kan ju prova det en gång, att en sjunger och en annan spelar via datorn. Det går inte så bra. Det fasar ut ljudet, säger Monika Hoffman med ett skratt.
Att Tim Ray fanns med i projektet har sin naturliga förklaring.
– När jag lärde känna Tim Ray i Boston och hörde honom spela blev jag … vad ska jag säga … jo, förälskad i hans spelande. Hur ska jag förklara, han är otroligt magisk i sitt sätt att spela. Och han är så virtuos dessutom. En ovanlig kombination.

Monika Hoffman har själv valt alla låtarna. Urvalet är inspirerat av husgudarna Barbra Streisand, Tony Bennett och Doris Day och det finns såväl amerikanska välkända julsånger som några mindre kända. Några svenska klassiker finns också med.
– Det var viktigt för mig att välja rätt låtar. Jag gjorde väldigt mycket research. Det finns ju många jullåtar som man sjungit många gånger och vill sjunga igen, men jag ville hitta några som var lite extra speciella.
Några fynd bland de lite mindre kända julsångerna var Snowbound – som fick bli titelspåret – och The Christmas Waltz.
– Jag blev väldigt förälskad i Snowbound, som bland andra Barbra Streisand gjort. Den är svår melodiskt, det händer väldigt mycket i melodin och det var kul att ha den utmaningen, samtidigt som låten beskriver den här vintervärlden.

Trumpet var ett måste, tyckte Monika Hoffman. Och på trumpet medverkar Karl Olandersson, en annan musiker som Monika Hoffman blir helt hänförd av att prata om.
– Hans sätt att spela är också magi. Och det var det jag är ute efter, värme och magi. Han är så duktig så till och med Tim Ray tappade hakan!
Ytterligare en virtuos musiker finns med på plattan. Skånske prisade munspelaren Filip Jers medverkar på Doris Day-hiten Silver Bells.
– Munspel är ett av mina favoritinstrument, men det är något jag aldrig skulle ge mig på att spela. Det är så svårt! säger Monika.
Mats Ingvarsson på bas och Rasmus Kihlberg på trummor kompletterar stjärngänget av musiker.
– Musiken är ju vad den är, men utan bra musiker så blir det inte bra, säger Monika Hoffman, som själv spelar fiol på två av låtarna, I’ll be home for Christmas och What are you doing New years eve.

Julen handlar också om att öppna hjärtat för omvärlden. Monika Hoffman brukar vara med på välgörenhetskonserter varje år. I år sjöng hon för Project Playground i Lund, och i Anderslöv ska hon medverka vid en konsert för hemlösa barn i Malmö den 17 november tillsammans med Sandra Marielle och Benny Hult med flera.
– När Musikhjälpen äger rum i december skänker jag intäkterna av sålda skivor till den. Och på Malmö Latin där jag jobbar stöttar vi också Musikhjälpen genom en två konserter som jag håller i, säger Monika Hoffman.

Vad är annars speciellt med julen för dig?
– Vi har en pakt med min mor, att vi ska vara tillsammans varje julafton. Det har vi varit hittills, hela familjen. Familjen är viktigast, säger Monika Hoffman.