David Vidlund och Monica Walldén.Foto: Rebecka Uhlin

Skrämmande om Gryningspyromanen

Recension

BOK
Gryningspyromanen – en berättelse om hämnd
Författare: David Vidlund, Monica Walldén
Förlag: Hoi

Gryningspyromanen – en berättelse om hämnd är skriven av David Vidlund, brandingenjör i grunden, och Monica Walldén, journalist som specialiserat sig på brandsäkerhet.
Ulf Borgström kallas Gryningspyromanen – trots att han endast dömts för tre bränder. Å andra sidan har Ulf Borgström påstått att han anlagt 200 bränder. Och efter att ha läst den här boken tror jag inte att han överdrifter. Blir snarast rädd för motsatsen.

Berättelsen om Ulf Borgström börjar när han föds i Malmö i november 1963 och följer sedan hans uppväxt i ett splittrat hem präglat av en våldsam och skrämmande styvfar. Det är svårt att inte hålla med författarna när de talar om en fruktansvärd uppväxt och samhällets ständiga svek. Ett svek som ledde till att Ulf Borgström började avsky samhället och att han senare sökt efter hämnd.
I ung ålder inledde Ulf Borgström sin kriminella bana med olika småbrott. Med tiden blev han telesabotör, datahacker och mordbrännare.
Att författarna har 1 000 timmars research bakom sig märks tydligt i kapitlet om Ulf Borgströms bilresa från Skåne till Dalarna under 2005. De har närmast kartlagt honom – och bränderna som följde i hans hjulspår, däribland den som ödelade Emils snickeboa.

– Det finns få personer som har varit övervakade av polis som han och ändå lyckats genomföra så pass många allvarliga brott, sade Leif GW Persson i en kommentar om Gryningspyromanen. Och jag är böjd att hålla med. Framför allt blir författarnas beskrivning av tiden i Ystad mellan 2008 och 2010 närmast tragikomisk. Som mest var det 70 poliser som försökte punktmarkera Ulf Borgström. Ändå brann det med jämna mellanrum.
Som gammal kriminalreporter kände jag till ganska mycket om Ulf Borgström – även om jag inte själv skrivit så många artiklar i ämnet. Ändå chockas jag uppriktigt av att läsa den totala sammanfattningen av de brott han misstänks vara inblandad i. För det tål att upprepas: misstänks – han har bara blivit dömd för tre bränder.

Mycket av materialet kommer självklart från den långa rad av polisprotokoll som upprättats i Ulf Borgströms namn. Men författarna har även pratat med grannar, vänner och familjemedlemmar – varav brodern, numera hederlig egenföretagare, synes vara den viktigaste källan.
En nyhet för mig var att det fanns ett mönster avseende brandplatserna. Ofta brann det på gator med anknytning till trädgårdar eftersom styvfadern tvingat honom till blomplockning. Och det finns andra exempel med bränder på platser som kan kopplas till påstådda oförrätter i Ulf Borgströms liv.

När författarna nått fram till sommaren 2011 då Ulf Borgström slutligen döms till åtta års fängelse, bland annat för grov mordbrand på Bollhusgatan i Ystad, övergår boken till att bli mer analytisk.
Författarna kritiserar rättssystemet och förespråkar alternativa utredningsmetoder. Enkelt uttryckt bygger dessa på sannolikhetsberäkningar, vilka enligt författarna, visar att det är större chans att få sju rätt på lotto än att Ulf Borgström inte har något med de granskade bränderna att göra.
Tja, när Ulf Borgström åkte in – då slutade det att brinna. Frågan är naturligtvis om en sannolikhetsberäkning kan godtas av det svenska rättssystemet. Skyldig bortom rimligt tvivel, heter det. Och när gärningsmannen inte tas på bar gärning eller kan bindas till platsen av teknisk bevisning – ja, då går det ju inte att utesluta en alternativ gärningsman.
– Bränder är djävligt svåra att utreda, bevisningen har för fan brunnit upp, sade en gammal polis till mig vid något tillfälle.
Men klart är att det finns en lång rad av misstänkta bränder som inte är preskriberade.

Hittills har Ulf Borgström kostat det svenska samhället minst en miljard kronor. Enligt författarna, som hänvisar till amerikanska experter, lär den notan bli dyrare.
Gryningspyromanen passar nämligen in i profilen för en hämndmordbrännare. Och en hämndmordbrännare ger inte upp sin brottsliga verksamhet.
Med så mycket fakta blir berättelsen om Gryningspyromanen lite tung emellanåt. Men maken till intressantare, tillika mer skrämmande läsning får man leta efter.

Läs mer: Gryningspyromanen misstänks för hundratals bränder
Läs mer: Gryningspyromanen har avtjänat sitt straff
Läs mer: Gryningspyromanen kom till redaktionen

BOK
Gryningspyromanen – en berättelse om hämnd
Författare: David Vidlund, Monica Walldén
Förlag: Hoi