Anna Alsmark från Författarcentrum Syd är mässarrangör. Karin Stangertz från ARX förlag har varit formgivare för boken Idrottsplatser i våra hjärtan.
Tina K Persson och Stefan Nilsson har tillsammans gjort boken Liv med hund.
Ingemar Sjöquist från Landsarkivet fick många frågor om släktforskning.
Landsarkivets årsböcker drar till sig släktforskare.
Gunilla Kärrdahl och Margareta Fronaeus kikade på böcker om ortsnamn från Gunillas hemtrakter i Ö Göinge.

Hantverket i centrum på populär bokmässa

LUND Författare, förlag, forskare, lokalhistoriker och hembygdsföreningar trängdes och trivdes i Arkivcentrum Syds lokaler i Lund på lördagens skånska bokmässa.

Mässan är ett samarbete mellan Skånes Hembygdsförbund och Författarcentrum Syd.

– Det är tredje gången vi arrangerar en mässa men första gången här, säger Anna Alsmark från Författarcentrum Syd. Tillsammans med Pia Sander från Hembygdsförbundet har hon ansvarat för mässan.
– Den här gången har vi fokuserat på hembygdsböcker och bokutgivning – själva hantverket. Så de som funderar på eller redan är i gång med att ge ut en bok har kunnat hämta mycket lärdom här i dag, säger Anna Alsmark.
Pia Sander håller med.
– Vi arrangerar mässan för våra medlemmar och för alla som tycker om att läsa, skriva och producera böcker. Vi har ett 30-tal som ställer ut och visar sina böcker här och på våra seminarier kan man lära sig om formgivning, hur det är att vara redaktör för en skrift eller bok, vad tryckeriet kan bidra med – och mycket mer.

I Speakers Corner fick deltagare – 18 var anmälda – på kort tid presentera sitt projekt.
– Och det är verkligen blandat, det handlar om allt från hundar till tango, poesi och mycket annat.
Bland utställarna fanns Tina K Persson och Stefan Nilsson, poet respektive fotograf som lever tillsammans och gjort boken Liv med hund tillsammans.
– Det började med att jag var rädd för hundar men Stefan hade två med sig i boet. Så jag har skrivit mycket om hundar, en bok som heter Högläsning för hundar till exempel. Nu har min hundrädsla gått över och vi har dansk-svenska gårdshunden Sandeman som vi gjort boken Liv med hund om.
– Vi har följt hans vardag, Stefan med kameran och jag har skrivit. Det är en feelgoodbok, säger Tina K Persson.

En annan bland många spännande böcker är Idrottsplatsen i våra hjärtan, av Göran Willis, Ronald Åman och Mats Tallkvist. Formgivare för den har Karin Stangertz från ARX förlag varit.
– Det är en underbar K-märkt bok. Alla har vi nog en gammal idrottsplats vi minns och här har författarna verkligen grottat ner sig i dessa, från söder till norr.
Vid Landsarkivets/Riksarkivet bokbord satt Ingemar Sjöquist och fick svara på många frågor om bland annat släktforskning.
– Vi har ju våra årsböcker och har du väl gripits av ”släktforskarviruset” är det ofta dit du söker dig och till våra databaser. Vi har olika temaböcker. I Mat och dryck kan du till exempel läsa om Svenska arméns kokkärl och Snuskburken historia.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Kommer du att uppmärksamma Världstoalettdagen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×