Christer Glader bjöd på många roliga berättelser, en sång på bygdemål och en svängom med sig själv. På ett levande och roligt sätt berättade han om skrattets positiva inverkan på våra liv. Han gästade Värbygården på onsdagen där Svedala kommun, Svenska kyrkan och flera föreningar arrangerade seniordagarna.
Ulla Sigfridsson fick fyra nya hjul till sin rullator när hon besökte seniordagarna. Teknikern Anton Borgström konstaterade att gummit på de som satt på saknade mönster.
Marianne Dahlberg och Inger Jönsson drack en kopp kaffe i pausen.

BARA Distriktsläkaren Christer Glader framkallade många skratt under sitt framförande på seniordagarna i Bara.
– Ni får inte ta ut problemen i förväg på livets promenad, var en av uppmaningarna som han gav till publiken på Värbygården.

Årets tema för seniordagarna är Ett gott skratt förlänger livet. Christer Glader passade utmärkt som föreläsare för att åskådliggöra det temat. Han är också en flitig användare av sitt kroppsspråk när han delar med sig av sina personliga erfarenheter från läkaryrket och sina goda råd om livet.
Christer Glader kommer från Tyringe och har arbetat i närmare 40 år som distriktsläkare.
– När man skrattat länge känns det nästan som träningsvärk. Har ni inte skrattat någon gång och fått ont i musklerna? undrade han.

– När man skrattar använder man 70 procent av musklerna i kroppen. Tror ni mig inte så lägg handen på grannen och kittla litet.
Publiken fick också veta att ett gott skratt är bra för hjärt- och kärlsystemet. Det ger en bättre genomströmning i blodet. För att inte tala om den mentala kicken.
– Att skratta ger en skön känsla, fortsatte Christer Glader som inte stod still alls under sitt framförande utan ständigt rörde sig fram och tillbaka i salen, böjde sig ner, gestikulerade och till och med tog en svängom med sig själv.
– Skrattet frigör endorfiner som har en smärtstillande effekt.

En stor del av hans framförande gick också åt till att övertyga publiken om att det oftast inte lönar sig att grunna på saker.
– Det är lätt att vi tar ut problemen i förväg och belastar oss med saker som inte hänt. Oro och ängslan tar mycket energi.
– Oftast blir lösningarna mycket bättre än vad vi kunnat tänka oss.

Efter att också ha fått veta att 80 procent av alla män har hår i öronen och hundra procent i näsan blev det dags att gå vidare i programmet.
Ulla Sigfridsson som är 92 år valde att gå ut till bordet där det fanns möjlighet att få sin rullator servad. Det visade sig vara välbehövligt. Teknikern fick sätta igång med ett hjulbyte eftersom det inte fanns något mönster kvar på något av gummihjulen.
– Jag har haft den i fyra år, berättar Ulla Sigfridsson och jag är ute och går mycket. Jag har bott i Bara i 90 år och tycker att här är fantastiskt.
– Seniordagarna är mycket trevliga och ett skratt behöver vi allihop.
Seniordagarna fortsatte med kvartssamtal med prästen Mats Magnusson och musikunderhållning. Utställare från pensionärsrådet, pensionärsföreningarna, anhörigföreningen med flera fanns också på plats.
Under fredagen fortsätter seniordagarna på Solgården i Klågerup med start klockan 14.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev