Arkivbild

Har fått bukt med läkarbrist

Svalöv Svalövs vårdcentral har länge bedrivits med läkarbrist.
Nu har trenden vänt och vårdcentralen tillhandahåller just nu fjorton läkare sammanlagt.

Arbetet med arbetsmiljön på Svalövs vårdcentral har gjort att läkarna vill stanna.
– Våra undersköterskor är viktiga för att läkarnas arbete ska underlättas. De hjälper till med prover och så har vi sekreterare som skriver journalerna, säger verksamhetschefen på Svalövs vårdcentral, Cecilia Persson.
Hon har fått en av de hyrläkare som de tidigare använt sig av att vilja stanna i Svalöv. Dessutom rekryterades nyligen fyra läkare från Blekinge.
– Det började med att vi rekryterade en kirurg. Han var gift med en distriktsläkare och sedan fick de med sig ytterliga ett par, där båda är distriktsläkare, säger Cecilia Persson.
Dessutom arbetar Per Nordlund i Svalöv, som egentligen är pensionerad.
– Jag vill arbeta här på grund av den goda stämningen. Sedan har vi en bra chef som lyssnar och skapar positiva förändringar, säger han.

Läs mer: Läkarbrist en dyrbar historia

Abdulatif Hassan är barnläkare från Syrien och gör just nu provtjänst på vårdcentralen för att få sin svenska läkarlegitimation.
En av fyra ST-läkare kommer efter sin specialistpraktik att stanna kvar på vårdcentralen.
– På något sätt har det vänt, säger Cecilia Persson.
I september förra året skrev Skånskan om bristen på läkare på vårdcentralen i Svalöv.
Av sju heltidstjänster arbetade bara 2,7 fasta läkare och resten hyrdes in.

Vårdcentralen annonserade efter att tillsätta tjänsterna men lyckades inte.
De tvingades betala 2,3 miljoner kronor för en hyrläkare om året, jämfört med en fast anställd distriktsläkare som kostade i genomsnitt 1,3 miljoner kronor.
– Det känns inte bra, men tyvärr ligger Svalöv för avsides och det innebär att läkare hellre tar de jobb som finns runt storstäderna, sa Cecilia Persson då.
I dag tror Cecilia Persson att regionen har förändrat sin syn på hyrläkare.
– Inom psykiatrin är det hyrstopp och det ger signaler att man inte vill ha hyrläkare, som dränerar vår ekonomi och välfärd.
– Vi är jättenöjda som vi har det nu, säger Cecilia Persson. Fördelen med att ha våra läkare kvar gör att vi kan lista patienterna på fasta doktorer och det är särskilt viktigt för våra patienter med kroniska sjukdomar.
Hon menar att kontinuitet bland läkarna ger tryggare patienter och en bättre, effektivare vård.
– Det är många olika saker som gjort att det har blivit en förbättring, säger kommunalrådet i Svalövs kommun, Torbjörn Ekelund (L).

Förra året frågade han regionrådet Yvonne Augustin (S) vad hon tänkte göra åt problemet.
– Hon lovade att hon skulle titta på situationen. Nu är detta ett väldigt bra steg på vägen. Jag är glad över att de har lyckats med rekryteringen. Jag hoppas att det håller i sig, säger Torbjörn Ekelund.
Cecilia Persson säger att det inte har kommit någon konkret hjälp från regionen, rekryteringarna har de gjort själva. I årsskiftet gjordes en ny upphandling kring hyrläkare. Det ledde till fler uthyrningsbolag och att man samsades om ett prissystem.
– Det har ju varit mycket debatt om att man vill försöka begränsa hyrläkare och även hyrsjuksköterskor. Det är dyrt, men det är inte det värsta utan det är kontinuiteten, säger Torbjörn Ekelund.
Cecilia Persson säger att det aldrig har varit tal om någon nedläggning av vårdcentralen.
– Vi kan inte gå i konkurs som ett privat bolag kan. Politikerna bestämmer och i så fall skulle de ta det beslutet. Jag kan aldrig tänka mig att det var aktuellt då, säger hon.

Dagens fråga

Brukar du åka tåg?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×