Livsmedelsbutik hade ett ton ruttet kött på lager

Malmö En livsmedelsbutik på Möllevångsområdet tvingades stänga efter att kommunens livsmedelsinspektör hittat ett drygt ton ruttet kött i butikens lager.
– Det luktade surt och ruttet - gammalt kött helt enkelt, säger Pierre Peiper.

Det var i mitten av oktober som livsmedelsinspektör Pierre Peiper gjorde upptäckten i livsmedelsbutiken. I delegationsbeslutet som tvingar butiken att stänga i väntan på att köttet destruerats och lokalen sanerats uppskattar han mängden till cirka 900 kilo, men det visade sig att det var mer än så.

– Det var 1 040 kilo lammkött som fick skickas till förbränning, Med tanke på att ett lamm väger ungefär 18 kilo så föstår du hur mycket det är, det rör sig om 40 till 50 lamm, säger han. – Det här är ganska ovanligt. Jag har inte varit med om att det varit en sådan mängd tidigare. Sist var det 40-50 kilo kyckling som fick skickas till förbränning.

Hade butiken någon förklaring hur det har kunnat bli så här? – De hade köpt på sig för mycket och inte fått det sålt. De hade lagt in så mycket de kunnat i frysar men de hade inte räckt till. De var själva ganska medvetna om problemet.

Pierre Peiper säger att de inte haft samma anmärkning på butiken tidigare – men väl andra anmärkningar.
– Det är första gången de haft gammla varor när vi gjort inspektion men det har varit intyg, som till exempel handelsdokument, som saknats.

Även vid den här inspektionen anmärkte man på att det var ”obefintlig spårbarhet” på köttet.
Butiken hölls stängd i två dagar, sedan kunde den öppnas igen efter att man visat upp intyg på att köttet skickats till destruering och lokalen städats upp.

Dagens fråga

Blir det något luciafirande i dag?

Loading ... Loading ...