Bråttom, bråttom – Camilla Iveteg hos Frukt & grönsakshallen i saluhallen ska hinna få allt inför kvällens smygpremiär. Foto: Lennart Larsson
Thomas Erlandsson, Linda Sondell och Maja Löf får vänta med att lägga ut en del av sitt sortiment till öppningsdagen.
Fredrik Bengtson bakom disken där det ska få plats en hel del närproducerade ostar.
Tillbyggnaden har fått ett skal av cortenstål, som nu rostat för att ge en mer industriell känsla.
Hyresvärdarna Nina Totté-Karyd och Martin Karyd är framme vid målet – invigning av Malmö saluhall.

Klart för start i saluhallen

MALMÖ Det tog mer än fyra år från det att idén dök upp till att den blivit verklighet. Men på fredag är det dags för Malmö saluhall att slå upp portarna.

Under onsdagen var det febril verksamhet i hallen inför kvällens smygpremiär för särskilt inbjudna. Trion Thomas Erlandsson, Linda Sondell och Maja Löf planerade i kyldiskarna hos Limhamns kött & vilt.
– Vi håller på att förbereda hur allt ska läggas ut. Men i och med att det mest är kött- och charkvaror så kan vi inte lägga ut den förrän fredag morgon, säger Thomas Erlandsson.
Mycket av det som ska säljas förbereder man själva och gör till exempel egen korv av olika slag och röker eget fläsk och spickeskinka.
Fredrik Bengtson från Osta-Bengtson en bit bort har siktet inställt på det närproducerade och ekologiska.
– Nu är utbudet lite begränsat i Skåne men jag vill ha in så mycket som är möjligt, förklarar han.

Längst ner mot ingången mot Neptunigatan tänker Torbjörn Lilius och hans grossistfirma Frukt & grönsakshallen nu också sälja till konsumenter över disk och så långt det är möjligt handla av lokala odlare i och omkring Malmö.
– Idén har egentligen funnits ganska länge hos mig men sedan fick jag en förfrågan av Martin och Nina.

Martin och Nina är syskonen Martin Karyd och Nina Totté-Karyd, som med familjeföretaget Annabostäder nu står som värdar för 16 hyresgäster i den nya saluhallen.
Idén kom kocken Martin ursprungligen med.
– Jag tyckte det var synd att det saknades en saluhall i Malmö.
En tänkbar fastighet dök upp – det gamla godsmagasinet från 1890, och i företaget började man skissa på vad man ville ha under sitt tak och landade på upp emot 20 aktörer av olika slag.
Det innebar att magasinet med sin sexhundra kvadrat i så fall inte skulle räcka till. Så det måste till en tillbyggnad av det kulturmärkta magasinet.
Och det tyckte de kommunala instanserna var en ypperlig idé. En ny plan togs fram och museets antikvarier var bollplank när det gällde upprustningen av den gamla byggnaden.

Insidan har ett industriellt tema, tycker syskonen, med tegel, stål och betong och stora svartmålade I-balkar ramar in försäljningsställena.
– När vi köpte fastigheten fick vi en hel container med stålskelett. Där fanns bland annat fönster som en smed fick restaurera. Nu sitter de i fasaden mot Neptunigatan, berättar Martin Karyd.

Allt som allt tog det ungefär 4,5 år från det att idén föddes till smygpremiären på onsdagskvällen för de 16 aktörerna i saluhallen.
– Det känns faktiskt lite overkligt, jag har fortfarande fullt fokus på en massa detaljer, medger Martin Karyd.

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...