Viktor Jäderlund har medverkat som utställare på seriefestivalen flera gånger och fanns med även i år.
En sida ur boken De dövas dassbok.
Mia-Maria Lindberg har skrivit texterna i boken Dylan Grönöga och jag. På bilden syns också länken med teckenspråkstolkning som tillhör boken.
Sissel Gustafsson vann förstapris i serietävlingen. I serien berättar hon om sin pappas alkoholism.
Andrew MacLean hade en workshop i Pokemonteckning.
Vera och Linnéa Hjertström tränar på att rita Pokemons och som synes är det en serie som de gillar.

Många besökare på seriefestival

MALMÖ Mangateckning, Pokemon och Bamse. Som vanligt fanns det mycket att hitta på när Seriefrämjandet arrangerade seriefestval för nionde gången.

Numera äger I seriernas värld som arrangemanget heter rum varje år. Många utställare fanns på plats i Malmö stadsarkivs lokaler där mässan äger rum.
Vera och Linnéa Hjertström var med i Pokémonworkshopen som leddes av den amerikanske serietecknaren Andrew MacLean.
Flickorna var dagen till ära också iförda kombinerad mössa, halsduk och vantar med Pikachutema.
– Jag vill gärna introducera dem i serietecknande, berättar pappa Varg. De älskar att teckna och måla.
– Vi var här i lördags också när det var Bamsetema.
Andrew MacLean kommer från Boston.
– Jag har ritat sedan jag kunde hålla i en penna, berättar han. Jag började göra egna serier när jag var 5-6 år. Det blev mest science fiction och fantasy, berättar han.
Serier lockar personer i alla åldrar. Eddie Wingeståhl hade tagit med sig sonen Sigvald Gilvad Wingeståhl till utställningen.
– Jag läser mycket, både serie och böcker. Jag har aldrig slutat att läsa serier utan bara fortsatt. På senare tid har jag läst mycket av Liv Strömquist, berättar Eddie Wingeståhl som nog var den som var mest intresserad av festivalen.
På mässan medverkade också flera utställare. En av dem var Viktor Jäderlund som är född med dövhet. Skånska Dagbladet gjorde en intervju med honom med hjälp av teckenspråkstolk.
– Jag är född med dövhet och kan inte verifiera till vad fågelsång är för något, konstaterar han.
– Jag har alltid tyckt om att teckna och växte upp med Kalle Anka och Bamse.
Han har gått utbildning på både Malmö högskola och på Kvarnby folkhögskola.
– Jag vill förmedla hur de dövas situation kan se ut och hur de upplever olika saker. Det är den enda erfarenhet jag själv har.
Hans första seriebok hette De dövas dassbok. Här är texterna mycket korta och det är illustrationerna som förmedlar det viktigaste.
I boken Seger – en dövhistorisk seriebok har han tagit med historiska fakta för att skildra de dövas situation.
Han samarbetar också med Mia-Maria Lindberg som är född med nedsatt hörsel.
Tillsammans har de gett ut två böcker. Den senaste heter Dylan Grönöga och jag. Mia-Maria Lindberg har skrivit texterna medan Viktor Jäderlund står för illustrationerna. Boken finns även med en teckenspråksöversättning som finns tillgänglig via en länk.
Huvudperson i boken heter Dan. Han går på högstadiet och hörselskadade kan lätt känna igen sig i de situationer som han hamnar i. Ibland fungerar inte hörseltekniken och ibland känner han sig utanför.
– Jag utgår alltid ifrån de dövas situation när jag skriver, konstaterar Mia-Maria Lindberg. Det finns många fördomar om hur det är att inte höra men jag tycker att vi som själv har den här erfarenheten bäst berättar om hur det är.
Seriefestivalen startade i lördags och då var det också prisutdelning i en tävling där deltagarna fick rita sin egen serie. 32 bidrag kom in och förstapris gick till Sissel Gustafsson. som ritat en serie om sin pappas alkoholism.

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...