Anders De la Motte kan för andra året i rad ha skrivit årets bästa svenska kriminalroman. Foto: pernilla Ekdahl

Skånska Anders De la Motte kan ha skrivit årets bästa deckare igen

Skånska Anders De la Mottes Slutet på sommaren var en av fem nominerade när Svenska Deckarakademin på torsdagen presenterade vilka som böcker som kan bli årets bästa svenska kriminalroman 2016.

Anders De la Mottes Ultimatum utsågs till årets bästa kriminalroman 2015. När Svenska Deckarakademin under Deckarfestivalen i Sundsvall presenterade årets nomineringar fanns Anders de La Motte med igen. I år med den fristående kriminalromanen Slutet på sommaren.
De la Motte konkurrera om utmärkelsen med veteranen Håkan Nessers Eugen Kallmans ögon, Anders Roslund och Börge Hellströms Tre minuter, Malin Persson Giolitos Störst av allt samt Sara Lövestams Luften är fri. Sara Lövestam som är relativt ny i sammanhanget belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris förra året för sin Sanning med modifikation.

Även nomineringarna till årets bästa till svenska översatta kriminalroman presenterades i Sundsvall och där var fyra av de fem nominerade debutanter och ingen av de fem översatta till svenska tidigare. Den enda icke-debutanten är den amerikanska författaren Elizabeth Hand som nominerats för första delen i sin trilogi om den slitna fotografen Cass Neary – Generation Loss. Övriga nominerade i den kategorin är amerikanerna Ray Celestines Yxmannen och Jax Millers Var du än är samt brittiska Nicholas Searles Den gode lögnaren och norska Gard Sveens Den siste pilgrimen. Vilka kriminalromaner som slutligen vinner och belönas med ”Den gyllene kofoten, avgörs vid Svenska Deckarakademins höstmöte den 19-20 november och offentliggörandet sker på Svenska Deckarbiblioteket söndagen den 20 november kl 14.00.