1992 lades strumptillverkningen ner. 2005 fick byggnaden en ny användning som kontors- och butikshus. Nu vill Castellum bygga mer i området. Foto: Lennart Larsson
Mot Fosievägen planeras bostäder, kanske ett 15-våningshus. Illustration: Fastighets AB Briggen

”Strumpan” kan få sällskap av höghus

DALAPLAN Grannen på andra sidan Trelleborgsvägen har byggt om och till. Nu vill fastighetsbolaget Briggen Castellum göra detsamma med sin mark kring före detta Malmö strumpfabrik.
Bolaget vill bygga för mer handel och kontor plus bostäder i – kanske – ett femton våningar högt punkthus.

I området har fastighetsbolaget Briggen redan byggt en del. Man har också renoverat och byggt om Malmö gamla strumpfabrik, som la ner verksamheten 1992, för kontor och butiker. Invigning var det 2005.
Nu vill Briggen, eller rättare sagt Castellumkoncernen där Briggen numera ingår, bygga mer i området. I en ansökan till kommunen om en ny detaljplan för kvarteret Hälsingland presenterar man två förslag för hur kvarteret ska kunna förtätas.

Förslagen är i stort sett identiska förutom när det gäller utformningen av bostäderna längs med Fosievägen.
I det ena förslaget skissar Castellum på två femvåningshus- och ett åttavåningshus, i det andra fyra och fem våningar ackompanjerade av ett 15-våningshus. Båda förslagen innehåller drygt 130 nya lägenheter.

På vardera sidan om före detta strumpfabrikhuset, ut mot Trelleborgsvägen, har Castellum ritat in fler kontors- och butikslokaler. De parkeringsplatser som försvinner i området ersätts med ett parkeringshus för boende, besökare och de som jobbar här.
– Det är ett väldigt spännande område som ligger väldigt centralt, säger projektledaren Tina Lindh.

Nu är det upp till kommunen att säga om man också tycker idéerna är spännande. Det kommer dock att dröja.
– Som vi förstår det så ligger det redan så många detaljplaneansökningar inne att det är svårt för kommunen att få med oss under nästa år. Så det kanske blir först 2018 och rimligtvis kan vi då vara igång 2019.
Det finns en brasklapp när det gäller bostäderna. De kan, tycker Castellum, kanske omvandlas till vårdboende eller en skola. Just bostäder är något Castellum inte själv vill förvalta.
– Så för vår del är det kanske mest aktuellt att börja med kontorslokalerna och parkeringshuset i samband med det.

Dagens fråga

Har du rest med ersättningsbuss idag?

Loading ... Loading ...

Webbkryss