Recension

Musikal med angeläget och tänkvärt budskap

Artikel Recension ”En musikal om att älska, att kämpa, att sörja, att hoppas och att leva” står det i programmet till Tom Kitts och Brian Yorkeys kritikerrosade musikal ”Next To Normal”.

”En musikal om att älska, att kämpa, att sörja, att hoppas och att leva” står det i programmet till Tom Kitts och Brian Yorkeys kritikerrosade musikal ”Next To Normal”. Efter Broadwaypremiären 2009 belönades den med tre Tony Awards och det ytterst prestigefyllda Pulitzerpriset för Yorkeys manus.

Ytligt sett handlar pjäsen om något så trivialt som en ”helt vanlig” familj. Men om man skrapar lite på ytan kanske den inte är så ”vanlig” ändå. Eller är den rent av det? I sin originalversion är familjen amerikansk, men i lundensiska PipeDream Productions uppsättning har man varsamt flyttat handlingen till vårt land, vilket gör att den känns lite extra nära och aktuell.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Mystisk massdöd bland Botswanas elefanter

Botswana har världens största elefantpopulation. Här ett exemplar i delta Okavango, där nu hundratals elefanter påträffats döda. Arkivbild.
Botswana har världens största elefantpopulation. Här ett exemplar i delta Okavango, där nu hundratals elefanter påträffats döda. Arkivbild.
Foto: Dean Fosdick/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Hundratals elefanter har mystiskt dött vid Botswanas berömda delta Okavango.

"Vi misstänker inte tjuvjakt eftersom djuren hittades med betarna kvar"; skriver Cyril Taoto vid departementet för djurliv och nationalparker, till AFP.

Dödsorsaken är okänd. Prover har skickats till speciallaboratorier i Sydafrika, Zimbabwe och Kanada.

Departementet har fått rapporter om 356 döda elefanter i ett område norr om deltat. Hittills har 275 fall bekräftats, enligt Cyril Taoto.

Runt 130 000 elefanter lever i det kustlösa landet i södra Afrika. Det är världens största population.

Liknande dödsfall blev kända i maj. Då påträffades tolv kadaver under en vecka i två byar i nordväst.

– Djuren hade ramlat ihop medan de gick, rakt ner på bröstbenet, vilket är mycket ovanligt, säger konserveringsbiologen Keith Lindsay.

Inrikes

Färgexplosion i ny bild av stjärnsamling

Stjärnor i olika utvecklingsfaser omgivna av molekylär gas (lila).
Stjärnor i olika utvecklingsfaser omgivna av molekylär gas (lila).
Foto: NRAO/AUI/NSF
Inrikes
Inrikes En färgsprakande ny bild från Alma- och Hubbleteleskopen av en stjärnhop som håller på att bildas i Vintergatan kan ge oss fler svar över hur det egentligen går till när stjärnor föds.

Bilden visar hur en ny stjärnsamling håller på att ta form i Vintergatan nära Carinanenebulsan, omkring 6 000 ljusår bort från vår planet.

750 mätningar med radioteleskopet Alma och en infraröd bild tagen av rymdteleskopet Hubbleteleskopet har kombinerats för att ta fram bilden. Mätningarna från Alma visar täta moln av molekylär gas som faller mot stjärnhopens mitt, mycket av massan i gasen har ännu inte störtat samman. Hubbleteleskopets bild visar tusen nybildade stjärnor som varierar i massor från lätta till tunga.

Kaotisk process

Chalmersastronomen Jonathan Tan är ledare för forskargruppen och medförfattare till två forskningsartiklar som publicerats om bilden. Han säger att den visar just hur dynamisk och kaotisk processen är som leder till att stjärnor föds. Hubbleteleskopets observationer av klustret har gjorts två gånger med tre års mellanrum.

– Det gör att vi kunnat titta på förändringar i stjärnornas intensitet och vi har hittat intressanta exempel på stjärnor som går igenom utbrott. Stjärnorna blir ljusare för att de precis svalt en stor massa gas och släpper ut extra gravitationsenergi, säger Jonathan Tan till TT.

Kraftfulla vindar

Stjärnorna är i olika faser av sina utvecklingsstadier och de tyngsta av dem lyser intensivt. De blåser också ut kraftfulla vindar som sprängt bort delar av molekylmolnen som ses på Almas mätningar.

Fler analyser av datan är planerade och ytterligare uppföljningsobservationer av klustret med Almateleskopet för att bättra förstå astrokemin hos stjärnorna och planetsystemen, enligt Jonathan Tan.

Hubbleteleskopet har bidragit till mer än 1,5 miljoner observationer av himlakroppar sedan det skickades upp i rymden 1990. Den nya bilden ger ytterligare information om stjärnors utveckling. Yu Cheng, huvudförfattare till forskningsartiklarna, uppger i ett pressmeddelande att processen som syns i stjärnhopen kan ta minst en miljon år att slutföra.

Josefin Silverberg/TT

FAKTA

Fakta: Hubble- och Almateleskopen

Alma (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) är ett radioteleskop som ligger i Atacamaöknen i Chile och består av 55 sammanlänkande radioteleskop. Vid anläggningen samverkar en rad organisationer, bland dem ESO, Europeiska Sydobservatoriet, National Science Foundation i USA och Nationella instituten för naturvetenskap i Japan.

Rymdteleskopet Hubble skickades upp rymden 1990 av Nasa och ESA och går i en omloppsbana 600 kilometer ovanför jorden, utanför atmosfären. Teleskopet har gjort det möjligt att ta högupplösta bilder av planeter, stjärnor och galaxer. Sedan starten har över 1,5 miljoner observationer gjorts och dessa har bidragit enormt till att astronomer fått nya kunskaper om rymden. I april i år firade teleskopet, som är namngivet efter astronompionjären Edwin Powell Hubble, 30 år.

I april var det 30 år sedan som Hubbleteleskopet skickades ut i rymden

Källor: Chalmers och ESA

Klubbkollen

Försiktig optimism i nykomlingen Höör

Full fart på en av Höörs träningar.
Full fart på en av Höörs träningar.
Foto: Lola Nilsson
Sport
Fotboll Höörs IS lyckades i fjor ta sig upp genom ett lyckad kvalspel, men någon blyg nykomling tänker man definitivt inte vara i division 5 västra.
– Vi är inte nöjda med att bara stanna kvar, säger tränaren Jan Nilsson.

57-åringen anslöt till HIS som assisterande tränare 2019 efter att tidigare ha varit ansvarig för Stehags AIF:s juniorlag och tanken var att dela ansvaret med Henrik Bergström under 2020.

Men de planerna ändrades när Bergström skadade hälsenan på nytt i april.

- Jag slet först av den en gång tidigt i februari och när ortosen åkte av efter åtta veckor hände samma sak igen, berättar han.

- Så jag kommer hålla helt detta året.

Räds inte uppgiften

Jan Nilsson räds dock inte uppgiften på något sätt och ser fram emot det halverade seriespelet.

- Vi har en ung och bred trupp. Det finns ett par rutinerade spelare i laget, men som kollektiv saknar vi ännu lite rutin för division 5-spel.

Han lyfter fram försvararen Alexander Wilson som en pappa i laget och på innermittfältet styr lagkaptenen Joakim Bengtsson.

Vad har ni då satt för målsättning?

- Den är hemlig. Fast vi ska inte vara någon blyg nykomling och definitivt undvika en kvalplats nedåt.

- Spelarna är hungriga och vill mycket på fotbollsplanen.

Jan Nilsson, tränare i Höörs IS.
Jan Nilsson, tränare i Höörs IS.
Foto: Lola Nilsson

Hur såg det ut under försäsongen?

- Vi spelade ett antal matcher och vann i princip alla utom sista DM-matchen mot Hästveda som vi förlorade med 1-2.

- Sedan har vi haft två träningsmatcher efter att vi fick börja spela igen den 14 juni.

Först blev det 1-4 mot Stehags AIF och tre dagar senare slutade mötet med Löberöds IF oavgjort, 3-3.

- En prestation som visade på orutin. Vi gjorde tre individuella misstag och på dessa släppte vi in tre mål. Annars skapade vi oerhört många målchanser.

Seriepremiär mot Furulund

Höör har träningsuppehåll denna och nästa vecka innan de sista förberedelserna drar i gång inför seriepremiären den 2 augusti hemma mot Furulunds IK.

Bland annat ska tre träningsmatcher hinnas med.

- Vi hade lite ledigt vid påsk, men annars har vi tränat på som vanligt under pandemin och lagt mycket fokus på att motivera killarna.

Vad tror du om premiären?

- Svårt att säga var Furulund står i dag. Men det är ett tufft lag med rätt fysiska spelare.

Vilka kommer att slåss i toppen?

- Jag räknar i varje fall med att Teckomatorp är minst lika vasst som när vi mötte laget i fjorårets serie.

Höörs Max Malmborg (till vänster) och Emin Mustajbasic jagar en spelare i Löberöd.
Höörs Max Malmborg (till vänster) och Emin Mustajbasic jagar en spelare i Löberöd.
Foto: Lola Nilsson

FAKTA

Höörs IS

Serie: Division 5 västra. Övriga lag: BK Landora, Dösjöbro IF, Furulunds IK, Hörby FF, Marieholms IS, Snogeröds IF, Stehags AIF, Svalövs BK, Teckomatorps SK, Trollenäs IF och Tågarps AIK.

Förra säsongen: Tvåa i division 6 mellersta och avancerade sedan genom ett lyckat kvalspel.

Tränare: Jan Nilsson, första året som huvudtränare.

Nyförvärv: Kastriot Ahmeti (Snogeröds IF), Viktor Sulakvelidze-Skantz (Lunds Bois).

Förluster: -

Målsättning: Inte offentlig.

Kultur och nöje

Spelet "Fallout" blir serie på Amazon

Bilden är från spelet 'Fallout' som nu ska bli film. Arkivbild.
Bilden är från spelet "Fallout" som nu ska bli film. Arkivbild.
Foto: Bethesda/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det postapokalyptiska tv- och dataspelet "Fallout" blir serie på Amazon, skriver Variety.

Bakom den nya serien står skaparna bakom science fiction-serien "Westworld", Jonathan Nolan och Lisa Joy.

Det ursprungliga "Fallout"-spelet från 1997 har fått flera uppföljare genom året. Handlingen utspelar sig i ett framtida USA som är ödelagt av kärnvapenkrig, och är utformat efter hur amerikaner i slutet av 1940-talet såg på framtiden, skriver tidningen.

"'Fallout' är en av de bästa spelserierna genom tiderna. Varje kapitel av denna galet fantasifulla historia har kostat oss otaliga timmar som vi hade kunnat tillbringa med familj och vänner", säger Nolan och Joy i ett uttalande.

Duon jobbar för närvarande med den kommande Amazonserien “The Peripheral", baserad på science fiction-författaren William Gibsons bok med samma namn från 2014.

Inrikes

Opererades av skandalkirurg – stämmer region

Efter att i nio år försöka få rättvisa efter en felaktig operation har nu en patient stämt Region Stockholm. Arkivbild.
Efter att i nio år försöka få rättvisa efter en felaktig operation har nu en patient stämt Region Stockholm. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson /SvD/TT
Inrikes
Inrikes

En patient som opererades av skandalkirurgen Paolo Macchiarini stämmer nu region Stockholm, efter att fyra centimeter av hans luftstrupe opererats bort, rapporterar TV4 Nyheterna.

Patienten skulle opereras för sin sömnapné genom att få några överskjutande slemhinnor bortopererade. I stället opererades en bit av patientens luftstrupe bort av den omskrivne italienske kirurgen Paolo Macchiarini, utan hans medgivande.

Proceduren gjorde att patienten hamnade i koma. När han vaknade upp ur koman hade han förlorat rösten, en stor del av synen samt förmågan att äta.

Mannen har försökt att få en rättslig upprättelse i nio års tid utan framgång, vilket gör att han nu stämmer region Stockholm på 300 000 kronor. En process han får hjälp från Centrum för rättvisa att bedriva.

– Jag anser att läkarna bör stå till svars för vad de har gjort mot mig och att jag ska få upprättelse, säger patienten till TV4.

Paolo Macchiarini var central i en skandal kring inopererade syntetiska luftstrupar vid Karolinska institutet i början av 2010-talet. Tre personer avled till följd av att ha fått luftstruparna inopererade.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Därför ska du investera i ett trygghetslarm

Minifinder.se Trygghetslarm är en produkt som blir allt vanligare på marknaderna världen över, inte minst i de länder där antalet äldre ökar och där det finns en stor oro för personliga intrång eller övergrepp. Med tanke på att ett trygghetslarm är ett slags individuellt larm som fästs på en viss person kan man med ett sådant få akut hjälp vid behov, till exempel om du ramlat. Alla kan få nytta av att investera i ett trygghetslarm för en säkrare vardag!

Vad är ett trygghetslarm?

Ett trygghetslarm är en säkerhetsprodukt som har utvecklats för att människor i olika åldrar ska ges möjligheten att skapa en tryggare vardag. Trygghetslarm är en typ av individuellt larm som är kopplat till en viss användare, och som i sin tur är kopplat till en larmcentral eller trygghetsjour.

Tanken med produkten är att de som känner sig vara i en riskzon, till exempel äldre eller de som bor i ordinära boenden, ska ges möjligheten att direkt kunna larma vid akuta ärenden. Det kan vara allt från att en äldre person har ramlat till att en utsatt person blivit utsatt för ett personligt intrång. Konceptet bygger på att användaren ska få en tryggare vardag med hjälp av det individuella larmet!

Trygghetslarm blir allt vanligare

Det är ett faktum att både tillverkning och användning av trygghetslarm blir allt vanligare, och att exempelvis många äldreboenden inkluderar de smarta säkerhetsprodukterna i sitt system för de äldre.

Trots ett större intresse för trygghetslarmen i sig så är det många kommuner och landsting som upplever att framförallt deras äldre och de olika äldreboendena inte får tillräckligt med hjälp när det kommer till just socialtjänstinsatser och olika hjälpmedel, där insatsen för trygghetslarm minskat.

De individuella larmen har tagit sig in på de olika marknaderna och har även fått ett någorlunda uppskjut inom de olika sociala tjänsterna, men det är ändå inte tillräckligt för att alla ska kunna få den hjälp de behöver utefter sina specifika behov.

Larmen skapar en tryggare vardag

Den påtagligt minskade användning av trygghetslarm inom bland annat äldrevården har gett starka effekter på såväl de arbetande som de äldre, som faktiskt är de som blir lidande av den bristfälliga insatsen. Med tanke på att trygghetslarmen i de allra flesta fall är uppkopplade till en operatör finns det också risker för att de slutar fungerar vid avbrott.

Framförallt de äldre människorna känner sig i många fall otroligt beroende av sina trygghetslarm, och i och med att de vänjer sig vid det faktum att de alltid bär med sig sitt trygga larm precis intill sig så kan ett icke fungerande larm vara riktigt läskigt. Ett avbrott kan därmed göra att de äldre blir ängsliga, och även vårdpersonalen får större orosmoment då de äldre inte har samma tillgång till att kunna larma direkt.

Underlättar för vårdpersonal

Ett trygghetslarm kan verkligen skapa en tryggare vardag, och motsatsen gäller då om de inte fungerar eller ens existerar från första början. Inte bara kan ett trygghetslarm skapa en tryggare och säkrare vardag för speciellt utsatta personer, utan de möjliggör också att patienter kan få bästa möjliga vård i tid.

I och med att trygghetslarmen möjliggör för vårdpersonal och andra arbetande inom socialtjänsten att hålla betydligt bättre koll på sina patienter, däribland äldreboenden inräknat, kan denna säkra uppfinning också bidra till förbättrad vård. Trygghetslarm kan lösa många problem och öppna nya dörrar för att öka kvalitén på vårdsektorn.

En trygg framtid med trygghetslarm

Med andra ord kan vi sammanfatta det som att trygghetslarm är en riktigt smart lösning som kan skapa en tryggare och säkrare vardag för alla människor som är i behov av lite extra uppsikt och omsorg. Så länge personen själv kan kontrollera det och har möjligheten att larma vid akuta ärenden kan det underlätta väldigt.

Trygghetslarm kan användas av alla som har ett behov av det, inte minst för att lösa många problem inom vården. Kanske är det nyckeln till en tryggare framtid, och framförallt en möjlig nyckel till att framtidens sjukvård ska kunna bli så mycket bättre på alla olika sätt!

Sport

Oskar Lindbloms cancerbehandling över

NHL-proffset Oskar Lindblom är klar med sin cancerbehandling. Arkivbild.
NHL-proffset Oskar Lindblom är klar med sin cancerbehandling. Arkivbild.
Foto: Derik HamiltonAP/TT
Sport
Sport

NHL-proffset Oskar Lindblom är färdig med sin cancerbehandling. Det meddelar han i ett inlägg på sin Instagram.

Den 23-årige forwarden diagnostiserades i december med Ewings sarkom, en typ av skelettcancer. Beskedet innebar att Lindblom tvingades avbryta säsongen med Philadelphia Flyers för att genomgå en cancerbehandling.

I en video på sitt Instagramkonto drar stjärnan i en ringklocka för att markera att den är slutförd.

"Fantastisk känsla när jag ringde i klockan i dag. Jag kan inte ens beskriva hur tacksam jag är för läkare, sjuksköterskor och alla andra som har hjälpt mig de senaste sex månaderna", skriver han i en kommentar.

Inrikes

Åldring åtalas för dödsolycka

En bilförare i 90-årsåldern har åtalats för en dödsolycka i Borås. Arkivbild.
En bilförare i 90-årsåldern har åtalats för en dödsolycka i Borås. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Inrikes
Inrikes

En bilförare i 90-årsåldern har åtalats för en dödsolycka i Borås tidigare i år.

Olyckan inträffade i april när mannen körde på en kvinna i permobil på ett övergångsställe. Kvinnan fördes till sjukhus med ambulans, men hade så svåra skador att hon avled dagen efter.

Nu åtalas mannen för vållande till annans död. Han förnekar brott och har sagt i förhör att han aldrig hann se kvinnan, skriver Borås Tidning.

– Han hade låg hastighet, men kör man på någon på ett övergångsställe och den personen avlider, då är det svårt att undgå ansvar, säger åklagaren Mattias Sjösten till tidningen.

Malmö

Möllankrögare vill ej betala för sängtillsyn

Det var den här bädden i restaurangens källare som miljöförvaltningen menade var olaglig.
Foto: MIljöförvaltningen
Malmö
MALMÖ I början av januari i år gjorde miljömyndigheten en tillsyn på en av krogarna runt Möllevångstorget. krögaren blev då förbjuden att använda källaren till bostad. Nu överklagar han - inte beslutet - men tillsynsavgiften.

– Jag driver en liten restaurangverksamhet och det är stor konkurrens i området. Det är därför en stor ekonomisk fråga med så många tillsynsavgifter som grundar sig på falska anklagelser, skriver krögaren i sitt överklagande.

Det var i samband med en oanmäld tillsyn efter ett klagomål som en säng upptäcktes i ett källarlager. Miljöinspektörerna tog sig in med hjälp av en varuleverantör, som sa att han misstänkte att de anställda bodde i en lägenhet i anslutning till restaurangen.

När inspektören bjöds in av krogägaren visade det sig att det fanns anställda i den kvava och fuktiga lägenheten, som tidigare hade varit ett kontor. Enligt krögaren bodde den anställde dock med sin familj.

Han pekade också på att sängen i källaren bara användes för att vila i då och då och att samtliga anställda hade bostad på annat håll. Den aktuella ”sängen” var egentligen möbler från uteserveringen, enligt ägaren.

Miljöinspektören menade dock att det fanns risk för att utrymmet används bostad eftersom att där fanns en säng. Som kudde fanns en säck med ris.

I källaren saknades det också fönster, tilluft, toalett, möjligheter till att sköta sin hygien eller laga mat. Därför skrevs miljöförvaltningen den 14 januari ett beslut om förbud mot bostad i källaren, som skulle följas upp.

– Enligt miljöskyddsbalken uppfyller sängen i källaren inte kraven för att användas som bostad. Därför meddelade vi förbud för boende där. Om inte sängen tas bort kan det bli tal om att utdöma ett vite, säger enhetschef Arvid Nordland på miljöförvaltningen.

I april togs också ett beslut om en timavgift för tillsynen av det olovliga boendet, vilket alltid tas ut, enligt miljöbalken. I den aktuella krögaresn fall handlade det om totalt nio timmar, inklusive ett telefonsamtal.

Fakturan slutar på 10 350 kronor och det är det beslutet som krögaren nu har överklagat till länsstyrelsen. Han menar att han ”inte vill betala tillsynsavgift för just detta tillsynstillfället”.

– Vi följer lagen om att tillsynen ska debiteras och ser ingen anledning till att detta skulle vara något undantag. Men det blir länsstyrelsen som får avgöra om överklagandet ska godkännas eller ej, menar Arvid Nordland.

För närvarande finns inga andra ärenden på miljöförvaltningen, som rör de två restauranger på Möllan, som den aktuella krögaren officiellt driver i nuläget. Flera av krögarens restauranger har tidigare hamnat på en bojkotta-lista bland gästerna.

Det har gjorts ett flertal razzior av myndigheterna på krogarna runt Möllevångstorget, bland annat på grund av misstänkt svartarbete.
Foto: Johan Nilsson/TT
NÄSTA ARTIKEL