Lund

Fontänhuset med vind i seglet firar jubileum

Biträdande verksamhetschef Matilda Espmarker jobbar särskilt med studenter. En av dem är statsvetaren My Thorsén Myrenberg.FOTO: Joakim Stierna
Lund
Lund När Fontänhuset på Kävlingevägen öppnade för exakt fem år sedan var antalet deltagare få och finansieringen osäker.I dag har de olika verksamheterna 240 deltagare och en lång rad olika instanser, allt från psykiatrin till Lunds universitet och Socialstyrelsen, bidrar med ekonomiska medel.

– Denna dag är vi exakt fem år och nio dagar. Då var vi sju, åtta deltagare. Nu är vi 240 med cirka 45 personer som kommer dagligen. Finansieringen på den tiden hängde på en tunn tråd, säger Lasse Jönsson, verksamhetschef.

Han menar dock att det inte går att slå sig till ro med den framgången, utan att det krävs en ständig utveckling.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

”Sista minuten-lösningar är en del av hur jag hinner”

Frida Malmgren.
Foto: Linnea Nybogård
Personligt
Lund
Personligt Frida Malmgren kan inte sitta still, hon jobbar som både psykolog och illustratör. Nu har hon också skapat ett historiespel för att ge skolelever ett historiskt skelett, hennes insamlingskampanj har samlat in över 250 000 kronor.

Frida Malmgren jobbar som skolpsykolog, illustratör, är skapare av serien ”Tjejerna på höjden”, har andra barnet på väg och är just nu aktuell med att samla in pengar till sitt nya spel Historiekanon. Hon bor i Stockholm men är nere i Skåne för att hon och systern skriver en bok tillsammans.

– Sista minuten-lösningar är en del av hur jag hinner, säger hon.

Genom en kampanj på Kickstarter som avslutas i helgen har hon fått ihop tillräckligt med pengar, över 250 000 kronor, för att trycka upp kortspelet som hon utvecklat sedan november förra året.

– Det är jätteskönt att det gick i mål. Jag har inte haft något förlag, jag har gjort allt själv, så det var potentiellt ett års bortslängd tid, berättar hon.

FAKTA

Profilen

Namn: Frida Malmgren

Ålder: 36 år

Bor: Stockholm

Familj: Sambo, son på 1,5 år, ytteligare ett barn på väg i april.

Gör: Skolpsykolog, illustratör, serietecknare, spelutvecklare.

Aktuell: Har framgångsrikt samlat in över 250 000 kronor som ska gå till att trycka hennes nya spel Historiekenon. Kickstarterkampanjen avslutas nu på söndag den 25 oktober.

Övrigt: Född och uppvuxen i Lund, har bidragit med flera målningar som finns i AF-borgen.

Pengarna täcker precis tryckkostnaden för spelet som skickas till tryck snart. Hon håller på att göra klart de sista illustrationerna. Frida Malmgren berättar att hon fått massor av råd och stöd från kollegor i seriebranschen.

– Det är kul att vara i en bransch där folk är så otroligt snälla och trevliga mot varandra.

Spelet är tänkt att passa skolelever men även fungera ute i stugorna. Frida Malmgren tycker det är viktigt att kunna historia för att förstå händelser och slippa göra om samma misstag.

– Folk har inte en röd tråd, ett historiskt skelett. Har du inte den röda tråden så kan du inte lära dig nya saker. Därför kan det vara bra att lära sig den svenska kungalängden, även om det är omodernt idag, säger hon.

Inspirerades av annat kortspel

Idén till spelet föddes när hon var föräldraledig och såg sonens böcker.

– Jag försökte med att inte ha projekt igång när jag var föräldraledig men det fungerade inte.

Frida Malmgren lät sig inspireras av kortspelet Cillas Boklek – Från Robinson till Ronja där spelaren ska matcha olika ”familjer” av litteraturkaraktärer. Hon har dessutom lagt till en ytterligare dimension i form av händelsekort som spelarna kan använda mot varandra.

Kort med porträtt på Henrik Ibsen, Artemisia Gentileschi, Oscar Wilde, Ivan den förskräcklige, Shakespeare och Karin Larsson. Alla kort har ett porträtt av personen, deras levnadsår och vem de hör ihop med.
Korten ska snart tryckas men först ska de korrekturläsas noga. Det är viktigt att det inte blir några fel.
Foto: Linnea Nybogård

Med bara 130 kort har hon fått vara tuff i urvalet, hon har haft hjälp av historielärare och en docent i historia. Frida Malmgren har begränsat sig till europeisk och svensk historia från renässansen till 1800-talet, med förhoppningen om att få göra ett fristående spel för 1900-talet. Kvinnor finns bara med på 20 procent av korten. Hon säger att det är snett fördelat men i det här fallet har det en naturlig förklaring.

– Hade vi varit jämställda och haft lika många framstående kvinnor som män på 1600-talet hade vi inte behövt en kvinnorörelse i dag, säger hon.

Samtidigt har hon varit noga med att lyfta fram de kvinnor som bidragit till historien, men som tidigare historieberättande missat.

Axel von Fersen är favoriten

Under processen har hon själv lärt sig mer, som hur stor roll frihetskämpen och före detta slaven Toussaint Louverture spelade i haitiska revolutionen. Det finns fler intressanta karaktärer med, som konstnären Artemisia Gentileschi, dramatikern William Shakespeare, och så Axel von Fersen.

– Han är lite av en favorit. Snygg var han också, säger Frida Malmgren.

Axel von Fersen var bland annat riksmarskalk, vän till Frankrikes drottning Marie-Antoinettes och deltagare i det nordamerikanska frihetskriget på amerikansk sida. Han dödades av en lynchmobb.

– Hade han varit amerikan hade de gjort hundratals filmer om honom.

Precis som sin favorit har Frida Malmgren mycket energi och inte så mycket ro i kroppen.

– På ett sätt kan jag vara avundsjuk på de som bara kan se en film och sedan lägga sig.

Frida Malmgren utanför AF-borgen.
Det var när Frida Malmgren studerade i Lund som hon skapade sin serie Tjejerna på Höjden.
Foto: Linnea Nybogård

Intervjun sker i AF-borgen. Frida Malmgren var mycket engagerad i Lunds studentliv när hon studerade och det märks att hon är glad över att vara tillbaka i sina gamla miljöer. Hon springer snabbt upp för några trappor för att granska hur det blev i gamla festlokaler efter en renovering.

Frida Malmgren berättar att det är hon som målat upp två av Carl Henrik Jensen-Carléns teckningar på AF-borgens väggar. Faktum är att hon har målat flera konstverk i byggnaden, som väggmålningen i Sångsalen.

Funderar på nytt serieprojekt

Målandet och tecknandet fortsatte hon med även efter att hon studerat klart till psykolog. Hennes serie Tjejerna på höjden började hon på under tiden hon studerade. Den handlar om tre tjejkompisar som tacklar livet, inspirationen kom från Frida Malmgrens eget kompisgäng. I dag ser livet annorlunda ut med familj och fast jobb, hur går det med att hitta idéer till serien?

– Jag har skrivit så många anteckningar så det är lite kvar, säger hon.

Fansen behöver inte oroa sig för att karaktärerna Knutsson, Moa och Finkeln ska förändras.

– Jag tycker inte de ska utvecklas men jag funderar på om man ska ge sig på något nytt serieprojekt, säger Frida Malmgren.

Frida Malmgren bor idag Stockholm men hoppas flytta tillbaka till Skåne någon dag. Att jobba heltid på kontor kommer hon aldrig att göra. Hon trivs med livet som det är nu när hon är skolpsykolog på 60 procent.

– Jag har kombinationen av det fasta, trygga och så illustrerar jag resten av tiden.

Lund

Naturlig golfklubb vill bli utflyktsmål

Johan Edlund från Klågerup slår ut på hål 12 på Naturligtvis Golf and Country Club, en golfklubb med ovanligt namn och koncept.
Lund
Genarp På ett år har antalet medlemmar ökat till mer än det dubbla. Golfklubben med det ovanliga namnet Naturligtvis Golf and Country Club har också ett ovanligt koncept. I förlängningen ska man inte nödvändigtvis åka dit för att spela golf.

Banan ligger vackert utsträckt i det böljande landskapet mellan Klågerup och Genarp. I en tidigare inkarnation hette banan Assatorp GK och hade 18 hål. När golfboomen i slutet på förra seklet klingat av fick klubben problem och lade ut banan till försäljning.

Lennart Sjölunds företag Parkallen Invest AB äger Naturligtvis GCC.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

AF Bostäder står pall för tillströmning

Nybyggda Marathon i hörnet av Tornavägen/Tunavägen är Lunds populäraste studentboende just nu.
Foto: AF Bostäder
Lund
lund Trots att tusentals fler studenter väntas till Lund de kommande terminerna, tror AF Bostäder att stiftelsen har tillräckligt med rum och lägenheter. AF Bostäder har färdigställt en rad stora projekt de senaste åren.
Henrik Krantz, vd för AF Bostäder, berättar att flera stora projekt nyligen avslutats och att fler är på gång. Målsättningen är en byggstart per år.

Det var inte många år sedan studenter tältade i Lundagård för att protestera mot den stora bristen på studentboenden. Men det är historia nu, enligt Henrik Krantz, vd för AF Bostäder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Fonus tänder ljus kostnadsfritt

Lund
Lund

Begravningsbyrån Fonus att erbjuder sig att under allhelgonahelgen, utan ersättning, tända ljus åt dem som inte kan på grund av den rådande pandemin. Ljuständningen ska ske dels på kyrkogårdar i och runt Lund, men även på en helt ny minnesplats för personer som gått bort i corona. Lund är en del i en större rikstäckande satsning.

I spåren av covid-19 är det allt fler som inte kan besöka en anhörigs grav under allhelgona, skriver Fonus i ett pressmeddelande. En ny undersökning gjord av Fonus och Sifo visar att 30 procent vill men inte har möjlighet, vilket är en ökning från förra året.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

43-åring misshandlade student

Lund
lund

En 43-årig man har erkänt att han den 8 april gav en student ett knytnävsslag i ansiktet. Mannen bodde med sin familj i källaren till ett hus i centrala Lund. Ovanpå finns det ett studentkollektiv. 43-åringen var irriterad på att studenterna festade och spelade hög musik.

Studenterna menade att mannen agerade informell vaktmästare i huset. Vid det första tillfället som åtalet gäller, den 29 februari, blev 43-åringen blivit så upprörd över en fest att han stängde av strömmen. Därefter ska han ha gått upp till kollektivet och slagit en av studenterna med öppen hand.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Lund

Åtalas för ofredande på stranden

Lund
lomma

En 40-årig man åtalades på torsdagen vid Lunds tingsrätt misstänkt för sexuellt ofredande. Den 10 augusti ska mannen ha blottat sig för två flickor på Lomma beach. Flickorna yrkar på ett skadestånd på 15 000 kronor vardera. Efter händelsen blev polisen kontaktad av Lommas trygghetsvärdar. Polisen åkte till platsen och gjorde ett ingripande mot 40-åringen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Påkörd cyklist förd till sjukhus

Lund
Lund

Larmet inkom 10.38.

Enligt SOS Alarm blev en man i 65-årsåldern påkörd när han cyklade i närheten av rondellen på Boställsvägen bakom matbutiken Coop.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Tjuvar bröt sig in på Flygelvägen

Lund
lund

En eller flera tjuvar tog sig på onsdagen in i en lägenhet på Flygelvägen på Östra Torn. Ytterdörren var uppbruten. Det är oklart vad som blev stulet. Händelsen inträffade klockan 20.30-21.30.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL