Tre gripna för mordet på Munkhättegatan

Tre personer greps tidigt på tisdagsmorgonen, misstänkta för att ha utfört mordet på en 30-årig man, som sköts i en bil på Munkhättegatan i Malmö på natten mot den 29 februari.

Åklagare Magnus Pettersson berättar att han redan för att par dagar sedan beslutade att de tre männen, 24 och 25 år gamla, skulle anhållas. Av olika anledningar valde man att göra själva gripandena på tisdagsmorgonen, på tre olika adresser i Malmö. Det hela genomfördes utan större dramatik, uppger polisen.

Magnus Pettersson vill inte ge mycket information om vad det var som ledde till att de tre nu gripits. Han vill till exempel inte säga något om hur händelsen på Lindängen ska ha gått till. Sådant som polisen vet ska jämföras med vad de misstänkta uppger i förhör, och åtminstone fram till att det är klart är det locket på som gäller.

De misstänktas bostäder har också undersökts, men åklagaren vill i detta läge inte uppge om något vitalt för brottsutredningen har hittats där. Han vill heller inte säga om de som nu gripits har dömts för brott förut.

Tre andra personer har tidigare varit anhållna i anslutning till mordet på Munkhättegatan:
– Två av dem var misstänkta för medhjälp till mord, den tredje för skyddande av brottsling, säger Magnus Pettersson.

Det var klockan 01:34 på morgonen måndagen den 29 februari som polisen fick larm om skottlossning vid Munkhättegatan 180. Det visade sig att en bil hade beskjutits med flera skott; en 30-årig man hade träffats så illa att han dog.

Polisen betecknade det hela som en ren avrättning. Det fanns uppgifter om att flera personer hade skjutit mot bilen och sedan lämnat platsen, Magnus Pettersson vill dock inte säga något om hur många som kan ha skjutit. Men alla tre gripna är alltså misstänkta för mord.

Den mördade 30-åringen har beskrivits som en ledande figur i det kriminella nätverk som har getts namnet M-falangen. Det har karaktäriserats som ett tätt sammansvetsat kompisgäng, som inte väjer för grovt våld. En polis uttryckte det som att mannen hade vänner i kriminella kretsar – och kanske även ovänner.

Vid en rättegång i höstas – det gällde grovt vapenbrott – sade 30-åringen att han hade beslutat sig för att leva ett familjeliv, att han tänkte byta livsföring och bryta med sitt tidigare umgänge.
Magnus Pettersson har nu till på fredag klockan 12 att besluta om ifall han ska begära de tre, eller någon av dem, häktade. Fram till dess kommer de misstänkta att förhöras, säkerligen flera gånger.

Läs mer: Två gripna misstänkta för medhjälp till mord
Läs mer: Ung kvinna misstänks vara inblandad i mord
Läs mer: Polisen begär nationell förstärkning

Dagens fråga

Försöker du minska ditt flygande?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev