Prisad för sitt civilkurage – Anders Kompass fick Fredrik Bremerförbundets Bra-pris av ordförande Louise Lindfors. Foto: Lennart Larsson
Kinesiska fångar utnyttjas i handel med organ. Renée Besseling, Carole Gustavsson och Patrik Evander hoppas kunna hjälpa till att samla tillräckligt många namn för att FN ska protestera mot regimens handel.

Belönades för sitt mod och civilkurage

Malmö Han fick sparken för att han anmälde att soldater under FN-flagg våldtagit barn i Centralafrikanska republiken.
På fredagen fick han ta emot Fredrik Bremerförbundets Bra-pris.

Anders Kompass var chef för FN:s kontor för mänskliga rättigheter när han fick en rapport om sexuella övergrepp mot barn.
Han fick inte något gehör när han informerade om övergreppen, tvärtom beordrades han efter sju månader att avgå. När han vägrade skickades han hem och belades med yttrandeförbud.
Förra året kom dock en oberoende rapport som istället kritiserade folk i FN-ledningen för att ha velat tysta ner de sexuella övergreppen.

På fredagen belönades Anders Kompass för sitt mod när Fredrik Bremerförbundet genom ordföranden Louise Lindfors delade ut sitt Bra-pris på Mänskliga rättighetsdagarna i Malmö.
”Med sin egen trygghet som insats valde han att ta ställning för de mest utsatta på ett sätt som väldigt få vågar”, hette det bland annat i motiveringen.

Under den korta intervjun av Louise Lindfors sa Anders Kompass att han inte är säker på att FN:s 30 artiklar om mänskliga rättigheter skulle kunna antas i dag.
– Det var ett speciellt tillfälle, då 1948, efter två världskrig. Om man i dag bad diplomater förhandla fram något liknande …jag tvivlar att de skulle få gehör för det, befarade han.
I länder under förtryck eller diktatur betraktas de 30 artiklarna i de mänskliga rättigheterna som en revolutionär text.
– Det är förbjudet att sprida dem i många länder. Där ser ni hur farliga de är! sa Anders Kompass till åhörarna.

De mänskliga rättighetsdagarna har arrangerats av tio värdorganisationer sedan år 2000, numera varje år.
– Det första året skedde det i ganska liten skala, i Filadelfilakyrkan i Stockholm, berättar Annika Hallman, kommunikatör för arrangemanget.
I år var det Malmös tur att upplåta lokaler för arrangemanget. I Malmö Lives konferensdel samlas i dagarna tre runt 80 utställare för att möta upp emot 2 300 deltagare.
Vid mässans aktivismtorg stod på fredagen Renée Besseling, Carole Gustavsson och Patrik Evander från föreningen Konst och kultur för mänskliga rättigheter i Skåne och samlade namn för att få FN att ta upp frågan om organhandel i Kina.
– Vi fick 100 namn i går och 100 i dag. Men det behövs många för att FN ska upp det, säger Carole Gustavsson.
Rättighetsdagarna avslutas i morgon lördag och då är det fritt inträde.

Dagens fråga

Brukar du jobba på helgerna?

Loading ... Loading ...