Skånska

Skånska Anders De la Motte kan ha skrivit årets bästa deckare igen

Anders De la Motte kan för andra året i rad ha skrivit årets bästa svenska kriminalroman. Foto: pernilla Ekdahl
Artikel Skånska Anders De la Mottes Slutet på sommaren var en av fem nominerade när Svenska Deckarakademin på torsdagen presenterade vilka som böcker som kan bli årets bästa svenska kriminalroman 2016.

Anders De la Mottes Ultimatum utsågs till årets bästa kriminalroman 2015. När Svenska Deckarakademin under Deckarfestivalen i Sundsvall presenterade årets nomineringar fanns Anders de La Motte med igen. I år med den fristående kriminalromanen Slutet på sommaren.

De la Motte konkurrera om utmärkelsen med veteranen Håkan Nessers Eugen Kallmans ögon, Anders Roslund och Börge Hellströms Tre minuter, Malin Persson Giolitos Störst av allt samt Sara Lövestams Luften är fri. Sara Lövestam som är relativt ny i sammanhanget belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris förra året för sin Sanning med modifikation.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

EM i fotboll 2021

Svanberg tillbaka i träning om några dagar

Mattias Svanberg, till höger, är tillbaka i EM-truppen. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport Mattias Svanberg är friskförklarad efter covid-19.
Nu återvänder mittfältaren till den svenska EM-truppen.
– Vi räknar med att han kommer att kunna träna med oss på måndag eller tisdag, säger assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren på dagens presskonferens i Göteborg.

Svanberg testade positivt för covid-19 under EM-uppladdningen i Göteborg och har suttit isolerad sedan dess.

Förbundskapten Janne Andersson har hoppats att Svanberg skulle vara tillbaka under lördagen – och i morse bekräftade presschefen Jakob Kakembo Andersson att 22-åringen ansluter och kommer att träna individuellt.

– Han kommer att göra som Dejan (Kulusevski), den här trappan som vi alla pratat om. Han var inte med och tränade kollektivt i dag. Vi kommer att titta på hans pulsering också. Det finns ju en form av hjärntrappa, och det är liknande i covidfrågan, säger Wettergren.

Dejan Kulusevski, som bekräftades coronasmittad kort innan Svanberg, lämnade sin karantän tidigare i veckan och anslöt till baslägret i Göteborg. Men det blev ingen speltid i 1–0-segern mot Slovakien under gårdagen. Kulusevski fick se hela matchen från bänken.

– Han var bara aktuell att spela i 15–20 minuter, men jag ville ha kvar Isak på planen, därför blev det inget inhopp för Dejan, sade Janne Andersson efter matchen.

Sveriges nästa match är mot Polen på onsdag i S:t Petersburg.

Jens Bornemann/TT

Henrik Skiöld/TT

Sport

32 000 åskådare på British Open

British Open 2016 på Royal St Georges.
Foto: Matt Dunham AP/TT
Sport
Sport

Det vankas publikfest på British Open. 32 000 åskådare får möjlighet att vara på plats på Royal St Georges när majortävlingen drar i gång den 11 juli, meddelar arrangören.

Den brittiska regeringen har inkluderat den anrika golftävlingen i sitt program med test-event, där en rad stora evenemang får släppa in mer publik än vad nuvarande restriktioner tillåter.

Sedan tidigare har tennisens grand slam-turnering Wimbledon och den klassiska galopptävlingen Royal Ascott valts ut till programmet.

British Open spelas mellan den 11 och 18 juli.

Sjöbo

”Vi kan inte bara överleva, vi måste leva också”

Therese Fritszon.
Sjöbo
Krönikor
KRÖNIKA

Badsäsongen har officiellt startat för oss kring Vollsjö. Det är en ynnest att få ha Frenningebadet så nära. Personligen skulle jag kunna bada året om men för många är det ju just sommaren som förknippas med bad. I år är det tredje året som Sjöbo kommun möter byalaget i sin önskan om att få hålla Frenningebadet extra öppet för sina medlemmar. Sju timmar extra badtid utöver de ordinarie öppettiderna – fantastiskt och helt ideellt.

Att kunna nyttja allt som är nära känns extra viktigt i pandemin. Jag har sagt det innan och säger det igen – vi kan inte bara överleva, vi måste leva också. Jag tycker att det känns skönt att man släppt lite på restriktionerna så att man kan skapa fler möjligheter för möte och aktivitet. Dessutom är det ju lite lättare och lite skönare att vara utomhus nu. Vi har umgåtts utomhus hela vintern och klätt oss med varma kläder och nu äntligen kan vi sitta ute långa varma kvällar med bara en filt om oss. För mig är det att leva. Att ta tillvara på varje dag och njuta av det som vi skapar. Det är ju faktiskt så att vi skapar vår vardag, vårt liv och allt vi fyller det med.

I Vollsjö har det, trots pandemin, startats nya projekt och aktiviteter. Den senaste i raden kallas Freaky Friday. Ett projekt för våra barn och ungdomar med massor av saker att göra på Åvallen – byns idrottsplats. Jag hörde att det hade varit 70 barn i olika omgångar en fredag. Wow! Om det är någon som vet hur man lever så är det ju våra barn och ungdomar. Förhoppningsvis är detta en start på något mer – en möjlighet att fortsätta inomhus till hösten eller kanske ännu en putt i rätt riktning för att hitta en lokal för oss att skapa en fritidsgård i. Behovet finns och är större än någonsin. Samarbetet mellan olika föreningar här i byn har tagit fart och man märker att det här med att jobba tillsammans gör det lite lättare och skapar mer möjligheter både ur ett ekonomiskt perspektiv och ett tidsperspektiv. Är man fler som delar på uppgiften brukar det kännas lättare.

Vi är många som inser att föreningslivet håller på att försvinna. Man vill inte lägga tiden på det ideella men man vill gärna nyttja det som finns och skapas av andra. Därför blir det än viktigare med samarbeten som gör att föreningslivet inte stannar av helt utan håller sig över ytan tills denna storm dragit förbi. Jag är övertygad om att föreningslivet någon gång får ett uppsving och kommer tillbaka igen när man inser hur viktigt det är.

Byalaget har numera en etablerad badkommitté som löser alla öppettider på badet hela sommaren men första året var det endast jag och en till som öppnade. Jag älskar ju föreningslivet och lägger många timmar på det men det är en lättnad att dela ansvaret med andra människor som brinner för samma sak. Jag landar i det många gånger – ensam är stark men tillsammans blir vi ännu starkare. Tills vi hörs igen – njut av sommaren och det du fyller ditt liv med. Du bestämmer.

Utrikes

Liberiansk rebelledare döms för kannibalism

Gravgrävare i Liberias huvudstad Monrovia efter rättegången mot den före detta presidenten Charles Taylor, som Alieu Kosiahs gerilla Ulimo stred emot. Nu har de båda dömts för krigsbrott. Arkivbild.
Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT
Utrikes
Utrikes Mord, våldtäkter och ett fall av kannibalism. Åtalspunkterna var många när den liberianske gerillabefälhavaren Alieu Kosiah på fredagen dömdes till 20 års fängelse för krigsbrott.

Alieu Kosiah, i dag 46 år, döms av den federala domstolen i schweiziska Bellinzona för att bland annat ha ätit bitar av en mans hjärta. Totalt döms han för 21 av de 25 krigsbrott han ställts inför rätta för.

Han greps i Schweiz 2014, där han levt som medborgare under en längre tid.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) kallar domen mot Kosiah, även känd under sitt nom de guerre "Bluff boy", som en milstolpe. Det rättsliga utfallet utgör en av de första fällande domarna någonsin om brott begångna under Liberias inbördeskrig och hyllas i landets huvudstad Monrovia.

"Schweiz ansträngningar med det här målet bör hjälpa att mobilisera ett mer omfattande ansvarsutkrävande då det visar att de här brotten kan leda till åtal. Jag ser det här som en möjlighet", säger Elise Keppler vid HRW i ett uttalande.

Den blodiga konflikten i Liberia pågick mellan 1989 och 2003 och skördade omkring 250 000 människors liv. Kosiah tillhörde gerillan Ulimo, som på 1990-talet stred mot president Charles Taylors regering. 46-åringen har nekat till alla anklagelser och hänvisat till att han var minderårig när han först rekryterades till konflikten.

Kosiah deporteras även från Schweiz i 15 år efter att straffet avtjänats, samt döms att betala kompensation till flera målsäganden.

Även dåvarande president Charles Taylor dömdes 2012 för krigsbrott, men enbart för handlingar begångna i grannlandet Sierra Leone. 2009 dömde en amerikansk domstol hans son för tortyr.

Utrikes

Iransk valsegrare kritiseras av Amnesty

Sittande president Hassan Rohani tillsammans med valsegraren Ebrahim Raisi under en presskonferens efter valet.
Foto: Iranian Presidency Office/AP/TT
Utrikes
Utrikes Som förväntat tar den ultrakonservative Ebrahim Raisi över presidentposten i Iran i augusti.
Han lovar att kämpa för fattiga och slåss mot korruption – men är samtidigt under amerikanska sanktioner för sin påstådda roll i 1988 års massavrättningar av politiska fångar.

Med runt 90 procent av rösterna räknade har den 60-årige Ebrahim Raisi, chef för Irans rättsväsende, enligt iransk statlig tv fått över 60 procents stöd i fredagens val.

– Jag gratulerar folket till deras val. Mitt officiella grattis kommer att komma senare, men vi vet vem som fick tillräckligt många röster i detta val och vem som folket har valt i dag, säger den avgående presidenten Hassan Rohani i ett tv-sänt tal.

Landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, hyllar valet som en seger över "fiendepropaganda". Rysslands president Vladimir Putin gratulerar enligt landets ambassad i Teheran Raisi till segern, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Nära ayatollan

Redan före valdagen talade mycket lite för att någon annan än Ebrahim Raisi skulle ta hem segern. Hans tre utmanare, däribland den tidigare centralbankschefen Abdolnaser Hemmati tillika enda icke-konservativa kandidaten som var kvar sedan flera kandidater hoppat av, har gratulerat sin motståndare till segern.

Raisi tillhör landets religiösa elit och anses stå ayatollan nära. Domaren uppges ha djupt konservativa åsikter i många sociala frågor, däribland kring kvinnors ställning.

"Han är en representant för det gamla hårdföra skiktet", säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till TT i en mejlkommentar.

Ebrahim Raisi står under amerikanska sanktioner för påstådda kränkningar av mänskliga rättigheter – bland annat för sin inblandning i de systematiska avrättningarna av tusentals politiska fångar i landet 1988, något som Raisi upprepade gånger förnekat. Under perioden tjänstgjorde Raisi som regimens biträdande åklagare.

Ekonomiska löften

Efter valsegern uppmanar Amnesty International till en utredning om den tillträdande presidentens påstådda brott mot mänskliga rättigheter.

"Att Ebrahim Raisi stigit till presidentposten i stället för att utredas för brott mot mänskliga rättigheter, mord, försvinnanden och tortyr är en grym påminnelse om att straffrihet härskar enväldigt i Iran", säger organisationen i ett uttalande.

Själv framställer sig Ebrahim Raisi som en pliktskyldig korruptionskämpe som slåss för de fattiga. Han tar över presidentposten under en kritisk tidpunkt för Iran, inte minst ekonomiskt. Det havererade kärnenergiavtalet JCPOA och de tuffa amerikanska sanktionerna har lett till skenande inflation och ökad arbetslöshet i landet, och ekonomins återuppbyggnad har varit i fokus inför valet. Raisi har bland annat lovat att bygga miljoner lägenheter för låginkomstfamiljer, ett löfte som lockat väljare i det ekonomiskt sköra Iran.

Oklart valdeltagande

Raisi står bakom försöken att återuppliva kärnenergiavtalet från 2015 – och nå en överenskommelse för att sätta halt för de amerikanska sanktionerna – för att rädda landets ekonomi. Sedan april pågår indirekta förhandlingar mellan USA och Iran i Wien, med målet att just återuppliva avtalet mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland.

"Men med Raisi som president riskerar JCPOA att betyda taket för Irans förehavanden med väst, inte golvet som de överkörda reformisterna en gång hoppades på", säger Bitte Hammargren.

Vallokalerna i Iran stod öppna i 19 timmar på fredagen efter att öppettiderna förlängts. Huruvida det fick någon effekt på valdeltagandet i presidentvalet, där alternativen varit få och entusiasmen för att gå och rösta låg, är fortfarande oklart.

"Organiserat för media"

Raisis seger kommer innebära att klyftan mellan Irans regim och folkmajoriteten kommer att öka ytterligare, enligt Bitte Hammargren.

"Många som röstat i tidigare iranska val för att de tyckte att deras röst kunde göra skillnad – trots att kandidater gallras av väktarrådet – valde att bojkotta valet denna gång eftersom de uppfattade det som riggat för Raisi", säger hon och fortsätter:

"Och miljontals röstskolkare ville inte bidra till att ge Raisi legitimitet. Oppositionskällor talar om ett valdeltagande på endast 25 procent i mångmiljonstaden Teheran."

Endast sju av närmare 600 presidentkandidater godkändes för att ställa upp i valet.

– Oavsett om jag röstar eller ej så har någon redan valts. De organiserar valen för media, sade butiksägaren Saeed Zareie till nyhetsbyrån AFP under valdagen.

Jonas Cullberg/TT

Mia Holmberg Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: Ayatollan har sista ordet

Sedan 1979 har Iran en författning som bygger på ayatolla Ruhollah Khomeinis idéer om stat baserade på religiösa grunder, en teokrati. En religiös makthierarki har det avgörande inflytandet och högste ledare sedan 1989 är ayatolla Ali Khamenei.

Det finns folkvalda politiska organ även om Iran inte har demokratiska val i västerländsk mening. Inför allmänna val får det mäktiga väktarrådet underkänna kandidater som inte anses tillräckligt religiöst kunniga eller renläriga.

Den verkställande makten ligger hos presidenten, som väljs på fyra år. För seger i första valomgången krävs minst 50 procent av rösterna, annars hålls en andra omgång mellan de två främsta kandidaterna den 25 juni.

Presidenten kan väljas om en gång men måste sedan avstå minst en mandatperiod. Den nuvarande presidenten Hassan Rohani har suttit i två mandatperioder i rad och lämnar sin post i augusti.

Irans västvänliga regim föll 1979 för en USA-fientlig revolution och en islamisk republik, en "gudsstat", utropades. 1980–1988 befann sig Iran i krig med grannlandet Irak, och spänningarna har ofta varit stora mellan Teheran-regimen och i första hand USA och Israel.

Landet viktigaste exportvara är olja, som tillsammans med gruvnäringen och tillverkningsindustrin står för över 40 procent av BNP.

Källa: Landguiden/UI, AFP

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Skåne

Barn till sjukhus efter drunkningstillbud

Ett barn har förts till sjukhus efter ett drunkningstillbud i Perstorp. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne

Ambulans, polis och räddningstjänst skickades till ett utomhusbad i Perstorp efter ett larm om drunkning på lördagseftermiddagen. Det är ett barn som är inblandat, skriver polisen på sin sajt.

Barnet har förts till sjukhus. Det finns inga uppgifter om skadeläget.

TT

Lagfarter SkD

126 kvadratmeter stort hus i Eslöv sålt

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Lisa Starks, 56 år, är ny ägare till huset på Östra Strö 203 i Eslöv. Huset har en boyta på 126 kvadratmeter. Säljare är Agneta Ekberg. Ägarbytet gjordes i juni 2021 och priset blev 1 670 000 kronor.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Festivalpremiär för Villeneuves "Dune"

Timothée Chalamet och Rebecca Ferguson i nyversionen av 'Dune'. Pressbild.
Foto: Chia Bella James/SF Film
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Filmfestivalen i Venedig bekräftar att den stjärnspäckade "Dune" i regi av Denis Villeneuve ("Arrival", "Prisoners") får sin världspremiär, utom tävlan, under festivalen i september.

Premiären av nyfilmatiseringen av Frank Herberts klassiska science fiction-roman "Dune" från 1965 har fått skjutas fram flera gånger på grund av pandemin.

Medverkande är bland andra Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård och Javier Bardem.

"Dune", som handlar om maktkampen mellan styrande familjer på ökenplaneten Arrakis, har tidigare filmatiserats av regissören David Lynch 1984 och närmar sig kultstatus. Men den filmen blev en budgetmardröm, fick svidande kritik och tilldelades en utmärkelse för sämsta film samma år.

"Dune" får svensk biopremiär den 17 september.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL