Stapelbäddskolan i Västra hamnen är en av de nyaste skolorna i Malmö. Foto: Håkan Jacobsson/Arkiv

Rekordstort behov av nya grundskolor

MALMÖ Behovet av nya skolor är rekordstort i Malmö.
Under de närmaste åren väntas kommunen bygga i snitt två – tre nya grundskolor per år.
I perioden mellan 2016 – 2021 handlar det om totalt 19 nya skolor. Och under samma planeringsperiod räknar man med att klara av ett 20-tal ombyggnationer.

– Det är ett extremläge just nu. Inte sedan 60-talet har behovet av nya grundskolor varit så stort, säger grundskoledirektör Anders Malmquist.

I planeringen för grundskoleverksamheten i Malmö finns 13 000 nya skolplatser fram till in på 2020-talet. Prognosen visar på 8 800 barn. Och till detta kan det också komma cirka 400 – 500 asylsökanden per år som inte är kommunplacerade.

– Det handlar enbart om prognoser, men vi tror att Malmö kommer att behöva totalt 19 nya skolor om man räknar från och med i år fram till 2021, säger Anders Malmquist.
Allt bygger på rekord både kring födelsetal och inflyttning.
– Det är en jätteutmaning för Malmö stad att klara finansieringen. Och det gäller att bygga så smart och effektivt som möjligt för att hålla kostnaderna nere.

Samtidigt pekar grundskoledirektören på att en om möjligt ännu större utmaning är att hitta lärare till alla de nya skolorna.
Flera andra kommuner har redan börjat flagga för att de riskerar att hamna utan lärare om några år när de måste bygga flera nya skolor. Och i Malmö håller det nu på att ventileras olika idéer för hur man kan klara det framtida behovet av personal.

Under året har det – helt enligt lokalbehovsplanen – byggts två nya grundskolor i Malmö. Det handlar om Glasbruksskolan och Stapelbäddsskolan–och de är redan inflyttade.
Även 2017 och 2021 behöver det byggas två nya skolor per år.
Men 2018 och 2020 handlar det istället om fyra grundskolor per år. Och 2019 behövs det ännu fler–eller fem nya skolor.
– Störst behov av nya grundskoleplatser finns i område Norr och Innerstaden. Söder förväntas också öka stort. Men lägst behov ser vi i dagsläget i Öster, berättar Nedim Buric, chef för enheten för lokalplanering.

– Det är viktigt att betona att vi har en planering idag som motsvarar platsbehovet enligt prognosen.
– Om inga projekt försenas eller andra yttre omständigheter gör att tidsplanerna förskjuts kommer vi att ha en god täckning av behovet under planeringsperioden.
Ett 20-tal skolor kommer under perioden att byggas om. I en del fall handlar det om utbyggnader, medan andra behöver rustas upp.
För ett tiotal skolor gäller krav från myndigheterna att ventilationen måste förbättras.

Läs mer: Nya grundskolor planeras i Limhamn
Läs mer: Viss ökning av betygen i Malmös skolor
Läs mer: Anklagar skolor för propaganda

Dagens fråga

Är du rädd för åskan?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev